Læsetid: 5 min.

Billedstormen

I disse døgn oversvømmes vi af stormens billeder, der fortæller om et sammenbrud, en udvandring fra et samfund, der ikke længere fungerer. Billederne fra Houston ligner til forveksling dem, der i årevis er flimret forbi, når katastrofale oversvømmelser har ramt i bl.a. Sydøstasien. Dem har vi ikke kunnet rumme – nu forstår vi måske omsider, hvad de fortæller
29. august, Houston, USA: Folk går med vand til halsen ned ad Pine Cliff Drive i Houston, efter voldsomt regnfald og orkanen Harvey har skabt kaotiske tilstande i millionbyen.

29. august, Houston, USA: Folk går med vand til halsen ned ad Pine Cliff Drive i Houston, efter voldsomt regnfald og orkanen Harvey har skabt kaotiske tilstande i millionbyen.

Michael Ciaglo

1. september 2017

Det er ikke fordi, vi ikke har set dem før. Billederne. De passerer lejlighedsvist forbi i glimt hos nyhedsbureauerne eller i korte reportager, når tv-nyhederne runder af med vejret.

Oversvømmelserne. Husene under vand. De brudte diger. De nødstedte. De druknede.

Vi skutter os et øjeblik og tænker godt, det ikke er os. For det er ikke vores billeder. Det er billeder fra fjerne egne, fremmede kulturer, en anden civilisation end vores. Billeder fra Bangladesh, fra Indien, Filippinerne, stillehavsøer, Sydamerika.

Det er forfærdeligt, men vi kan ikke tage det ind. Det er på en eller anden måde disse menneskers vilkår. Noget der er forbundet med deres overbefolkning og deres underudvikling. Det unddrager sig forståelse og angår os ikke for alvor. Det er for fjernt. De må sejle deres egen sø.

Men nu får vi pludselig nøjagtig de samme billeder fra vor egen verden. Smidt lige i ansigtet i prime time. På samtlige kanaler. Live fra Houston, Texas.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • ingemaje lange
 • Benno Hansen
 • Anders Graae
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Morten Hillgaard
 • Dorte Sørensen
 • Palle Yndal-Olsen
 • Niels-Simon Larsen
 • Peter Knap
ingemaje lange, Benno Hansen, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Morten Hillgaard, Dorte Sørensen, Palle Yndal-Olsen, Niels-Simon Larsen og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Jørgen Steen Nielsen

»Hvornår vil vi læse skriften på væggen?«

Du kender sikkert selv svaret - Aldrig.

Der er for diffus afstand mellem skadevolder og skadelidte - fra Peabody Energy's kulminer i West Virginia til de berørte indbyggere i Texas - fra Talcher i den indiske delstat Odisha til Bangladesh - og listen kan selvfølgelig forsættes uendeligt.

Flemming Berger, Michael Friis, Eva Schwanenflügel og Thorkil Søe anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hvor meget forstår vi selv her i DK? Her på Blegdamsvej, hvor jeg bor, har Røde kors bygget en kæmpe cementtrappe op ad den bestående bygning, hvor der før var en have med magnolietræer. Ren hærværk, og så for indsamlede midler.
Endnu et stykke af Amager fælled bliver nu bebygget på trods af mange protester. Bilafgifter lempes, motorveje udbygges osv.
Det er grusomt at se billeder af oversvømmelser, men vi kæder det ikke sammen med vores egne handlinger.

Carsten Wienholtz, Tino Rozzo, Arne Albatros Olsen, ingemaje lange, Flemming Berger, Carsten Munk, Michael Friis, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Hanne Ribens, Kim Houmøller, Per Torbensen, Holger Madsen, Randi Christiansen, Hans Larsen, Martin Madsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Der er tydeligvis absolut INGEN forståelse for planetens cirkulære økonomi hos de ansvarlige, hvis personnummer i virkeligheden er et matrikelnummer ... og så giver det jo mening. Bortset fra at de på alles vegne betræder den lige vej til ødelæggelse, og når de opdager det, er det for sent. Så sidder de i en lille gummibåd med dødelige, springende røde myrer omkring sig. Nå nej, de har selvfølgelig tilegnet sig mere komfortable forhold, i hvilke de tilsyneladende tror, at de kan ride stormen af. Dumheden er livsfarlig og kriminel. Disse menneskers uansvarlighed rammer andre end dem selv. Ord fattes til at beskrive uhyrlighederne præcist.

Randi Christiansen

Røde kors erstatter magnoliahave med cementtrappe ... endda for indsamlede midler. Hvilken stupiditet.

Menneskeheden lider af en dødsensfarlig, tilsyneladende smitsom sygdom, der bla viser sig i en uhyggelig grad af inkompetence ifht at administrere vore fælles overlevelsesressourcer. Det er omkostningsfyldt at melde sig ud af dette vanviddets åg, som banditterne i habitterne tvinger befolkningerne ind under. 'Nødvendighedens politik' - hvilket råddent bedrag.

Som underminerer alt - og lige om lidt rammer metangassen, og så er vi færdige. Som en menneskehed for hvem det måske også lykkes helt at ødelægge sit egen ellers kosmisk perfekt afbalancerede biotop/habitat. Jvf dr guy mcpherson om at jorden pga de voldsomme klimaforandringer kan ryge ud af komfortzonen ifht solen. Tjek ham, og følg hans opfordring om at nyde den sidste tid her på planeten. I kosmisk forstand synes den menneskelige race at være et fejlslagent eksperiment, som derfor smart nok også udrydder sig selv, bærer sin egen ødelæggelse i sig. Har vi et valg? Er det muligt at håbe på, at også en bevidst opvågnen er smitsom og kan nå at sprede sig, således at de ekstremt invalide valg, som de ansvarlige foretager, kan nå at blive standset og omstillet, inden det endegyldigt er for sent?

Niels-Simon Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vi fatter det ikke før vi selv står i det, og så er det altid nogle andres skyld!

Torben Lindegaard, Henrik L Nielsen, Eva Schwanenflügel og Thorkil Søe anbefalede denne kommentar

Artiklen slutter med:
»Hvornår vil vi læse skriften på væggen?«
JO
Når det er for sent vil vi forstå at skriften på væggen siger at vi skulle have haft atomkraft i stedet for at råbe "Hvad skal ind? Sol og Vind"-

Eva Schwanenflügel

Randi Christansen skriver:
"Der er tydeligvis INGEN forståelse for planetens cirkulære økonomi hos de ansvarlige, hvis personnummer i virkeligheden er et matrikelnummer.."
Lige netop. Det er, somom de rige og politikerne tror, at en eller anden uopfunden teknologi vil redde dem selv og deres arvinger før den helt store katastrofe rammer os alle. HALLO DERUDE, DER ER ENDNU IKKE OPFUNDET RUMRAKETTER TIL AT FØRE JER TIL EN ANDEN OG BEDRE PLANET!
I mellemtiden fordrives tiden med at tjene penge på krige og valutaspekulation.
Skide være med de fattige, skide være med vores unikke miljø af flora og fauna, skide være med vores allesammens jordklode, den eneste vi har.
Vi trænger til en anden måde at tænke på. En der handler om planeten, ikke om politiske egoister.

Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Thorkil Søe, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Spørgsmålet må lidt længere sigt er hvor meget verdenssamfundet og de enkelte lande kan bære før samfundet og livet, som vi kender det det bryder helt sammen, og at vi allesammen bliver konfronteret med scenarier a la The Walking Dead.

Lige nu er det til at bære, men hvis hyppigheden bliver stigende, hvilket alt tyder på, så vil alle de forskellige climakatastrofer dræne samfundets resourcer i form at stigende fødevarepriser pga. tørke og brugbar landbrugsjord, som er stadig svindende, forsikringselvskaber og banker som går fallit, dels pga. stigende udbetallinger, og for bankerne vedkommende pga. manglende betalinger fra de husejere, som for ødelagt deres ejendomme af oversvømmelser. I Texas må de lokale banker imødese dette problem i løbet af de næste par måneder. Og i Florida vil ejendomsmarkedet bryde sammen i løbet af få år, men endnu er der ingen der offiicelt udtaler sig om dette problem.
I ny orkan med navnet Irma er på vej igen i sammen område.
I Iran er store områder ødelagt af tørke og indbyggerne der kan knapt finde vand til deres husholdninger længere. Det er derfor sandsynligt at der vil opstå flere store immigrationer i det område og andre dele af mellemøsten, hvilket igen vil skabe nye flygtningestrømme.
Jeg kunne forsætte remsen, men stopper her.
Men vil bare lige afslutningsvis konkludere at klimakampen burde have den højeste prioritet allerede nu. I det lys forkommer den nuværende regerings dispositioner håbløst forældede og naive, som noget der er udsprunget af et forældet verdensbillede fra forrige årtusinde.

Ethvert overskud burde indsættes i en klimafond. Vi vil få brug for den osse i lille Danmark.

Randi Christiansen, Niels-Simon Larsen, Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar