Læsetid: 8 min.

’Indimellem ønskede jeg bare, at en af Assads bomber ville ramme mig og befri mig for mareridtet og det forfærdelige ansvar’

Den syriske læge Solaiman Shebli var jaget vildt fra oprørets første dag. På sin lille klinik i landsbyen Aqrab forsøgte han at redde hundredvis af ofre fra regimets angreb med alt fra kalasjnikover til tøndebomber. Fire gange måtte han flygte til en anden by for at undgå at blive arresteret. Da bombeflyene også nåede dertil, gav han op. I dag bor han med sin familie i Holme Olstrup
Den syriske læge Solaiman Shebli hjalp ofre for Assads bomber. Efter flere forgæves forsøg lykkedes det i sommeren 2013 Assads styrker at ramme Solaimans lægeklinik, hvorefter han flygtede til Danmark, hvor han i dag bor sammen med sin familie. Men flere gange hver dag går tankerne til Syrien, hvor familie og venner fortsat lever i skyggen af krigen

Den syriske læge Solaiman Shebli hjalp ofre for Assads bomber. Efter flere forgæves forsøg lykkedes det i sommeren 2013 Assads styrker at ramme Solaimans lægeklinik, hvorefter han flygtede til Danmark, hvor han i dag bor sammen med sin familie. Men flere gange hver dag går tankerne til Syrien, hvor familie og venner fortsat lever i skyggen af krigen

Jakob Dall

28. august 2017

Det første offer var den 22-årige fårehyrde Yassin. Han blev skudt i låret, da han var på vej ind til landsbyen med sine dyr. Den store blodåre i Yassins ben blev ramt, og blodet fossede ud på gulvet i doktor Solaimans lille klinik i centrum af Aqrab.

»Jeg forbandt ham, så godt jeg kunne, men der var ingen tvivl. Han måtte på operationsbordet omgående, hvis han skulle overleve. Måske skulle hans ben amputeres. Jeg ved det ikke. Det var under alle omstændigheder ikke noget, jeg selv kunne gøre. Jeg kan kun klare mindre indgreb som et brandsår, et brækket ben og den slags. En stor operation, som den Yassin havde brug for, havde jeg hverken udstyr eller viden til at gennemføre.«

En gruppe frivillige unge mænd fra byen forsøgte flere gange at bære Yassin på en interimistisk båre over markerne til nabobyen Al-Houla, hvor den unge mand kunne blive opereret, men hver gang måtte de vende om. Hele vejen rundt om Aqrab lå det syriske regimes skytter på lur og skød efter dem og den stadig svagere Yassin, så snart de nåede uden for bygrænsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu