Baggrund
Læsetid: 1 min.

Venezuela forbereder sig på valg og kaos

Præsident Maduro fastholder, at landets forfatning skal skrives om. Oppositionen boykotter fortsat alle planer om en ny forfatning, som de kalder en undskyldning for at sætte parlamentet ud af spil
Præsident Maduro fastholder, at landets forfatning skal skrives om. Oppositionen boykotter fortsat alle planer om en ny forfatning, som de kalder en undskyldning for at sætte parlamentet ud af spil

Ariana Cubillos

Udland
17. juli 2017

Den 30. juli skal den venezuelanske befolkning stemme om 540 pladser i et nyt forfatningsudvalg, der skal erstatte det siddende parlament og skrive en ny grundlov. Det meddelte landets præsident Nicolas Maduro torsdag på nationalt tv, da han sagde, at valget er et spørgsmål om »krig eller fred i Venezuela«.

»Jeg har udskrevet valg for at forsvare landet, freden, for at genopbygge Venezuela, løse vores problemer og rede landet fra fascisternes overgreb,« sagde præsident Maduro på nationalt tv.

De 540 medlemmer af det nye forfatningsudvalg skal vælges lokalt i landets 364 kommuner, ligesom der skal vælges repræsentanter fra forskellige sektorer af civilsamfundet, eksempelvis blandt fiskere, studerende og pensionister.

Bliver en ny forfatning en realitet, som Maduro og den siddende regering ønsker, vil det være tredje gang, Venezuela får en ny forfatning i løbet af 17 år med det aktuelle styre under først Hugo Chávez og siden Nicolas Maduro.

Oppositionen boykotter

Landets opposition samlet i alliancen Mesa de la Unidad Democratica, MUD, har meddelt, at de boykotter valget og derfor hverken opstiller kandidater eller opfordrer vælgerne til at stemme. Oppositionen mener, at præsident Maduros nye forfatning kun handler om at cementere magten og sætte det nuværende parlament, som oppositionen kontrollerer, ud af spil.

Det nye forfatningsudvalg er nemlig tiltænkt både at overtage parlamentsbygningen og en god del af parlamentets beføjelser, herunder at udforme lovforslag.

Oppositionen ønsker derfor, at spørgsmålet om behovet for en ny forfatning først kommer til afstemning. At der afholdes et valg, hvor venezuelanerne siger enten ja elle nej til ønsket om en ny forfatning. Og oppositionens krav støttes af flertallet i Venezuela.

Ifølge en meningsmåling foretaget af opinionsinstituttet Dataanalisis er størstedelen af den venezuelanske befolkning enige med oppositionen krav. Således peger 86 procent af venezuelanerne på, at de ønsker en folkeafstemning om behovet for en ny forfatning, inden denne skrives, mens 69 procent af befolkningen i samme undersøgelser svarer, at de slet ikke ser et behov for en ny forfatning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her