Læsetid: 9 min.

’De fleste har lettere ved at forestille sig verdens undergang end kapitalismens endeligt’

Et græsrodsprojekt fra Cleveland i USA har inspireret Preston byråd i det nordlige England til at eksperimentere for at holde flere penge i lokalsamfundet til gavn for de svageste. Succesen har ikke kun inspireret andre engelske byer, men også Labours ledelse, der har indskrevet ideerne i partiets valgprogram
Labours leder, Jeremy Corbyn, taler til vælgere ved et arrangement for nyligt i Milton Keynes. Partiets leder inviterede i marts initiativtageren til Cleveland-modellen, Ted Howard, til at tale på en kongres omkring ideer for en ny økonomi, der gavner samfundet mere bredt, og i partiets valgprogram, som udsendtes op til lynvalget i juni, indgik flere elementer fra Cleveland-modellen.

Labours leder, Jeremy Corbyn, taler til vælgere ved et arrangement for nyligt i Milton Keynes. Partiets leder inviterede i marts initiativtageren til Cleveland-modellen, Ted Howard, til at tale på en kongres omkring ideer for en ny økonomi, der gavner samfundet mere bredt, og i partiets valgprogram, som udsendtes op til lynvalget i juni, indgik flere elementer fra Cleveland-modellen.

Joe Giddens

22. august 2017

Det var efter finanskrisen i 2008 og en årrække med brutale nedskæringer, at det gik op for Preston Byråd, at det blev nødt til at tænke kreativt. Byens budget var blevet beskåret med en fjerdedel, og takken for at lokalpolitikerne havde fundet besparelser på 3,6 mio. pund var en meddelelse fra regeringen om, at yderligere 4,4 mio. ville forsvinde inden 2019/20.

»Det gik op for os, at vi blev nødt til at gøre noget for at hjælpe byrådet og de lokale beboere. Det kapitalistiske system havde svigtet dem – de betalte for de fejl, der blev begået under finanskrisen, så vi havde brug for en anderledes tilgang,« fortæller byrådsmedlem Martyn Rawlinson om et område, hvor én ud af tre skolebørn lever i fattigdom, og som oplever voksende ulighed.

Det giver sig bl.a. til udtryk i, at den forventede levealder nu varierer mellem 66 år og 82 år fra kvarter til kvarter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jan Damskier
 • ingemaje lange
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Torben K L Jensen
 • David Zennaro
 • Merete Jung-Jensen
 • Olaf Tehrani
 • Sidsel Jespersen
 • Torsten Jacobsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Ejvind Larsen
Jan Damskier, ingemaje lange, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, David Zennaro, Merete Jung-Jensen, Olaf Tehrani, Sidsel Jespersen, Torsten Jacobsen, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Bisgaard Jensen

Kreativ forandring skal som altid komme nedefra, hvor talblindheden på regnearket ikke er så udbredt