Læsetid: 7 min.

Med bar mave og leopardskind blev Zuma folkets præsident, men nu buher de ad ham

Tirsdag skal Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, igen igennem en mistillidsafstemning, der kan koste ham embedet. Oppositionen har krævet afstemningen, fordi de er utilfredse med, at Zuma har fyret landets finansminister. Tidligere har han også været beskyldt for korruption og voldtægt, så hvordan kan Zuma stadig være præsident i Sydafrika?
I den sydafrikanske hovedstad, Pretoria, demonstrerede folk tilbage i april i gaderne og krævede, at præsident Jacob Zuma gik af.

I den sydafrikanske hovedstad, Pretoria, demonstrerede folk tilbage i april i gaderne og krævede, at præsident Jacob Zuma gik af.

Ihsaan Haffejee

7. august 2017

Det store stadion i Soweto fyldes med tilråb og buhende larm, hver gang kameraet filmer præsident Jacob Zuma. Og det bliver kun værre, da Zuma går på talerstolen under mindehøjtideligheden for Nelson Mandela.

Modstanden mod Zuma er stor blandt sydafrikanerne. Han har været involveret i talrige korruptionssager og har langt fra formået at skabe den positive udvikling, som mange havde håbet på og forudset.

Tidligere i år lavede analyseinstituttet Ipsos en undersøgelse af Zumas popularitet. Den viste, at næsten 65 procent af den sydafrikanske befolkning mener, at han bør gå af som præsident, mens kun 27 procent mener, at han bør fortsætte. Til sammenligning svarede 57 procent, at de syntes, Zuma var en god leder i 2009.

På talerstolen er Zuma fattet trods tilråbene. Han læser op af en lille bunke A4-papirer og beskriver Mandela som Sydafrikas far og helt.

Zuma har flere gange sammenlignet sig med Mandela, forklarer Stig Jensen, der er professor ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet:

»Han har ofte fortalt, at han kører Mandelas projekt videre. Da Zuma vandt præsidentposten i 2009, var det med valgløfter om at få rettet op de sociale skævheder, som apartheid har medført, ligesom Mandela har forsøgt før ham. Men jo mere han bliver involveret i skandaler, jo mere utroværdigt bliver det, at han følger i Mandelas fodspor.«

Det er de færreste sydafrikanere, der ser præsident Zuma som den faderfigur, Mandela var. Han bliver tværtimod beskyldt for ikke at handle i sit lands interesser, og på tirsdag skal han for femte gang igennem en mistillidsafstemning.

Det er oppositionen, der har ønsket afstemningen, efter Zuma i maj fyrede landets finansminister, Pravin Gordhan, uden at forklare hvorfor. Finansministeren blev set som en stabiliserende kraft i Sydafrikas regering, og derfor blev adskedigelsen mødt med massiv kritik.

Nu er der flere, der spekulerer på, om Zuma kan overleve afstemningen – især hvis stemmeafgivelsen bliver gjort hemmelig, som oppositionen ønsker. I så fald kan det betyde, at flere af ANC’s (African National Congress, red.) parlamentsmedlemmer også vil stemme imod Zuma.

Skandaler

Fyringen af finansminister Pravin Gordhan er blot den seneste af mange skandaler, som Zuma har været involveret i. Han har også været under anklage for korruption, og han har udtalt sig kontroversielt om homoseksuelle, AIDS og teenagegraviditeter.

I 2005 – inden han vandt præsidentembedet første gang – var han anklaget for at have voldtaget en HIV-positiv kvinde. Dengang vakte han opsigt med udtalelsen om, at han havde skyllet AIDS-faren af sig med et brusebad.

Zuma have mange tilhængere tilbage i 2005, og de forsvarede ham med, at anklagerne var et led i en smædekampagnen mod ham for at dæmpe hans popularitet inden præsidentvalget fire år senere. Det skrev flere medier, heriblandt Independent og The Guardian.

Det endte med, at Zuma blev frikendt, da han overbeviste dommeren om, at akten havde været frivillig for begge parter. Det udløste jubel og dans blandt de mange tilhørere. Flere af dem var iklædt traditionelle Zulu-dragter med leopardskind. Og også på gaden foran retten var der mødt flere hundrede mennesker op for at støtte Zuma.

Ifølge Stig Jensen hænger Zumas popularitet sammen med, at han er traditionalist. Han er stolt over at være afrikaner og zulu, og han stiller gerne op i leopardskind, bar mave og spyd ved zulu-kongedømmets højtider.

»Zuma er kendt for at dyrke zulutraditionerne. Han er heller ikke bleg for at tage en farvestrålende skjorte på og gøre hverdagen til en fest,« siger Stig Jensen.

Zuma har boet det meste af sit liv i zuluregionen i det østlige Sydafrika, og i overensstemmelse med traditionen har han fire koner og omkring 20 børn. Det er i hvert fald det antal, som flere medier har regnet sig frem til. Og ved sit seneste bryllup blev han gift i fuld zulu-krigsudrustning.

»Der er ingen tvivl om, at han abonnerer på den dagsorden, der handler om tradition, og det har gjort ham populær, især hos zuluerne,« siger Stig Jensen.

Folkets præsident

Zuma er vokset op i en traditionel sort, sydafrikansk familie. Hans far havde to koner og fem børn. De havde ikke ret mange penge, og det blev kun værre, da faren døde og Zuma flyttede hjem til sine bedsteforældre sammen med sin mor og to brødre. Hans skolegang blev ikke prioriteret, og han passede i stedet bedsteforældrenes kvæg.

Historien om hans barndom har også gjort ham populær blandt mange fattige sydafrikanere især i landdistrikterne. Og hans opvækst har givet ham tilnavnet ’folkets præsident’.

»Zuma er kendt for at være lyttende og til at snakke med. Under sine valgkampagner har han benyttet alle lejligheder til at komme ud i landet og møde befolkningen, og det har understreget, at han er en mand af folket,« siger Stig Jensen.

Når han holder taler, bryder han ofte ud i sang og dans. Med armene i vejret har han sunget traditionelle ANC-sange og begejstret sit publikum. Han er blevet kritiseret for at synge slagsangen »Awuleth' Umshini Wami« (ræk mig mit maskingevær, red.), som den militære fløj af ANC sang under kampen mod apartheid.

»Han er karismatisk og slipper af sted med det,« siger Stig Jensen.

Mange ser ham som sympatisk, selvom det umiddelbart klinger dårligt med de mange skandaler, han har været involveret i, siger Roland Henwood, der er professor på Department of Political Science på University of Pretoria.

»Han giver udtryk for, at han har det sydafrikanske folks interesser. Derfor tænker mange – eller har tænkt – at han er sympatisk og rar.«

Skrantende økonomi

I takt med at skandalerne har hobet sig op, har Zuma imidlertid haft sværere ved at bevare opbakningen.

»De mange skandaler, han har været involveret i, har påvirket hans legitimitet og autoritet. Derfor bliver der nu stillet spørgsmål ved, om han er i stand til at styre landet,« siger Roland Henwood.

Den voksende utilfredshed hænger også sammen med, at Sydafrika i en årrække har kæmpet med vækstproblemer og en arbejdsløshed på over 25 procent. I april var mere end 30.000 demonstranter på gaden i Sydafrikas hovedstad, Pretoria, for at kræve Zumas afgang på grund af landets dårlige økonomi. Det dækkede flere danske og internationale medier.

Netop derfor vakte det stor opstand, da Zuma fyrede Pravin Gordhan. Især fordi Gordhan var den tredje finansminister, der blev fyret på halvandet år.

For få år siden var Sydafrika en af de mest lovende nye markeder, og landet var med i BRIKS-samarbejdet sammen med Rusland, Indien og Kina – og her var Sydafrika det land med størst vækst.

Men den sydafrikanske økonomi har ikke levet op til forventninger. I 2016 var væksten på 0,3 procent – til sammenligning var den danske på 1,7 procent. Ifølge Roland Henwood er der ingen tvivl om, at Zuma har en del af skylden for landets skrantende økonomi.

»Han har ikke hjulpet økonomien på vej ved at lave langsigtede reformer, og de tiltrængte investeringer er udeblevet.«

Zumaville

Sydafrikas dårlige økonomi og Zumas faldende popularitet skal også ses i lyset af, at præsidenten ikke har været bleg for at bruge penge på sig selv.

Umiddelbart efter han vandt præsidentposten i 2009, lavede han en ’sikkerhedsforbedring’ af sit landsted, Nkandla. Det endte med at koste skatteyderne omkring 100 millioner kroner – selv om reglerne foreskriver, at den slags højst må koste 50.000 kroner.

Zuma fik blandt andet installeret et amfiteater, hønsegård, besøgscenter og en swimmingpool. Zumas stab forsøgte at argumentere for, at der var tale om sikkerhedsforbedringer, og swimmingpoolen blev bogført som en branddam.

Det endte med, at han undskyldte for at have brugt så mange penge og lovede at betale dem tilbage. Alligevel førte sagen til en mistillidsafstemning, som han dog overlevede.

I dag bliver landstedet kaldt Zumaville.

Zuma og Gupta - Zupta

Den korruptionssag, der særligt klæber til Zuma i øjeblikket, er sagen om den rige Gupta-familie, der består af tre indiske brødre. De tog til Sydafrika, da apartheid ophørte, og har siden tjent milliarder på minedrift, medier, luftfart, computere og forskellige former for teknologi.

Zuma og Gupta-familien har haft så meget med hinanden at gøre, at de i folkemunde bliver kaldt ’Zupta’. En af Zumas sønner er direktør i seks Gupta-firmaer, og hans kone og datter har også været ansat.

Præsidenten er blevet beskyldt for at have ladet Gupta-familien udpege flere ministre i Sydafrikas regering. Det nægter både Zuma og Gupta, men i november sidste år måtte Zuma alligevel igennem en mistillidsafstemning. Det skrev flere internationale medier, heriblandt BBC.

Siden har Sydafrikas forfatningsovervågende institution udgivet en rapport, hvor det fremgår, hvordan Zuma og tre ministre har draget personlig fordel af at beskytte og hjælpe Gupta-familien til at korrumpere statsapparatet.

Senest har der været et læk af over 100.000 e-mail, som afslører, hvordan præsidenten og Gupta-familien har hjulpet hinanden. Zuma i form af magt i parlamentet.

Zuleficering

Hvis Zuma skal tabe mistillidsafstemningen tirsdag, skal 50 ud af 249 af ANC’s parlamentsmedlemmer stemme imod ham. Det vil højst sandsynligt ikke komme til at ske, vurderer Stig Jensen. Præsidenten har nemlig sørget for, at der er et bolværk, der beskytter han:

»Han har fyret fremtrædende og fagligt dygtige ministre, og det har han gjort for at få loyale ind i stedet for.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Robert Ørsted-Jensen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Robert Ørsted-Jensen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Hvor er det sørgeligt, at arven fra Nelson Mandela bliver ødelagt på denne måde.

Robert Ørsted-Jensen, Henrik L Nielsen, Susanne Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

Hvis Strumpf kan være præsident i USA, Erdogan i Tyrkiet, Idi Amin i Uganda, Lille Lasse Löcky statsminister i Danmark, Netanyahu i Israel, Berlusconi i Italien, ja så kan Struma da vel sagtens også være præsident i Syd-Afrika.
Men Syd-Afrikanerne fortjener og behøver selvfølgelig også bedre politikere, end hvad de har.