Læsetid: 8 min.

Civil ulydighed i kamp mod kulkraft: ‘Vi kommer til at stå på vindersiden af historieskrivningen’

Omkring fem tusind europæere – herunder næsten hundrede danskere – deltog i weekenden i demonstrationer og aktioner mod kulkraft i Europas største brunkulsbrud i Tyskland. De anser civil ulydighed og besættelse af kulkraftværkernes infrastruktur som et nødvendigt middel i kampen mod klodens katastrofale klimapolitik
Omkring fem tusind europæere deltog i weekenden i protester mod kulkraft i Europas største brunkulsbrud i Tyskland. For dem er civil ulydighed nødvendigt i kampen for klimaet.

Omkring fem tusind europæere deltog i weekenden i protester mod kulkraft i Europas største brunkulsbrud i Tyskland. For dem er civil ulydighed nødvendigt i kampen for klimaet.

Jens Volle

28. august 2017

»Jeres børn vil takke os. Jeres børn vil takke os.«

Fra hundredvis af europæiske struber gjalder kampråbet på tysk ud over de let bakkede marker i det vesttyske Rhinland. Det er både rettet mod de godt tusind politifolk, der er sat til at stoppe demonstranterne. Og det er rettet mod energikoncernen RWE, der driver det 30 kvadratkilometer store kulbrud Garzweiler, hvor gigantiske gravemaskiner siden 1960’erne har gravet milliarder ton brunkul op af undergrunden og brændt det af i de tre nærliggende kraftværker.

I undergrunden slumrer stadig godt en milliard ton af det ineffektive, men billige brændstof, som fortsat laves til strøm – og til millioner af ton CO2 årligt. På trods af alle klimaanbefalinger. Og på trods af at det koster stadig flere af områdets landsbyer livet. Det gælder f.eks. spøgelsesbyen Immerath, hvor husene og domkirken allerede venter på at blive sprængt og revet med ned i den store kulgrav.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Holger Madsen
 • ingemaje lange
 • Eva Schwanenflügel
 • Bo Stefan Nielsen
 • Niels-Simon Larsen
 • Ejvind Larsen
 • Peter Jessen
 • Peter Knap
Holger Madsen, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Bo Stefan Nielsen, Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen, Peter Jessen og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fra Der Spiegel citerer jeg:
Selv om denne konflikt berører alle politiske partier, er ingen mere påvirket end De Grønne.
Siden partiets grundlæggelse i 1980, har det kæmpet for en nuklear udfasning og kæmpet for ren energi.
Men nu, da denne udfasning er i gang, har De Grønne set at en stor del af deres drøm – den utopiske idé om et samfund, der opererer på “god energi” – er ved at forsvinde ud i den blå luft.
Grøn energi, de har fundet, kommer ned en enorm omkostning.
Og miljøet vil også betale en pris, hvis tingene fortsætter som det har været.
Se http://www.spiegel.de/international/germany/german-renewable-energy-poli...

kjeld jensen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Herlig læsning.
Hvor ligger de danske 'brunkulslejre'? Vi er en ressource-opbrugende nation, og det kan være svært at pege på det sted, hvor vi er til mest skade. Det er mærmest det hele, vores levemåde, og det er for diffust.
Menneskekæden på Amager fælled kunne godt gentages. Hvor er det sted ellers henne, hvorom den næste generation engang vil sige: Hvor var det godt, I var der?

Christian Lucas

Civil ulydighed er det eneste vi har tilbage efter årtiers fodslæberi, løgn, korruption og videnskabelig inkompetence i den politiske klasse. For Fuck Sake, selv Rex Tillerson anerkender problemet og at hans tidligere arbejdsgiver Exxon har skabt bjerge af disinformation mht klimaforandringer og vi sidder her i 2017 med en flok politikere der tilsyneladende tror virkeligheden findes i manipulerede regneark.

Vi kunne god bruge et nyt "grønt" parti som modpol til DF og Nye Tarvelige. De kører i ET spor: Identitetspolitikken.

Birgitte Mulvad, Lise Lotte Rahbek, ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Ryan Klitholm, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

De grønne gik imod tysk atomkraft og Merkel fulgte trop og besluttede at drosle ned.
Det er let at gå imod men nu begynder man at forstå at alternativet er skræmmende.
Jeg citerer fra artiklen:
”Ved siden af CO2-udslippet koster brunkulkraftens giftige emissioner ifølge en forskningsrapport fra Universität Stuttgart op mod 20.000 menneskeliv årligt i Europa.”
Man skal være blind og døv hvis man tror at der er solskin om natten og vindkraft hver dag.
Når man engang bliver færdige med at råbe NEJ behøver vi at finde nogle, der helt spagfærdigt tør sige ja – JA til noget realistisk.

Niels-Simon Larsen

Thorkil: Tænker du på nedgang i vækst og forbrug? Ellers har jeg svært ved at se noget realistisk for mig.

Bjarne Bisgaard Jensen, Ryan Klitholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Niels-Simon:
Gid vi kunne blive enige om nedgang i vækst og forbrug, men det hjælper intet når vi tænker på menneskets indgroede lyst til mere – mere end de andre.
Nej vi skal gøre op med de indgroede fordomme og der er EN fordom der ødelægger den bedste mulighed.
For at undgå at man falder over mig som glubende ulve beder jeg dig om at læse det jeg har skrevet på http://wp.me/p1RKWc-p2 Der kan du se hvordan vi – næsten alle – er kørt ind i en blindgyde.
Der finder du svaret på hvorfor det er umuligt at gøre noget, der er realistisk og effektivt.

Martin Madsen

@Thorkil
Jeg fulgte dit link.
Det er vrøvl fra ende til anden.

Dina Hald, Ryan Klitholm, Hans Larsen og Hans Ingolfsdottir anbefalede denne kommentar

Glimrende. Det gælder om at få gang i en sneboldeffekt mod kulkraftværker - ellers er det for sent med klimaet.

"Over all, 1,600 coal plants are planned or under construction in 62 countries, according to Urgewald’s tally, which uses data from the Global Coal Plant Tracker portal. The new plants would expand the world’s coal-fired power capacity by 43 percent.

The fleet of new coal plants would make it virtually impossible to meet the goals set in the Paris climate accord, which aims to keep the increase in global temperatures from preindustrial levels below 3.6 degrees Fahrenheit."

https://www.nytimes.com/2017/07/01/climate/china-energy-companies-coal-p...

Henrik Leffers

Jeg læste Thorkil Søe (16:02) link, og bortset fra et par småting, er det faktisk rigtigt hvad der står der! -Hvis i er meget bange for radioaktivitet skulle i måske finde et andet sted at bo! Danmark er et af de lande hvor der er mest uran i undergrunden, og det fører til et højt niveau af radioaktivt radon, som alle "får besøg af", når luftarten siver ind i vores boliger! Men en brækket arm, og alle andre røntgen undersøgelser, giver en meget (!) højere dosis.Som molekylærbiolog har jeg arbejdet med radioaktivitet hver dag gennem 20 år (mest P32 og S35), og har med sikkerhed også indtaget de radioaktive stoffer, men jeg (og alle andre) var absolut ikke nervøse over det, fordi grænseværdierne for daglig indtagelse er meget høje. Så høje at de f.eks. vil få en geigertæller til at "skige", som den gør, når strålingen den måler, er over dens målegrænse! -Grænseværdierne er så høje, fordi det ikke er farligt! Hysteriet omkring radioaktivitet er, sammen med hysteriet overfor gensplejsede planter, komplet latterligt! I ville ikke være her, hvis farligheden af radioaktivitet var som i tror det er!

Frank Hansen, Johnny Winther Ronnenberg og Thorkil Søe anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Så, nu bliver debatten trukket skævt, og der er et par stykker, der vil indføre atomkraft. Det er ikke det, artiklen handler om. Den handler om nogle demonstranters modige tagen affærde.
Man må ikke i de her debatter stille sig op på en ølkasse og råbe: "Jeg har taget en eksamen på universitetet, så I bare ved det, og derfor ved jeg, hvad jeg taler om" (keep it in the ground!) Det har overhovedet ingen interesser i disse debatter, som er politiske og folkelige, og derfor skal en molekylærbiolog ikke komme ind og vigte sig som molekylærbiolog (desuden slås molekylærbiologer indbyrdes).
En henviser til sin hjemmeside, hvor man kan blive klogere. Vi er kloge nok her på vores område, som er det politiske liv, så Keep it in the ground. Det ville det være langt mere interessant at høre, fra hvilket politisk hjørne disse kloge hoveder kommer fra, og hvor de har gået i søndagsskole og blive påvirket.
Vi vil ikke have energi fra a-kraft, og fossile brændsler. Vi vil ikke have alt det lort. Så enkelt er det, for det er ødelæggende.

Holger Madsen, Hans Larsen, Trond Meiring og Bo Stefan Nielsen anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Ingen grund til at vente til næste generation med at takke klimaaktivisterne. Tak, danke schön, grazie, merci...!

Dejligt pressebillede iøvrigt, hvor aktivisterne ses stående i yogastillingen "træet". Det giver mening :)

Niels-Simon:
Jo det er modigt at sige NEJ.
Men der kræves tilsyneladende mere mod til at konstatere at man i Tyskland har brug for et brugbart alternativ.
Helt rigtigt: Debatten er trukket skævt.
For det kræver endnu meget mere mod for at gå imod strømmen og se at man er på vej ind i et dyrt sidespor.
Lille Danmark kan klare sig – endnu – mod betalelig hjælp fra gode naboer.
Hvis du har mod og mandshjerte, så er det nok en god ide at gå ind på http://wp.me/p1RKWc-f8 Der kan du se hvor det bærer hænd for vores sydlige nabo, der tror at man kan nøjes med at sige nej.
Jeg har levet meget længe i et land, hvor strømafbrydelser gav godt salg af stearinlys.

Niels-Simon Larsen

Thorkil: Det er for dyrt at redde Jorden. Vi må hellere lade den gå ned. Det er sådan, de fleste ser på det - især den danske regering. Bind for øjnene. Jacob Ellemann har lige sagt, at skattelettelserne vil gavne de kommende generationer. Han mener, at der bliver noget, der hedder kommende generationer. Det gør der måske også, men ikke med et liv, der er udholdeligt. På den anden side må vi vælge nu at sætte vores forbrug ned, hvis vi ikke vil bruge forurenende energikilder. Den bestræbelse vil være nær en umulighed i et demokrati, hvor vælgerne hele tiden skal fornøjes. Det betyder, at Houston bliver det normale og ikke undtagelsen.