Læsetid: 3 min.

’Vi er åbenbart alle sammen IS-sympatisører’

Den 10. juli erklærede den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, at Mosul var befriet fra IS. I de følgende dage blev sejren fejret med gadefester, dyttende biler og folkedans i det meste af landet. Men for nogle indbyggere i Mosul er ’befrielsen’ startskuddet til endnu et dystert kapitel
Mange lokale i millionbyen Mosul frygter en tilbagevenden til tiden før IS, hvor hæren dagligt truede indbyggerne med anholdelser og ydmygelser. Ifølge både menneskerettighedsorganisationer og internationale medier er flere tusinder mænd og drenge fra Mosul i øjeblikket tilbageholdt af de irakiske myndigheder. Mange mistænkes for at have forbindelser til IS. Langt de fleste er fængslet under kummerlige forhold og har ingen mulighed for at hyre en forsvarsadvokat.

Mange lokale i millionbyen Mosul frygter en tilbagevenden til tiden før IS, hvor hæren dagligt truede indbyggerne med anholdelser og ydmygelser. Ifølge både menneskerettighedsorganisationer og internationale medier er flere tusinder mænd og drenge fra Mosul i øjeblikket tilbageholdt af de irakiske myndigheder. Mange mistænkes for at have forbindelser til IS. Langt de fleste er fængslet under kummerlige forhold og har ingen mulighed for at hyre en forsvarsadvokat.

Felipe Dana

3. august 2017

Familiefaderen Hamad Hamam har levet i uvished siden generobringen af Iraks næststørste by Mosul fra Islamisk Stat. Den dag, millionbyen blev erklæret befriet efter ni måneders gadekampe – den 10. juli – forsvandt hans storebror sporløst.

I de efterfølgende uger har familiefaderen gjort alt for at finde sin forsvundne bror. Han har ringet til bekendte, opsøgt myndighederne og finkæmmet ruinerne nær huset i Mosul, indtil han opgav sin eftersøgning.

Men i sidste uge fik han et telefonopkald fra Iraks efterretningstjeneste. En dyb stemme bad ham afhente sin bror i lighuset.

»Manden sagde til mig, at min bror var faldet død om i detentionen, fordi han slog baghovedet, men jeg køber ikke den forklaring. Min bror havde sår på ryggen, brystet, ben, arme, håndled og ansigt. Hans krop bar tydeligt præg af tortur. Jeg er overbevist om, at han døde under et forhør,« siger Hamam til Information.

Af frygt for forfølgelse ønsker han ikke billeder af brorens lig offentliggjort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Det er et fantastisk frygteligt billede Felipe Dana har taget til illustration af artiklen.

Man kan kun alt for levende forestille sig familiens rædselsdøgn i murbrokkerne, uden rindende vand - sandsynligvis uden vand overhovedet - uden adgang til friske fødevarer, uhumske toiletforhold ....... og i konstant livsfare.

Vesten må efterhånden erkende at militær intervention aldrig har forbedret de civiles vilkår.
Byer i ruiner, sår på sjælen, armod, kaos og manglende fremtidsudsigter er den pris Mellemøstens civile betaler for vestens insisterende på at ville beslutte deres fremtid for dem.
Vi betaler med en stigende flygtningestrøm, terrorisme og en frygt for hvor langt vores krigsglade ledere er villige til at gå.
Klogt?

Lars Bo Jensen, Arash Shahr, Flemming Berger, Torben Lindegaard, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Jacob Jensen og leif jensen anbefalede denne kommentar

Vesten, med Amerika i front, har ingen forståelse for andre landes levevis og dets indhold, men kommer med kræmmerens gode og storladne salgstaler og fortæller om den gyldne fremtid med demokrati og al dets indhold af værdier, - "men det der står med små bogstaver" om disse værdier taler ingen om.

Værdisættet fra vesten skal gennemføres med militære midler brutalt og hensynsløst, for værdisættet der arbejdes efter er, underkastelse og eller udslettelse der hvor militæret sættes ind, og der hvor politikerne siger de vil fra, demokrati, ligeret, frihed for individet, læreret, for vore hensigter og ikke mindst værdier er af højeste standard etisk og moralsk.

Hvorfor menneskeliv så ingen betydning har i den sammenhæng er uforståeligt, men mindre man regner dem for underlegne socialt, uddannelsesmæssigt osv., - for kun sådan er det muligt politisk at forklare den ligegyldighed hvormed vesten handler i disse lande.

Arash Shahr, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

dialog fremfor krig mod IS... jo tak, og julemanden eksisterer i bedste velgående. IS skal til enhver tid nedkæmpes med våbenmagt, og det betyder desværre at civile også dør. Der findes ikke krig uden civile tab.

Den uendelige historie.
Viser igen, at "ligegyldighed" fra begyndelsen havde været bedre. Så ville de kun ha` deres egne interne modsætninger at forholde sig til.
Men for sent nu.

Flemming Berger, Sus johnsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar