Baggrund
Læsetid: 6 min.

Houston er klimamæssig anskuelsesundervisning

Den katastrofale nedbør over millionbyen fortsætter. Selv om en enkelthændelse ikke kan kobles direkte til klimaændringer, så er selve styrken af orkanen Harvey og nedbøren helt i tråd med opvarmningen af havet syd for Texas, siger klimaforskere
Indbyggere i Houston forlader deres hjem, efter at ekstrem nedbør har oversvømmet byen. Mandag middag var der rapporteret om fem dødsfald, 316.000 husstande i Texas meldes uden strøm, områdets lufthavne er lukkede, og over 3.000 flyafgange aflyst, og krydstogtskibe med sammenlagt 20.000 passagerer er låst fast i farvandet ud for havnen i Galveston

Indbyggere i Houston forlader deres hjem, efter at ekstrem nedbør har oversvømmet byen. Mandag middag var der rapporteret om fem dødsfald, 316.000 husstande i Texas meldes uden strøm, områdets lufthavne er lukkede, og over 3.000 flyafgange aflyst, og krydstogtskibe med sammenlagt 20.000 passagerer er låst fast i farvandet ud for havnen i Galveston

Scott Olson

Udland
29. august 2017

’We have a problem.’ Houston. Nødråbet fra USA’s fjerdestørste by i staten Texas kom allerede i juni ved optakten til den årlige orkansæson i USA.

»Det er ikke et spørgsmål om ’hvis’, men om ’hvornår,« advarede Samuel Brody, direktør for Center for Texas Beaches and Shores og professor ved Texas A&M University, da dagbladet The Guardian for to måneder siden besøgte millionbyen og formidlede bekymringen for katastrofale oversvømmelser blandt Houstons borgere.

»Houston er placeret i et lavtliggende kystområde med dårligt drænede jorde og er udsat for situationer med heftig regn og voldsomme storme, som gør den meget sårbar for oversvømmelser. Og klimaet ændrer sig. I Galveston Bay stiger vandstanden,« sagde Samuel Brody.

Nu er orkanen, skybruddene og oversvømmelserne en realitet. Siden lørdag er der i visse områder i og omkring Houston faldet 75 cm regn, og ifølge US National Weather Service kan der lokalt falde op mod 125 cm, før orkanen Harvey slipper sit tag i regionen. Orkanen ventes atter at bevæge sig ud over havet og samle fornyet styrke, før den i løbet af de nærmeste dage igen rammer Texas og nabostaten Louisiana.

Vejrtjenesten kalder nedbørsmængderne »historiske« og oversvømmelserne »katastrofale« og advarer om »livstruende lyn-oversvømmelser«.

Chefmeteorolog Todd Crawford, The Weather Company, sagde i går tilsvarende, at »dette savner historisk sidestykke. Det er simpelthen en tragedie af episke proportioner.«

Oversvømmelse i Houston

Den amerikanske by Houston i Texas er blevet oversvømmet af stormen Harvey.

  • Tusindvis af borgere er flygtet op på tagene af deres huse.
  • Houstons alarmcentral har modtaget omkring 6.000 forespørgsler om redning.
  • Kystvagten har meldt ud, at de har reddet 1.200 mennesker.
  • Efter oversvømmelserne vil 30.000 borgere have behov for en genhusning
  • 80.000 borgere står uden strøm

Kilde: The Guardian

Den nationale vejrtjeneste advarer om en mulig stigning i vandstanden i floden Brazos sydvest for Houston på hele 18 meter. Af samme grund er 50.000 mennesker beordret til at forlade deres hjem i omegnen af floden.

Oversvømmelserne i området forværres af, at den amerikanske hær i går begyndte at åbne sluserne på to dæmninger for at hindre ukontrollable overløb.

»En oversvømmelse af dette omfang er en 800 års-hændelse, som overstiger, hvad vore diger er designet til,« sagde en stedlig myndighedsrepræsentant, dommer Robert Herbert, i går i en udtalelse.

Mandag middag var der rapporteret om fem dødsfald, 316.000 husstande i Texas meldes uden strøm, områdets lufthavne er lukkede og over 3.000 flyafgange aflyst, og krydstogtskibe med sammenlagt 20.000 passagerer er låst fast i farvandet ud for havnen i Galveston. Sammenlagt vil der i løbet af de nærmeste dage være indsat omkring 10.000 personer fra nationalgarden og andre organer for at bistå i katastrofeområdet. På forhånd skønnes de økonomiske omkostninger at kunne nå samme omfang som efter orkanen Katrina i 2005: 108 milliarder dollar.

Mark Mulligan

Trump: Wow!

I Det Hvide Hus reagerede præsident Trump henover weekenden på den tiltagende katastrofe med flere tweets.

»Selv eksperter siger, at de aldrig har set én som denne,« lød det søndag eftermiddag. Og kort efter: »Wow – nu kalder eksperter Harvey for en 500 års-oversvømmelse.«

Det forlød i går, at Donald Trump i løbet af tirsdagen vil besøge katastrofeområdet.

Spørgsmålet er, om begivenhederne i Houston og Texas kan påvirke præsidentens syn på koblingen mellem ekstreme vejrfænomener og den fortsatte satsning på CO2-udledende fossile brændsler, der har begrundet USA’s udtræden af Paris-klimaaftalen.

En omvendt årsagssammenhæng blev illustreret hen over weekenden, da myndighederne i Texas så sig nødsaget til at lukke den godt 80 km lange Houston Ship Channel, der forbinder Houston med Galveston Bay og Den Mexicanske Golf. Lukningen betyder, at fartøjerne med råolie, benzin og petrokemiske produkter ikke kan nå fra platformene og til raffinaderier og lagre ved Houston.

Mindst 10 raffinaderier i Texas og Louisiana – foruden over 100 boreplatforme på orkanens vej – er blevet midlertidigt lukket, hvilket betyder et fald i regionens raffinaderikapacitet på over 20 pct. Det har straks kunnet aflæses i en stigning i benzinpriserne til det højeste niveau i to år, rapporterer finansmediet Bloomberg.

Klimaeffekten klar

Så ekstreme vejrfænomener som dette kan ramme sårbare energiforsyninger som olien. Om bevisbyrden den modsatte vej – om klimaændringer affødt af det fossile energiforbrug er ansvarlig for ødelæggende fænomener som orkanen Harvey – skrev den fremtrædende amerikanske klimaforsker, Michael Mann, Penn State University, søndag på sin facebook-side:

»Der er visse klimarelaterede faktorer, som vi med stor sikkerhed kan sige, har forværret oversvømmelsen.«

»Havstigninger forårsaget af klimaændringer (noget af det skyldes kystsænkning på grund af menneskelige påvirkninger som f.eks. olieboringer) har nået mere end en halv fod (15 cm, red.) i løbet af de seneste årtier. Det betyder, at stormfloden var en halv fod højere, end den ville have været for blot få årtier siden, hvilket indebærer mere oversvømmelse og ødelæggelse.«

Dertil er havtemperaturerne i regionen ifølge Michael Mann steget med en halv grad i løbet af de seneste årtier, og den således opvarmede havoverflade betyder øget indhold af vanddamp i luften over området og dermed potentiale for voldsommere nedbør og oversvømmelser.

Ifølge Michael Mann er både havoverfladen og dybere lag i havet i Den Mexicanske Golf i øjeblikket usædvanligt varme, og det betyder, at orkanen Harvey har modtaget mere energi på sin vej over havet og mod Texas’ kyst.

»Så Harvey var med næsten fuld sikkerhed mere intens, end den ville have været i fravær af menneskeskabt opvarmning – det betyder stærkere vinde, mere ødelæggelse forårsaget af vinden og en større stormflod.«

En sidste faktor bag de voldsomme ødelæggelser under orkanen er ifølge klimaforskeren et svagt vindmønster over land, som ikke har formået at presse Harvey videre, men muliggjort, at orkanen denne gang kører frem og tilbage på stedet og afstedkommer ekstrem megen nedbør. Dette aktuelle vindmønster svarer helt til modelsimuleringer af, hvordan de menneskeskabte klimaændringer vil påvirke tryk- og vindforhold.

»Skønt vi ikke kan sige, at klimaændringer ’forårsagede’ orkanen Harvey (det er et malplaceret spørgsmål), så kan vi som konklusion sige, at den har forstærket en række karakteristika ved stormen på en måde, som i betydelig grad har øget risikoen for ødelæggelser og tab af liv. Klimaændringer forværrede konsekvenserne af orkanen Harvey,« fastslår Michael Mann.

David J. Phillip

Amerikanske klimaflygtninge

Et modelstudie offentliggjort i juni af klimaforskere ved Princeton University og Rutgers University konkluderede, at risikoen for en såkaldt 100 års-oversvømmelse langs de amerikanske kyster vil være øget 40 gange i 2050, hvis de fortsatte udledninger af drivhusgasser og dermed den globale opvarmning fortsætter.

En af forskerne, Michael Oppenheimer fra Princeton, kaldte i The Guardian en sådan 40-dobling »gigantisk«.

»Byer vil måske ikke være i stand til at forsvare sig. De vil være nødt til at bruge en masse penge eller imødese omfattende ødelæggelser.«

Forskere ved det tyske Potsdam Institute for Climate Impact Research har tidligere gransket globale nedbørsdata i tiden siden 1901 og vist, at hyppigheden af voldsomme regnvejr er tiltaget, og at der i perioden 1980-2010 er forekommet 12 pct. flere sådanne nedbørssituationer, end tilfældet ville være uden den menneskeskabte opvarmning af atmosfæren.

»Den udtalte, nylige stigning i rekordkraftige regnvejr er klart bekymrende. Men eftersom den passer med den menneskeskabte globale opvarmning, kan den også bremses, hvis udledningerne af drivhusgasser fra fossile brændsler reduceres markant,« påpegede Dim Coumou, en af forskerne bag det tyske studie, ved offentliggørelsen i 2015.

Det amerikanske US National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, præsenterede tidligere i år en undersøgelse, der viser, at havet stiger mere langs den amerikanske sydkyst end det globale gennemsnit. Og et andet studie gennemført af Mathew Hauer, University of Georgia, og offentliggjort i Nature Climate Change i april, konkluderer, at fortsatte havstigninger og oversvømmelser fra havet kan tvinge millioner af mennesker væk fra deres hjem langs USA’s kyster.

Houston, hvis centrum ligger 30-40 km inde i landet fra Galveston Bay, kan risikere at skulle tage imod 250.000 sådanne klimaflygtninge frem mod 2100, konkluderede Mathew Hauer.

Hvad han ikke forudså, var, at nedbørsmængderne fra oven kan blive så ekstreme over land, at titusinder nu må forlade deres hjem i den oversvømmede storby.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Lucas

Så er det heldigt vi har en handlekraftig regering regering. der håndterer slags udfordringer med ignorance, afvisning og afsky for "forskersnak". Længe leve Brugtvognshandler-politikken. Længe leve Lobbyismen.

Thorkil Søe, Eva Schwanenflügel, Jørn Andersen, Søren Fosberg, Flemming Berger, ingemaje lange, Janus Agerbo, Hans Ingolfsdottir og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Og husk....lige som vi allesammen ser billederne på TV og føler med borgerne i Texas, er der en lille gruppe mennesker der high-fiver og ser dollartegn i alle de penge de vil tjene som såkaldte "disaster capitalists".

"Burn, baby, Burn" - Enron medarbejder om skovbrande i Californien.

Thorkil Søe, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Søren Fosberg, Niels Duus Nielsen, ingemaje lange, Hans Ingolfsdottir og kjeld jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jammen så må vi hellere bygge nogle flere og bredere motorveje, hvor vi kan brænde nogle fossile brændstoffer af, og bygge nogle flere lufthavne, hvorfra vi kan tage på derie til de varme lande - all inklusive, Og vi kan også sagtens fortsætte med IKKE at sætte solceller på tagene af nybyggede huse, svine havet til med fiskefarme, udlede masser af næringsstoffer og giftstoffer fra landbruget, osv osv osv

Salget af skyklapper er tårnhøjt i disse år.

Anna Dorthe Bertelsen, Thorkil Søe, Eva Schwanenflügel, Louise Trankjær, Christel Gruner-Olesen, Søren Fosberg, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Johnny Winther Ronnenberg, Per Torbensen, ingemaje lange, Torben K L Jensen, kjeld jensen, Sven Christensen, Hans Larsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Sven Christensen

En politisk klasse løsrevet fra vores grænseoverskridende udfordringer omkring klima, økonomi og beskatning, samt et galopperende overforbrug af naturressourcer, er mere optaget af at bilde os ind at vi har brug for større og billigere biler, mere kvantitativ vækst - ikke kvalitativ, øget eksklusion af "taberne" fra vores økonomi og samfund generelt, end at tage det langsigtede ansvar de er valgt til.

Og så kan vi jo altid igen og igen mundhugges i ligegyldige skænderier på TV, om hvem der er "Danske" nok til at blive regnet for noget.

Med de nuværende definitioner på korrekt "Danskhed" er vores demokratiske ligeværdighed alvorligt i fare, og de i egen optik helt "korrekte Danskere" et klart mindretal. Bemærk venligst hvordan vi alle kan defineres som tilhørende et "udansk" mindretal, som ingen behøver at regne for noget.

De nødvendige indsatser omkring klima, økonomisk og social inklusion og kvalitativ vækst, er investeringer, som strækker sig langt ud over et finansår og en enkelt valgperiode. Det lange sigte i Dansk politik har været fraværende alt for længe. Det drejer sig åbenlyst bare om at blive valgt og holde fast i taburetterne. Om vores fælles opgaver og udfordringer bliver løst er ligegyldigt.

Udfordringerne er fælles for hele verden, og i vores lille land kan vi ikke tackle dem alene. Det ser heller ikke engang ud til at vores ledende politikere er interesseret i at tackle udfordringerne lokalt i Danmark. Det er på tide at skifte ligegyldige proklamationer ud med velovervejede langsigtede handlinger og investeringer, i stedet for at fokusere på ét enkelt års forbrugsmuligheder, og kortvarige politiske gevinster i meningsmålinger vi alle har glemt i morgen alligevel.

Bjarne Bisgaard Jensen, Christoffer Pedersen, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Flemming Berger og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis vi ikke var så mange, brugte vi så meget energi. Hvorfor skal vi egentlig være så mange?

Søren Kristensen,
Fordi alle har ret til at få de børn de vil.
Og den kvindelige drift og 'følelse' ...
Skam dig, onde mand :-D
Og så naturligvis kalifaters og kapitalers behov for kanonføde.
McDonalds-Jihad Inc. Onde mænd ! ;DD

Arne Albatros Olsen

Der er en sær og grum ironi, at den katastrofe , som er væsentligt forstærket af høje temperaturer i vandet og luften i den Mexikanske Gulf, mao. af den globale opvarmning rammer lige ned i den stat som de selv kalder for " Oil Country " !

Jørn Andersen

Rigtig glad ved at se, at vuffer også blev reddet.

Gad vide hvad Bjørn Lomborg vil sige til det her, han har helt sikkert en løsning.