Læsetid: 7 min.

’En dag vender jeg hjem til Damaskus og scorer den dejligste kvinde i hele Syrien’

Syriske flygtninge kæmper for at få dagligdagen til at hænge sammen i den tyrkiske storby Istanbul. Når tilværelsen giver anledning til fortvivlelse, afmagt og håbløshed, er det drømmen om at vende hjem til Syrien, som holder dem i gang
Ahmed Wael fra Damaskus ejer en lille frisørsalon på en boulevard, som skærer tværs gennem ’Lille Damaskus’. Han kom til Istanbul i 2014. Ligesom mange andre unge syriske mænd nægtede han at kæmpe for Assad-regimet og tog flugten af frygt for at blive tvunget i krig.

Ahmed Wael fra Damaskus ejer en lille frisørsalon på en boulevard, som skærer tværs gennem ’Lille Damaskus’. Han kom til Istanbul i 2014. Ligesom mange andre unge syriske mænd nægtede han at kæmpe for Assad-regimet og tog flugten af frygt for at blive tvunget i krig.

Waleed Safi

12. august 2017

ISTANBUL – Siden den syriske borgerkrigs udbrud er der kommet så mange syriske flygtninge til bydelen Aksaray i Istanbul, at bydelen nu kaldes for Lille Damaskus.

Kun få taler tyrkisk her, langt de fleste taler arabisk. Butikker, restauranter og cafeer har arabiske navne: Damaskus Nætter, Aleppo Kebab, Syriens Aftensol.

I Lille Damaskus sidder ældre syriske mænd på offentlige bænke med sørgmodige øjne og klager over tilværelsen. Mange af dem ærgrer sig på deres børns vegne. Engang troede fædrene, at deres døtre og sønner ville ’blive til noget’. I dag er de overbeviste om, at deres børn tilhører en tabt generation, som har spildt det mest af deres ungdom på krig, flugt og ’ligegyldigt arbejde.’

Fædrenes ærgrelse er ikke svær at forstå. De unge mænd i 20’erne, som jeg møder i Lille Damaskus, fordriver det meste af tiden i parker, på fortove og cafeer. Hvis de ikke sidder med backgammon på bordet og en vandpibe-slange hængende i mundvigen, er deres øjne oftest klistret til telefonen og headsettet begravet dybt i ørene, mens de venter på, at der opstår en ny jobmulighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu