Læsetid: 4 min.

Forbudt sprøjtegift fundet i grundvandet i årevis

For mere end et år siden blev Miljøstyrelsen af fagfolk opfordret til at inddrage ukrudtsmidlet chloridazon i den faste grundvandsovervågning efter talrige overskridelser af den gældende grænse gennem en årrække. Efter lukning af flere fynske vandværker med giften i drikkevandet overvejer styrelsen nu sagen
26. august 2017

Det forbudte ukrudtsmiddel chloridazon er gennem en årrække blevet fundet i hjemlige grundvandsprøver, udført i regionalt regi. Alligevel har Miljøstyrelsen ikke fundet det relevant at inddrage det i den løbende screening som del af den nationale grundvandsovervågning, GRUMO.

Fagfolk anbefalede tilbage i maj 2016, at sprøjtegiften kom med i overvågningen. Det skete på et møde med Miljøstyrelsens deltagelse, men førte altså ikke til, at chloridazon eller dets nedbrydningsprodukter kom med på listen over de stoffer, der regelmæssigt skal kigges efter i det nationale program.

»Jeg havde forventet, at der kom en respons dengang. Det havde været relevant, men det gjorde der altså ikke,« siger senior projektleder Søren Rygaard Lenschow fra rådgivningsfirmaet Niras.

Det var ham, der på et møde i Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) sidste forår gennemgik de regionale fund af chloridazon og anbefalede den permanente nationale screening.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Slettet Bruger
Peter Jensen, Eva Schwanenflügel og Slettet Bruger anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Hougaard

-> Randi, også min tanke.
Og hvorfor er vores hjemlige forurenede drikkevand ikke Breaking News på TV i stedet for Harvey i USA? Det har været forurenet i lang tid, mens vi er blevet bildt ind, at alt var i fineste orden. Og hvem kan man stole på, når der skal vurderes skadelighed? Vi har åbenbart flere steder i landet drukket vandet i årevis - hvad kan det gøre ved os?

Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Arendal, Peter Jensen, Ryan Klitholm, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Jag dræker påstevand hver dag og har da ægge taget skade...skade...skade...skade...skade...

Ryan Klitholm, Randi Christiansen, Ebbe Wagner Smitt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Der er ikke noget der hedder noget med miljø - i denne regering. Alt er udskiftet med landbrug og profit. Vil du have vand og fødevarer uden gift, må du finde dig et andet land. Her til lands betaler landbruget statsministerens tøj og fornyer limen på taburetten, så her tæller kun landbrugets profit.

Randi Christiansen

Men nu kan vi investere i en økologisk landbrugsfond, og hvis vi så er rigtig meget på dupperne, kan omstillingen af dansk landbrug ske den vej. Fremtiden er ærlig kvalitet, og definitionen på det, ligger fast, kan ikke gradbøjes - selvom der forsøges.