Nyhed
Læsetid: 2 min.

Trump og hans inderkreds har et problem. De er ’unikt uegnede’

Donald Trump og hans udnævnelser har ifølge kyndige iagttagere nogle problemer med kvalifikationerne. Senest svigersøn Kushner og kommunikationschef Scaramucci
Udland
26. juli 2017

»Donald Trump er unikt uegnet til det embede, han søger.« Denne beskrivelse lød under den amerikanske valgkamp, møntet på den daværende republikanske præsidentkandidat. Tilmed gentagne gange fremsagt af en person, der burde vide, hvad præsidentembedet fordrer. Nemlig embedets daværende indehaver, Barack Obama.

Uagtet denne egnethedsvurdering, som havde tilslutning langt ind i Det Republikanske Parti, endte Trump i Det Hvide Hus. Påfaldende har det siden været, at kyndige iagttagere har sat varedeklarationen »aldeles ukvalificeret« på en række af de udnævnelser, som Trump har foretaget.

Senest har det britiske medie The Guardian bragt følgende overskrift om Trumps svigersøn og udnævnte særlige rådgiver med højeste sikkerhedsgodkendelse: »Jared Kushners forklaringer om Rusland afslører en mand, der er fuldstændigt uegnet til sit job.«

The Guardian har gennemgået det 11-siders notat, som Kushner lod offentliggøre, lige inden han i mandags for lukkede døre blev afhørt af Senatets Efterretningsudvalg om sine oprindeligt hemmeligholdte møder med repræsentanter for det russiske Putin-styre.

Om Kushner, som Trump har gjort til chefansvarlig for fred i Mellemøsten, USA’s forhold til Kina og Mexico, en ny struktur for forbundsregeringen samt en indsats mod den afhængighed af opiumstof, der hærger USA, konstaterer The Guardian, at han i sit forsvar »lænede sig tæt op ad personlig uvidenhed«.

Uvidenheden

Med en vis spydighed fastslår The Guardian, at Kushner argumenterer for, at han ikke kan have været dybt indblandet i fordæktige forbindelser med den russiske regering, fordi Kushner var så dårligt inde i russiske forhold: »I notatets 3.700 ord nævner Kushner, ikke én, men tre gange, at han ikke kunne huske navnet på den russiske Washington-ambassadør.«

Dette navn er, som den hele verden efterhånden er blevet bekendt med, Sergey Kislyak, der netop er blevet hjemkaldt til Rusland for ikke at pådrage sig yderligere opmærksomhed i den amerikanske hovedstad.

The Guardian konstaterer, at Kushners uvidenhed tilsyneladende kun overgås af Kushners naivitet. Kushner vidste ikke, hvad russerne ville opnå med det hemmelige møde, de havde lokket Trumps søn til, og som svigersøn Kushner også deltog i. Kushner havde heller ikke læst mødeindkaldelsen, der i en e-mail havde overskriften: »Rusland – Clinton – privat og konfidentielt.«

Man tør slet ikke tænke på, hvordan Kushner med en sådan blanding af uvidenhed og naivitet skal kunne bemestre de mellemøstlige nederdrægtigheder, der i syv årtier har spærret for den fred, som Kushner nu af sin svigerfar er udset til at tilvejebringe.

Kushners tilståelse af sine manglende forudsætninger kommer umiddelbart efter, at Donald Trump i sidste uge som sin nye kommunikationschef udnævnte New York børs-jongløren Anthony Scaramucci, blandt venner og fjender kendt som »The Mooch«.

Denne udnævnelse havde Det Hvide Hus’ to gensidigt modarbejdende fløje ledet af stabschef Reince Priebus og chefideolog Steve Bannon ellers svoret sig sammen om at forhindre – under henvisning til, at Scaramucci fuldstændigt savner kvalifikationer i kommunikation og ledelse af informationsindsats.

Der kan være andre egenskaber ved Scaramucci, der har tiltrukket Donald Trump. Det fremgik af, at Scaramucci ved sit første møde med medierne fik sagt sætningen »Jeg elsker Donald Trump« – i ikke mindre end 20 forskellige sproglige varianter. I Trumps ører kommunikerer Scaramucci det vigtigste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@David Rehling

De satans vælgere - at de dog ikke kan vælge rigtigt !!

Kim Houmøller

@ Torben Lindegaard
Eller - de kan jo overveje et demokratisk valgsystem i stedet!
Spørgsmålet er om Præsidenten holder til midtvejsvalget?
Der er mange visser, men manden har manet sig op i et hjørne, hvor der kun er plads til grimasser og anden gimmick.

Susanne Andersen, Birger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Kim Houmøller

Mener du, at USA ikke er et demokrati ??

Claus Schmidt

dem der har råd til en senator mener vel at det er et demokrati.

P.G. Olsen, Torben Skov, Espen Bøgh, Susanne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Lidt i den "spøjse" afdeling: Erhvervsguruen Asger Aamund, som bl.a. DR benytter i tide og utide til at piske arbejdsløse og indvandrere rundt i manegen (eller svinestien), medstifter af CEPOS og Labil Alliance, mener, at Trump fører god borgerlig politik.