Baggrund
Læsetid: 2 min.

FN: Selv krige har regler

Angreb på hospitaler og andre sundhedsfaciliteter udgør et klokkeklart brud på folkeretten, siger eksperter. Men FN’s Sikkerhedsråd kan indtil videre ikke blive enige om at indbringe Syrien for den Internationale Straffedomstol i Haag
Udland
28. august 2017

FN, menneskeretsorganisationer, eksperter i krigsforbrydelser, FN og en lang række syriske og internationale ngo’er har til overflod dokumenteret, at det syriske regime systematisk og med overlæg bomber hospitaler og andre sundhedsfaciliteter i Syrien.

Angrebene er gentagne gange blevet fordømt af FN’s Sikkerhedsråd, internationale organisationer som Røde Kors, Læger uden Grænser, lokale og internationale menneskeretsorganisationer samt et væld af enkeltlande.

Alligevel fortsætter regimet og dets russiske allierede med at angribe hospitaler, sundhedsklinikker, læger, ambulancer og redningsfolk.

»Angrebsmønstret tyder kraftigt på, at pro-regeringsstyrker med vilje og systematisk angriber sundhedsfaciliteter,« skriver FN’s Menneskerettighedskomité f.eks. i sin seneste rapport om situationen i det krigshærgede land.

I rapporten konstaterer FN-komiteen, at målrettede angreb på sundhedsfaciliteter, sundhedspersonale og ambulancer »udgør en krigforbrydelse.«

Folkeretsekspert Racha Mouawieh fra Physicians for Human Rights, der har gennemført en omfattende kortlægning af angrebene er heller ikke i tvivl om, at der er tale om krigsforbrydelser.

»Det er en klokkeklar overtrædelse af folkeretten at angribe sundhedsfaciliteter. Det kan der slet ikke være nogen diskussion om. Angreb på sundhedsfaciliteter er forbudt – og det gælder, selv om der skulle befinde sig bevæbnede personer på stedet,« siger hun.

Forbereder retsopgør

Formålet med det dokumentationsarbejde, Psysicians for Human Rights laver, er bl.a. at bidrage til, at de ansvarlige en dag kan stilles for retten. Derfor overdrager organisationen alt sit materiale til den Uafhængige Internationale Undersøgelseskommission for Syrien, som FN’s Menneskerettighedskomité har nedsat for at forberede et krigsforbryderopgør, når den syriske borgerkrig en dag er slut.

Indtil videre har det ikke været muligt at få de syriske overgreb indbragt for den Internationale Straffedomstol i Haag, som ellers er oprettet netop for at retsforfølge formodede krigsforbrydelser. Da Syrien ikke har tilsluttet sig domstolen, kræver det en henvisning fra FN’s Sikkerhedsråd, og her har Rusland hidtil nedlagt veto.

FN’s Sikkerhedsråd vedtog dog i 2016 FN-resolution 2286, som fordømmer alle angreb på sundhedsfaciliteter og minder om den forpligtelse, krigens parter har til at beskytte civilbefolkningen.

»Selv krige har regler,« som daværende generalsekretær Ban Ki-Moon udtrykte det efter vedtagelsen af resolutionen, der også opfordrer FN’s medlemslande til at sikre, at overgrebene ikke forbliver ustraffede.

Serie

Vor tids værste krigsforbrydelser?

Den syriske borgerkrig har varet siden 2011, sendt halvdelen af landets befolkning på flugt og kostet mindst en halv million mennesker livet. Det syriske regime er blevet beskyldt for at begå nogle af vor tids værste krigsforbrydelser mod den syriske civilbefolkning.

Information har set nærmere på fire konkrete anklager og vil fremlægge øjenvidneberetninger, ekspertudsagn og dokumentation for, hvad der faktisk skete, hvem der stod bag og ikke mindst, hvem der måske en dag kan stilles til ansvar.

Følg med i august når vi undersøger anklagerne om: 1) kemiske våben, 2) belejring, udsultning og angreb på civile, 3) tortur, mord og forsvindinger og 4) angreb på hospitaler og hjælpearbejdere.

Seneste artikler

 • Rusland blokerer efterforskning af kemiske angreb

  28. oktober 2017
  Styret i Syrien stod bag det kemiske angreb på oprørsbyen Khan Sheikoun i foråret, hvor mindst 80 civile blev dræbt og flere hundrede såret. Det viser ny FN-rapport. Rusland forsøger at forhindre yderligere efterforskning af kemiske angreb
 • YouTube fjerner beviser for krigsforbrydelser

  29. september 2017
  Videoplatformen YouTube har fjernet hundredetusindvis af videoer fra den syriske borgerkrig i bestræbelserne på at bekæmpe vold og ekstremisme på nettet. Ngo’er frygter, at uvurderlige beviser for krigsforbrydelser går tabt
 • Hvis vi opgiver at retsforfølge Assad for hans krigsforbrydelser, opgiver vi os selv

  31. august 2017
  Realiteten i dagens Syrien er, at præsident Bashar al-Assad og hans regime bider sig stadig mere fast i magten, for hver dag der går. I øjeblikket rejser amerikanske diplomater verden rundt for at forklare, at en af verdens værste diktatorer ikke er til at komme uden om. Sådan lyder Trump-administrationens besked til dem, der drømte om et friere og mere demokratisk Syrien.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er da udmærket at blive erindret om "krige har regler" fra FN og andre organisationer, - men FN er i dag helt sat ud af spillet via dannelsen af koalitioner - "os der selv tager os ret over det vi vil", og efterfølgende ikke vil stå til ansvar for vore forbrydelser.

Det kollektive ansvar udelukkes af FN og fornægtes, ligesom pilen på ufreden altid skal vendes ensidigt mod Rusland, - en opblomstring af verdens Mccarthyismen syntes at tone frem bag sløret og alligevel samtidig forsøge at dække med røg af fine ord, for vestens ensidige opfattelse af deres selvfølgelige ret, når blot de husker at tale om deres fredelige, demokratiske hensigter, for menneskelige frihedsrettigheder som målet for deres krigskoalitioner.

over 1 mio. unødigt dræbte i Irak taler vel sit eget tydelige sprog, og en krig igangsat på en selvskrevet løgn overfor hele verden, - en løgn der ingen højskrålende eller skræppende ord fra FN har været fremme i samme omfang, - men i al stilhed er lagt i graven, for det var Amerika - et Amerika som man ikke tør/vi kritisere, og som heller ikke vil stå til ansvar for sine krigsforbrydelser, og som ikke vil være med i klubben ved politisk underskrift med ansvar, og overfor dette et Rusland der så heller ikke vil være forpligtet via underskrift af samme grund, - men læg mærke til det kun er Rusland der kritiseres offentligt og ensidigt fra vesten med et tavs FN å sidelinjen.

Vi ser det helt samme billede af konflikten i Mellemøsten med Israel, hvor FN igen spiller med fordækte kort, og ikke offentligt kritiserer Amerika for ikke at gøre tilstrækkeligt for såvel en to-stats løsnings gennemførelse - eller manglende kritik af Israel, som man leverer våben til i mia. klassen og dermed også det sidste nye og moderne.

Thomas Petersen, Dagmar Christiandottir, Ole Arne Sejersen og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

11 medarbejdere—kunne vi ikke have lidt flere af dem og færre NATO engagementer? Kunne vi ikke i det hele taget skrotte vores aktivistiske udenrigspolitik? Siden krigene på Balkan, hvor vi gik over til at deltage i NATO-missioner, så er det bare blevet værre og værre, hvor mange uløste krige og konflikter er det vi skal blive ved med at føre?

"United Nations Truce Supervision Organization - Mellemøsten (UNTSO)
Danmark har løbende været engageret i missionen fra start (resolution fra 1948). I dag har Danmark 11 medarbejdere, som er med til at overvåge fredsaftaler mellem Israel og dets nabolande – primært Libanon og Syrien." (http://um.dk/da/Udenrigspolitik/sikkerhedspolitik/missioner-og-operation...)