Nyhed
Læsetid: 3 min.

’Vi er åbenbart alle sammen IS-sympatisører’

Den 10. juli erklærede den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, at Mosul var befriet fra IS. I de følgende dage blev sejren fejret med gadefester, dyttende biler og folkedans i det meste af landet. Men for nogle indbyggere i Mosul er ’befrielsen’ startskuddet til endnu et dystert kapitel
Mange lokale i millionbyen Mosul frygter en tilbagevenden til tiden før IS, hvor hæren dagligt truede indbyggerne med anholdelser og ydmygelser. Ifølge både menneskerettighedsorganisationer og internationale medier er flere tusinder mænd og drenge fra Mosul i øjeblikket tilbageholdt af de irakiske myndigheder. Mange mistænkes for at have forbindelser til IS. Langt de fleste er fængslet under kummerlige forhold og har ingen mulighed for at hyre en forsvarsadvokat.

Mange lokale i millionbyen Mosul frygter en tilbagevenden til tiden før IS, hvor hæren dagligt truede indbyggerne med anholdelser og ydmygelser. Ifølge både menneskerettighedsorganisationer og internationale medier er flere tusinder mænd og drenge fra Mosul i øjeblikket tilbageholdt af de irakiske myndigheder. Mange mistænkes for at have forbindelser til IS. Langt de fleste er fængslet under kummerlige forhold og har ingen mulighed for at hyre en forsvarsadvokat.

Felipe Dana

Udland
3. august 2017

Familiefaderen Hamad Hamam har levet i uvished siden generobringen af Iraks næststørste by Mosul fra Islamisk Stat. Den dag, millionbyen blev erklæret befriet efter ni måneders gadekampe – den 10. juli – forsvandt hans storebror sporløst.

I de efterfølgende uger har familiefaderen gjort alt for at finde sin forsvundne bror. Han har ringet til bekendte, opsøgt myndighederne og finkæmmet ruinerne nær huset i Mosul, indtil han opgav sin eftersøgning.

Men i sidste uge fik han et telefonopkald fra Iraks efterretningstjeneste. En dyb stemme bad ham afhente sin bror i lighuset.

»Manden sagde til mig, at min bror var faldet død om i detentionen, fordi han slog baghovedet, men jeg køber ikke den forklaring. Min bror havde sår på ryggen, brystet, ben, arme, håndled og ansigt. Hans krop bar tydeligt præg af tortur. Jeg er overbevist om, at han døde under et forhør,« siger Hamam til Information.

Af frygt for forfølgelse ønsker han ikke billeder af brorens lig offentliggjort.

Familiefaderen Hamad Hamam er ikke den eneste i Mosul, som anklager befrierne for at stå bag tortur og likvideringer. En anden indbygger fra den tidligere IS-bastion, som Information har talt med – mekanikeren Omar Younis – blev også ringet op i slutning af juli måned. En mandlig stemme i røret krævede 30.000 amerikanske dollar i løsesum for Younis’ bror. Kidnapperne – som Younis mistænker for at tilhøre en shiamuslimsk milits – truede med at slå broderen ihjel, hvis de ikke fik pengene.

»Jeg fortalte, at jeg umuligt kunne skaffe et så stort beløb, da min familie har mistet alt under krigen. De lagde bare på, og jeg har intet hørt fra dem siden. Jeg ved ikke, om min bror lever endnu,« siger Younis.

Flere overgreb

Mens irakerne har fejret befrielsen af Mosul, har internationale menneskerettighedsorganisationer siden generobringen af millionbyen anklaget Iraks sikkerhedsstyrker og shiamilitser for ulovlige tilbageholdelser, omfattende brug af tortur og et stort antal likvideringer af IS-mistænkte.

Human Rights Watch publicerede i sidste uge en rapport om de irakiske sikkerhedsstyrkers overtrædelse af internationale konventioner efter generobringen af Mosul. Menneskerettighedsorganisationen er blandt andet kommet i besiddelse af billeder, der viser lig af civilklædte mænd med bind for øjnene og bagbundne hænder. De ligger i en række i den gamle by i Mosul.

Human Rights Watchs rapport blev publiceret kort efter, at flere morbide videoer havde floreret på de sociale medier. I videoerne er irakiske soldater i færd med at henrette IS-mistænkte.

I en video smider soldater en mand ud over en kløft og skyder derefter på den livløse krop. Human Rights Watch verificerede videoen i sidste uge. Kort efter opfordrede organisationen Iraks premierminister, Haider al-Abadi, til at igangsætte en undersøgelse af likvideringerne.

Få dage efter svarede Haider al-Abadi: Disse likvideringer er »individuelle handlinger« og kan på ingen måde betegnes som systematiske, sagde premierministeren, som opfordrede menneskerettighedsorganisationerne til at »tjekke og verificere deres kilder«.

»De irakiske soldater er menneskerettighedsforkæmpere, som har ofret deres liv for menneskeheden,« afsluttede premierministeren.

Sekterisk ideologi

Hamad Hamam og Omar Younis ønsker ikke at placere hele ansvaret på premierministeren. De mener ikke, at al-Abadi er stærk nok til at kontrollere de forskellige irakiske sikkerhedsapparater, som har bekæmpet IS siden 2014.

»Hele Irak ved, at premierministeren er magtesløs over for sine underordnede. Det er en ren jungle med alle mulige krigsherrer med hver deres dagsorden. Hverken hæren eller politiet er under premierministerens kommando,« mener Hamam.

I stedet mener han og Younis, at likvideringerne skyldes en sekterisk ideologi, som gennemsyrer politiet og hæren. De fleste soldater og politimænd i Mosul er shiamuslimer fra det sydlige Irak, der i mange tilfælde mistænker sunnimuslimske mænd fra Mosul for at sympatisere med IS.

»Vi er åbenbart alle sammen potentielle IS-terrorister i deres øjne,« siger Younis.

Mange lokale i millionbyen frygter en tilbagevenden til tiden før IS, hvor hæren dagligt truede indbyggerne med anholdelser og ydmygelser.

Ifølge både menneskerettighedsorganisationer og internationale medier er flere tusinder mænd og drenge fra Mosul i øjeblikket tilbageholdt af de irakiske myndigheder. Mange mistænkes for at have forbindelser til IS. Langt de fleste er fængslet under kummerlige forhold og har ingen mulighed for at hyre en forsvarsadvokat.

»IS er væk, men nu er statens sekteriske sikkerhedsstyrker tilbage,« konstaterer Hamam.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Det er et fantastisk frygteligt billede Felipe Dana har taget til illustration af artiklen.

Man kan kun alt for levende forestille sig familiens rædselsdøgn i murbrokkerne, uden rindende vand - sandsynligvis uden vand overhovedet - uden adgang til friske fødevarer, uhumske toiletforhold ....... og i konstant livsfare.

Niels Duus Nielsen

Fra asken i ilden - eller omvendt?

Vesten må efterhånden erkende at militær intervention aldrig har forbedret de civiles vilkår.
Byer i ruiner, sår på sjælen, armod, kaos og manglende fremtidsudsigter er den pris Mellemøstens civile betaler for vestens insisterende på at ville beslutte deres fremtid for dem.
Vi betaler med en stigende flygtningestrøm, terrorisme og en frygt for hvor langt vores krigsglade ledere er villige til at gå.
Klogt?

Lars Bo Jensen, Arash Shahr, Flemming Berger, Torben Lindegaard, Niels Duus Nielsen, David Zennaro, Jacob Jensen og leif jensen anbefalede denne kommentar

Vesten, med Amerika i front, har ingen forståelse for andre landes levevis og dets indhold, men kommer med kræmmerens gode og storladne salgstaler og fortæller om den gyldne fremtid med demokrati og al dets indhold af værdier, - "men det der står med små bogstaver" om disse værdier taler ingen om.

Værdisættet fra vesten skal gennemføres med militære midler brutalt og hensynsløst, for værdisættet der arbejdes efter er, underkastelse og eller udslettelse der hvor militæret sættes ind, og der hvor politikerne siger de vil fra, demokrati, ligeret, frihed for individet, læreret, for vore hensigter og ikke mindst værdier er af højeste standard etisk og moralsk.

Hvorfor menneskeliv så ingen betydning har i den sammenhæng er uforståeligt, men mindre man regner dem for underlegne socialt, uddannelsesmæssigt osv., - for kun sådan er det muligt politisk at forklare den ligegyldighed hvormed vesten handler i disse lande.

Arash Shahr, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

dialog fremfor krig mod IS... jo tak, og julemanden eksisterer i bedste velgående. IS skal til enhver tid nedkæmpes med våbenmagt, og det betyder desværre at civile også dør. Der findes ikke krig uden civile tab.