Baggrund
Læsetid: 7 min.

Klar besked fra præsidentpaladset: Iraks kurdere stemmer om uafhængighed trods frygt for endnu en fejlslagen stat

Kurdistans regionale regering planlægger at holde folkeafstemning om selvstændighed den 25. september. Både Irak og nabolandene advarer mod konsekvenserne af kurdisk løsrivelse, men præsident Barzanis toprådgiver Hemin Hawrami afviser kritikken. »Vi ved, hvad der er bedst for os,« siger han i et eksklusivt interview med Information
Den planlagte folkeafstemning om kurdisk selvstændighed er en afledningsmanøvre, der skal fjerne opmærksomheden for Kurdistans politiske og økonomiske problemer, blandt andet har købmændene i Erbils basar – som gennem årtier har været seismografen for tingenes tilstand i irakisk Kurdistan – aldrig været så utilfredse som nu.

Den planlagte folkeafstemning om kurdisk selvstændighed er en afledningsmanøvre, der skal fjerne opmærksomheden for Kurdistans politiske og økonomiske problemer, blandt andet har købmændene i Erbils basar – som gennem årtier har været seismografen for tingenes tilstand i irakisk Kurdistan – aldrig været så utilfredse som nu.

Hossein Fatemi

Udland
25. august 2017

ERBIL – Iraks kurdere får deres egen stat i løbet af det næste halvandet år. Det er budskabet, da præsident Massoud Barzanis personlige toprådgiver Hemin Hawrami byder Information på kaffe en solrig augustformiddag i præsidentpaladset i Erbil. 

Den velklædte 42-årige toprådgiver er i det hele taget ikke typen, der lægger fingrene imellem. Gennem hele interviewet falder hans udtalelser dristigt, udfordrende og til tider bombastisk.

Flere gange understreger han, at omverdenen ikke længere skal diktere Kurdistans skæbne.

»Vi nægter at vente på, at nogen giver os en stat, så nu skaber vi den selv,« indleder han selvsikkert på engelsk.

Allerede i forsommeren annoncerede præsident Barzani, at Kurdistans regionale regering holder folkeafstemning om selvstændighed den 25. september, men de seneste dage har Iraks premierminister Haider al-Abadi flere gange forsøgt at få den kurdiske regering til at udsætte afstemningen. Indtil videre forgæves.

Kun hvis Bagdad og det internationale samfund kan præsentere »et bedre alternativ«, vil vi overveje at udsætte afstemningen, lød svaret fra Barzani tirsdag morgen, men senere på dagen meddelte han, at kurdisk selvstændighed ikke længere er til diskussion.

Barzanis personlige rådgiver uddyber, hvorfor kurderne er nået til det punkt:

»Siden 2003 har vi givet Bagdad den ene chance efter den anden. Men gang på gang har den irakiske regering svigtet os. Vi vil ikke længere være en del af et fejlslagent Irak,« siger Hemin Hawrami. 

Kurderne i Irak vil afholde afstemning om selvstændighed fra Irak den 25. september

Har mistet tilliden til Bagdad

De seneste 14 års forsøg på at samle Irak oven på Saddam-regimets fald er mislykkedes, mener han. Desuden har Bagdad konstant skabt problemer, som har trukket kurderne ind i kriser, som de ikke ønskede at være del af – senest shia-regeringens marginalisering af de sunniarabiske muslimer, der har vist sig at være en kæmpemæssig brøler og afgørende for Islamisk Stats opståen.

»Hvorfor skal vi betale prisen for Bagdads dumheder? Vi har aldrig været en del af det sekteriske spil, som Bagdad havde kørende. Men alligevel har 2.000 af kurdiske peshmerga-krigere mistet livet i en krig, som kunne være undgået, hvis Bagdad blot havde opført sig anstændigt,« siger Hawrami. 

Selv om Islamisk Stat er besejret militært i millionbyen Mosul og andre irakiske byer, ændrer det ikke på kurdernes ønske om løsrivelse. Kurdiske embedsmænd ser intet lys forude i Irak. I dag er de fleste sunnimuslimske byer i landet jævnet med jorden som følge af krigen, og i de kommende år skal Bagdad finansiere en omfattende genopbygningsindsats, selv om statskassen er tom.

Kurderne ønsker ikke at betale en regning, som de ikke føler, de er skyld i. 

»Vi vil ikke være en del af det kaos længere. Vi vil opbygge vores egen nation. Vi vil opbygge en sekulær demokratisk stat. Tiden er kommet nu, og vi ved, hvad der er bedst for kurderne,« understreger toprådgiveren.

Advarsler fra alle sider

Flere Mellemøst-analytikere er dog langt mindre begejstret for kurdernes løsrivelsesplaner end Hemin Hawrami. Selv om flertallet af kurderne ventes at stemme ja til kurdisk selvstændighed, mener analytikere, at kurdisk selvstændighed er en utopi på nuværende tidspunkt.

Forholdene i Kurdistan har ændret sig markant, siden krigen mod IS begyndte i 2014, og regionen anses ikke længere for at være den succeshistorie, som den var.

»Kurdistan har alle ingredienserne til at blive en fejlslagen stat,« skriver mellemøstekspert Michael Rubin fra tænketanken American Enterprise Institute for Public Policy Research.

Politisk set er Iraks kurdere mere splittede end nogensinde, og de rivaliserende fraktioner støttes af hver deres regionale magter. Massoud Barzani nægter bl.a. at forlade sin post som præsident, selv om hans embedsperiode udløb i 2013. Det kurdiske parlaments arbejde har været suspenderet i mere end to år, og de kurdiske peshmerga-styrker er ikke længere en samlet enhed. Også de er blevet splittet i fraktioner, der bekæmper hinanden bag kulisserne. 

Den økonomiske situation i Kurdistan er også deprimerende. Den kurdiske region har oparbejdet en gæld på 20 milliarder dollar og 75 procent af de offentligt ansatte har ikke fået løn de seneste tre år. Forretningsmændene i Erbils basar – som gennem årtier har været seismografen for tingenes tilstand i irakisk Kurdistan – har aldrig været så utilfredse. Og den kurdiske elites korrupte praksisser er mindst lige så berygtede som shia-kollegerne i Bagdad, siger analytikere.

»Det er smertefuldt at sige, men i betragtningen af de problemer, som kurdiske ledere nægter at anerkende eller adressere, hører Kurdistans bedste år måske fortiden til«, skriver mellemøstforskeren Michael Rubin i en analyse.  

Ifølge Rubin er folkeafstemningen en afledningsmanøvre, der skal fjerne opmærksomheden fra Kurdistans politiske og økonomiske problemer og øge Massoud Barzanis faldende popularitet. 

Den vurdering bekræfter Shawar Qadir, der ejer den uafhængige kurdiske tv-station NRT. I et interview med det amerikanske dagblad Washington Post anklager han Barzanis parti KDP for at have suspenderet demokratiet på ubestemt tid. 

»Det hele er et forsøg på at sikre, at ledelsen kan blive siddende på magten de næste 26 år«, siger Qadir til Washington Post.

Meget få venner

Den slags anklager ryster toprådgiver Hawrami dog på hovedet ad.

Det er fjender og rivaler, som ønsker at tilsvine Barzani, siger han og forsikrer, at præsidenten ikke har nogen planer om at genopstille ved næste præsidentvalg.

»Mr. Barzani har flere gange understreget, at han ikke vil stille op igen,« siger Hemin Hawrami.

De interne udfordringer i Iraks kurdiske region er dog blot toppen af isbjerget.

På nuværende tidspunkt er det kun Israel, som officielt støtter kurdisk løsrivelse. Andre internationale og regionale aktører mener ikke, at tiden er inde til en selvstændig kurdisk stat.

I Washington mener Trump-administrationen, at timingen er dårlig, da folkeafstemningen kan komplicere krigen mod Islamisk Stat. Den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson har derfor også bedt Masoud Barzani om at udsætte folkeafstemningen.

Samtidig er den amerikanske administration fortsat imod en opsplitning af Irak. Den velinformerede Irak-forsker Denise Natali siger, at kurdiske lobbyister i Washington har haft svært ved at overbevise den amerikansk kongres om kurdisk løsrivelse.

»Kongressen har betinget sig, at al fremtidig militærstøtte til de kurdiske peshmerga-styrker kun kan fastholdes, hvis kurderne forbliver en del af den irakiske stat,« skriver hun i det ansete tyske onlinemagasin Qantara.

Modviljen mod kurdisk selvstændighed er endnu mere markant fra regionale stormagter som Iran og Tyrkiet. Præsident Erdogan advarede i sidste uge mod kurdisk selvstændighed. En eventuel løsrivelse fra resten af Irak »vil føre til mere borgerkrig«, lød det fra den tyrkiske præsident som også benyttede lejligheden til at understrege at den »lokale administration i Kurdistan, endnu ikke er parat til selvstændighed«.

Gensidig afhængighed

Toprådgiver Hawrami har selvfølgelig hørt Erdogans udtalelser, men han tror ikke på, at tyrkerne vil modsætte sig en selvstændig kurdisk stat, når det kommer til stykket.

»Tyrkerne har investeret 11 milliarder dollar i Kurdistan og er lige nu den største importør af kurdisk olie. Vores opgørelser viser, at vi kan forsyne tyrkerne med olie de næste 50 år. Jeg tror ikke, at Tyrkiet vil modsætte sig et selvstændigt Kurdistan,« siger Hawrami.

Også Iran har skærpet kritikken af de kurdiske løsrivelsesplaner.  

»Alt dette vil føre mere ustabilitet i regionen, hvilket ikke er til gavn for nogen,« sagde en talsmand for det iranske udenrigsministerium for nylig. Og få dage efter sendte iranske embedsmænd endnu en advarsel til kurderne:

»Forvent ikke noget godt fra os, hvis I vælger at afholde en folkeafstemning.«

Analytikere frygter, at Iran vil forsøge at kvæle de kurdiske områder på forskellig vis. Da præsident Barzani annoncerede folkeafstemningen i juni, blokerede Iran f.eks. Al-Zab-floden, der udspringer i Iran og skærer gennem Kurdistan, inden den munder ud i Tigris i Irak syd for Mosul.

Ifølge kurdiske aviser i Erbil frygter analytikere simpelthen, at Iran vil lukke grænsen, hvilket vil skade den kurdiske økonomi.

Den mest dystre forudsigelse kommer fra mellemøstforsker Michael Rubin. Han har tidligere boet i både Iran og Kurdistan og har et indgående kendskab til forholdet mellem de to lande. Rubin mener, at iranske sikkerhedstjenester har infiltreret de kurdiske områder så grundigt, at de på kort tid kan destabilisere hele regionen.

»Efter folkeafstemningen bør man forvente målrettet angreb og snigmord på vesterlændinge og nøglepersoner i Barzani-klanen,« lyder Rubins dystre spådom.

Men heller ikke det påvirker Barzanis toprådgiver. Han virker overbevist om sin sag.

Hemin Hawrami anerkender dog, at folkeafstemningen ikke er uden risici. Modviljen fra nabolandene, der skal forholde sig til en ny realitet, er forventelig, mener han, men afviser, at det kommer til at gå så galt, som Rubin forudsiger.

»Iranerne gør ingenting. De har investeret ni milliarder dollar i Kurdistan. 17 procent af Irans samlede eksport passerer gennem kurdiske områder og fem millioner iranere vil blive arbejdsløse, hvis Teheran lukker grænsen. Hvis Iran forsøger at ramme os, vil det gøre dobbelt så ondt på dem selv. De kan ikke stoppe os. Lige nu er det os selv, der bestemmer, om vi vil have en stat eller ej,« siger Hemin Hawrami.

Serie

Drømmen om en kurdisk stat

I kølvandet på krigen mod Islamisk Stat vejrer Mellemøstens 30 millioner kurdere morgenluft for deres mere end 100 år gamle drøm om en selvstændig kurdisk stat.

Den 25. september skal Iraks kurdere stemme om løsrivelse fra Bagdad. Og i Syrien har kurderne netop slået en handel af med Damaskus, der giver dem kontrol over en tredjedel af landet.

Information sætter fokus på drømmen om en kurdisk stat i bjergene mellem Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien og dens mulige konsekvenser.

Seneste artikler

 • Den kurdiske afstemning har slået ideen om Irak ihjel

  25. september 2017
  I dag skal Iraks kurdere stemme om løsrivelse. Selv hvis det ikke fører til reel selvstændighed, kan folkeafstemningen ende med at få uforudsigelige konsekvenser for Irak som en samlet stat, siger tidligere arabisk-kurdisk toprådgiver i et interview med Information. USA burde have presset kurderne til at droppe afstemningen, mener han
 • Risikoen ved den kurdiske faktor

  25. september 2017
  Ret beset synes dagens folkeafstemning om løsrivelse for Iraks fire autonome kurdiske provinser og den omstridte, etnisk blandede Kirkuk-provins at være overflødig symbolpolitik. Irakisk Kurdistan har eget flag, militær, parlament og præsident. Så hvorfor en folkeafstemning, der i værste fald kan udløse endnu en borgerkrig?
 • Dansk-kurdisk parlamentariker kidnappet og løsladt igen i Kurdistan

  20. september 2017
  Kurdistans ledere er så opsatte på at afholde folkeafstemningen om selvstændighed den 25. september, at de tyr til ’mafiøse metoder’ som intimidering, kidnapninger og dødstrusler for at gøre kritiske røster tavse, fortæller dansk-kurdisk parlamentariker, der har kritiseret lederne for korruption og nepotisme
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Held og lykke, men husk lige at ligestille alle de andre som findes på jeres territorium

David Zennaro, Alvin Jensen, Michael Kongstad Nielsen og Rasmus With anbefalede denne kommentar
Kasper Andreasen

Vogt jer for udtrykket "fejlslagen stat". Det minder om bananrepublik.

Hvem er det nu Kurderne undertrykker? Jeg kan ikke huske det.
Bortset fra det, så har Kurderne, hvis de får lov, formentlig de bedste chancer for at etablere en velfungerende stat. Kvinderne spiller en aktiv rolle i samfundet og i særdeleshed i forsvaret af Kurderne mod IS. Spændende og jeg krydser virkelig fingre for at de får succes.

David Zennaro, Peter Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Alvin Jensen, Slettet Bruger, Michael Kongstad Nielsen, Rasmus With og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Når man er faldet for vestlig propaganda og endda en arrogant en af slagsen går man selvfølgelig ind for at dele andre stater op i små lande vi kan styre. Halleluja lad os holde hinandens hænder og tro på vestlig demokrati og kvinderettigheder. Og selvfølgelig alle de andre positive buzzwords vestlige medier elsker at bruge når det skal manipulere uvidende borgere i alverdens lande.

Det er en joke at Kurderne nu skal have deres eget land og at vesten støtter dem i det. Det er en joke på flere planer, den ene er at den samme vestlige verden der i dag ser sig bedre stillet hvis den deler Irak op, for bare år tilbage støttede en hvis Saddam Hussien i at gasse de selv samme kurdere. Tragikomisk at kurderne åbenbart har glemt alt om det! (Man skal virkelig være lavet af noget klamt for at have glemt de scener, billeder og videoer vestens daværende darling producerede! Jeg kan endda linke til dem skulle det være..!!)

Det var også den selv samme vestlige verden der i årtier har støttet tyrkerne og deres militær i at undertrykke kurderne. I dag ser vi disse selvfortabte kurder der ikke kender til historie begå samme fejl som de fortabte vestlig støttede diktatorer der er kommet og gået som vinden har blæst.

Den anden plan af denne joke er at vesten som var det Palæstina om igen er i gang med at vaske blodet af sine hænder med nyt blod fra et andet offer. Hvem er det lige i tror i er??

Kurderne har levet i området side om side med alle de andre etniciteter, og komisk nok havde de ingen problemer før vesten støttede op om lettere retarderede mennesker, om det så var Saddam Hussein, diverse Tyrkiske generaler, ISIS eller Al Nusra og bevæbnede dem til deres tænder med endda kemiske våben, og kylede dem på ikke bare kurderne, men ALLE i området. Er det de selv samme kurdere der tror at de kan se øje til øje med vesten? Jeg brækker mig!

I vesten kan man ikke forstå en multikulturel samfund overhovedet kan eksisterer. Man er så historieløs at man tror samfund kun kan fungerer hvis en etnicitet eksistere. Det er essentielt den anden side af en mønt når man er så fremmedfjendsk i disse samfund.

Ydermere må man spørge sig selv nu hvor kurderne skal have deres eget land, hvad med de andre etniciteter? Tyrkerne har lige været ude og sige hvis Kurderne skal have deres land hvad med Tyrkmanerne? Og man kunne jo spørge sig selv om et land som feks Iran med etniciteter der er så kulturalt forskellige at man feks ikke engang kan forstå hinandens sprog nu også skal til at give hver af disse et land?

Det klamme er at den hjernevaskede har da ikke nogen problem i at tilskynde en borgerkrig, på samme måde som dem der i starten af 2011 var klart for enhver med 2 guldkorn i knolden, i Syrien. But who cares?! Så længe imperiet ser sit snit til at vende dets utallige politiske nederlag...

Jeg ser ikke en lys fremtid for dumme ledere og generelt mennesker og især kurderne der burde have lært af historien har en hård periode i møde, hvis de altså bliver ved med at sove med den vestlige verden. På samme mode som al nusra og isis blev ladt i stikken vil disse kurder også blive når realiteterne rammer disse nyhedssider som var det jokes af stand-up komikere.

Henrik Leffers

Hvis der er noget sted, hvor der er en chance for, at en opsplitning af de grænser, de europæiske imperie stormagter oprettede i Mellemøsten efter ottoman-impiriet brød sammen efter 1. verdenskrig, er det faktisk en sammenlægning af Syrien og Iraq: Befolkningerne er delt i tre lige store dele (Shia, Sunni og Kurdere), og hver har lige store oliefelter! Så hvis "nogen" oprettede tre nye uafhængige stater ville de stå med homogene befolkninger og hver ville have deres egne oliefelter! -Den mulighed er vist aldrig set før!

Thomas H. Pedersen

Du har ret Arash.. Hvornår begynder landene i Mellemøsten at tage ansvar i stedet for altid at give vesten skylden eller bede vesten om hjælp.
Du har selvfølelig også ret at kurderne levede fredeligt dog aldrig i deres eget land men fredeligt ligesom resten af Mellemøsten altid har været det indtil vesten kom brasende forbi over 2000 år siden.. ingen krige, ingen borgerkrige, intet.. fred og glade dage det var det, der var i hele Mellemøsten. Havde vesten ikke kommet forbi så havde Mellemøsten været førende på alle fronter og resten af verden havde kigge i misundelse på Mellemøsten og ville tænke: woow de forstår virkelig at få deres lande til at virke og sørge for der ikke er nogen fattige eller syge, ikke som i vesten hvor det kun er de rige som får del af glæderne...Alle folk er så lykkelige selvom de er sunni, shia, jøde eller kristne, ikke forfølgelse af kurderne. det ville være ligesom i Edens have... hvis altså shia muslimske fanatikere ikke havde brændt Edens træ ned til grunden da det jo både er et jøde tegn og kristne..... Jeg er glad for at folk i Mellemøsten står sammen og kæmper for en bedre verden og måske især i Mellemøsten i stedet for at give vesten og jøderne skylden for alt.. det er derfor Mellemøsten er sådan et godt sted at være i dag!

Peter Frost, Bjarne Bisgaard Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg håber virkeligt, at kurderne får deres egen stat. Det ville være lykkeligt
Den største modstand kommer nok fra Tyrkiet, For de frygter sprednings-effekten.

Flemming Berger

Thomas H Pedersen. Jeg har altid nydt at læse en spids satirisk pen.

Sikke et freudiansk udtalelse og bekendelse af Hawrami: en FEJLSLAGEN stat i sigte men vi VIL fordi den vestlige neo-imperialisme støtter os FULDT ud. Den stakkels bør studere historien nærmere og lære ad hvad der skete med SHEIK Kurdi-Said da briterne provokerede ham til at gøre oprør mod Det Nye og Revolutionær Sekulære Tyrkiet under ledelse af Kemal Atatürk i 1920'erne. Det var rent drama og blodbad at pacificere de anti-revolutionære dengang, men i dag at døbe det som tragi-komisk ville være noget så populært som POST-TRUTH.

... men i dag at døbe noget lignende a la Kurdi-Saidi-Nursi, den ideologiske fader til den så farlige og vestlig-støttede Gülen bevægelse, som tragi-komisk vil immer være i tråd med POST-TRUTH populisme. Vi TYRKERE er stadig ikke kommet over KUP-FORSØGET sidste år, og venter stadig forgæves på en FULD afklaring...

... en FULD op og afklaring...

David Zennaro

Man spekulerer lidt på, hvornår det egentlig ville være opportunt med løsrivelse, men jeg kan ikke komme i tanker om det. Så jeg tror, kurderne i Irak har ret: skal de være selvstændige, så skal det være nu.

Vi vil så gerne, at et uafhængigt Kurdistan skulle være frit og demokratisk, men det, tror jeg, er at forvente for meget. Efter min mening tager det århundreder at udvikle demokrati og frihed - det har i hvert fald taget næsten 1000 år i Europa, så det er at sætte barren for højt. Men en bare nogenlunde velfungerende stat vil være et fremskridt.

Held og lykke til kurderne!

Thomas H. Pedersen

Du udstille præcist din historieløshed og arrogance. At du overhovedet tænker i de latterlige baner gør det klart for mig at du forstod nada af min tekst, og at det propagnda der har stået på længe nu i vestlige lande er gået 100% ind hos dig, ergo a lost case. Jeg inddrømmer at jeg havde nok ikke de store forventninger at de fleste ville forstå min tekst, men at nogen ville svare mig med henvisninger til edens træ... det havde jeg ikke set komme.

Kære thomas, du har taget en overfladisk position til emnet. Nu du ingen viden har om historie, for det er klart at du ikke har åbnet en historiebog i dit liv, og desuden har problemer med tal, da det igen er klart en joke at du sammenligner Saddam med 2000 år siden, så skal du altså passe på din fantasi! Den løber af med dig.

Hmm det ville være det samme som at skrive; "Nu hvor du mener månen er firkantet", og alle, inklusiv Flemming Berger, kan jo se det komiske i at månen ikke er firkantet, "derfor tager du fejl!?" Right? Det er en joke Thomas. Din empiri og logik ikke til stede. Du blander æbler med bananer sammen for at skrive det på et sprog du vil forstå. :)

Derudover må man spørge sig selv hvor du har dine fordomme fra? I hvert fald ikke fra min tekst for så har du sku også et problem med at læse dansk?!

Joke til side.. lool... Ærligt er det niveauet af din abstraktion og forståelse af min tekst der er noget galt med. Selvom jeg meget let kunne bevise dig omfanget og konsekvenser af vestlig blanding ikke bare i Mellemøsten men i hele verden ville du alligevel ikke forstå det, da du simpelthen mangler en objektiv basis forståelse af vores univers. Jeg beklager jeg ikke vil give dig en forelæsning i hvad verdens super magt har af betydning, men helt ærligt du kunne måske bruge lidt mere tid på at læse nogle videnskabelige tekster? I stedet for at svømme rundt i en pool af idioti af tanker?. :)

Thomas H. Pedersen

Og hvis jeg skulle tolke på dine tanker, så siger du faktisk at kurderne burde tage ansvar for hvad Saddam gjorde ved dem. Ved du hvad det minder mig om? Hjernevaskede terrorister i fek Nice, Barcelona osv der begår terror. Mon ikke også de ville nikke genkendende til en overfladisk historie og ansvarsforståelse og fortælle at de civile selv havde et ansvar nu for de var sprunget i småstykker? Heh det er en uhyggelig verden vi lever i, "Never underestimate the power of stupid people in large groups."

Thomas H. Pedersen

Jeg har nu en kæmpe viden indenfor historie, især de sidste 15 år da jeg selv har været i Mellemøsten op til flere gange så du må meget gerne forklare mig hvilken ting der er forkerte historiske?.

Nej nej nej jeg mener at dem som tuder over at Vesten har ødelagt Mellemøsten ser på hvad Mellemøsten selv har gjort for at komme på fode og få et godt land... hvad er det store problem med Irak, Syrien, Libyen og Palæstina?.. det er fyldt med religiøse mennesker og mennesker med en politisk holdning som gør at det kun er dem som er de rigtige mennesker alle andre skal bare dø... Det er det jeg har oplevet i både Irak og Afghanistan...... nogle gange kan problemet være elefanten inde i glasburet men der er bare nogen der er for blinde til at se det....... Jeg har altid ment at ligeså snart folk kalder andre for hjernevasket eller idioter så har de selv ikke fattet noget.. og tænk over det vil du ikke helst have en vasket hjerne eller en beskidt hjerne?.. tænk over det, tænk over det igen.. og derefter tænk over hvad jeg skrev med nye briller på evt. vasket så kan det være du kan se lidt mere klart..

Frit fra hukommelsen: Hvad er værre end Djævelen eller en Haj? Det er er en Stor Vestlig Leder som har fået "duften" af Oil&Gas. Det er hvad historien om Mellemøsten kan koges ned til siden 1910'erne: Første, Anden verdenskrig - parallelt med diverse britiske og CIA arrangerede kup om op og ned omvæltninger - Suez-krisen, Arab-Israel krige, Kurdiske oprør i Anatolien, 1. og 2. Golf-krige, borgerkrigen i Irak&Syrien m.v. burde være tilstrækkelig bevis for enhver med en gennemsnitlig intelligens om hvad det er der egentlig forgår i Mellemøsten & Nordafrika.

Kurderne gør klogest i at ikke lade sig provokere af de vestlige, herunder de israelske, neo-liberale og neo-imperialistiske kræfter. Vi er under teknisk og videnskabelige revolutionære tider, hvor alt vi som syntes var SOLIDT er faktisk ved at bevæge sig hen i mod det ekstremt FLYDENDE. Trods alt har kurderne levet sammen med Persere og Tyrkere i århundreder på godt og ondt, og de kender godt hinandens KEMI og KULTUR.

Nu må INFORMATION eller hvad hulen det måtte være HOLDE OP med at NULLIFY mine indlæg medens jeg er OFFLINE. SKAM og SKAM Jer...

Jeg håber ikke at dette indlæg bliver nullified - jeg vil vælge at være ONLINE eftersom OFF ikke er til nogen nytte. Ja, hvad var det jeg skrev som blev nullified? Kradse og kradse efter en halv flaske Uzo... Ja det var den tekniske udvikling som vil udfordre selv vor modersmål, ak nej jeg kan ikke huske mere, Farvel & Tak & Godnat...