Læsetid: 6 min.

Medierne fortier, at orkanen Harvey var endnu en katastrofe forårsaget af klimaforandringerne

Orkanen Harvey var endnu en katastrofe, der blev forværret af klimaforandringerne. Hver gang medierne vælger at ignorere dette, pådrager de sig et medansvar for, at kloden har kurs mod et faretruende klimasammenbrud
Oscar Galindo, Donato Galindo på to, Oscar Galindo på 11, Andre Galindo på 9 og Maria Rodriguez er blevet evakueret til George R Brown Convention Center i Houston. De tilbrate to døgn i deres bil, efter at deres hjem i Dickinson blev oversvømmet, før de blev evakueret.

Oscar Galindo, Donato Galindo på to, Oscar Galindo på 11, Andre Galindo på 9 og Maria Rodriguez er blevet evakueret til George R Brown Convention Center i Houston. De tilbrate to døgn i deres bil, efter at deres hjem i Dickinson blev oversvømmet, før de blev evakueret.

Marie D. De Jesus

31. august 2017

Hvorfor glemmer vi at stille de vigtigste spørgsmål om orkanen Harvey?

For jo, det er præcis sådan, en menneskeskabt klimakatastrofe ser ud. At nægte at se det i øjnene er det samme som at undlade at forholde sig til den største udfordring i vores tid. Det er medvirkende til at føre verden tættere på katastrofens rand.

Og nej, det er ikke kun Donald Trumps regering, der vil lukke ned for diskussioner om klimaforandringer. Også hovedparten af mainstreamopinionen foretrækker at tage let på problematikken.

Derfor oplever vi nu, at medierne under deres dækning af orkanen Harvey og oversvømmelserne i Houston stort set afstår fra at se på menneskelige bidrag til katastrofen, selv om der er en klar og åbenlys sammenhæng.

I 2016 valgte USA en præsident, der er af den overbevisning, at menneskeskabt global opvarmning er et fupnummer. Samme år var det hidtil varmeste år, vi har målt globalt, og et år, hvor USA blev ramt af flere klimarelaterede katastrofer.

Alligevel kunne det over et helt år ikke blive til mere end i alt 50 minutters indslag om global opvarmning på aftensendefladen på de fire store amerikanske tv-kanaler, ABC, CBS, NBC og Fox News.

Den største trussel, vi står over for, og som vil få afgørende indflydelse på menneskehedens fremtid, er nærmest usynliggjort i offentliggheden.

Oversvømmelser i Houston set fra Buffalo Bayou.

Karen Warren

Denne forsømmelse er ikke spor tilfældig. Ser vi bort fra Fox News, er der næppe tale om bevidste redaktionelle fravalg. Snarere afspejler det en selvcensur, medierne næppe er sig selv bevidst.

Journalister og redaktører viger helst uden om emnet, fordi de har en instinktiv fornemmelse for, hvornår historier bliver for komplicerede og for farlige.

At tale om det faretruende klimasammenbrud er ikke bare at sætte spørgsmålstegn ved Trump og de aktuelle miljøpolitikker, endsige ved de aktuelle økonomiske politikker. Det er at sætte spørgsmålstegn ved hele vores økonomiske og politiske system.

Det er at sætte fokus på en kurs, hvor vi stjæler fra fremtiden for at fyre op under nutiden, og som kræver, at man insisterer på ubegrænset vækst på en planet med begrænsede ressourcer.

Det er at udfordre selve kapitalismens grundstruktur.

Det er at oplyse vores medborgere om, at vores liv er styret af et system, der ikke kan opretholde sig selv – og som vil føre til undergang for verden, som vi kender den, medmindre det bliver erstattet af et andet.

Fra kuling til orkan

At påstå, at der ikke er sammenhæng mellem klimaforandringer og orkanen Harveys ødelæggelseskraft, er lige så skørt som at påstå, at der ikke er sammenhæng mellem de sidste årtusinders varme somre og sidste istids ophør.

Alle aspekter af vores vejr er påvirket af det faktum, at de globale temperaturer steg med fire grader celsius fra forrige istid og frem til 1800-tallet. Ligesom alle aspekter af vores vejr også er påvirket af den globale temperaturstigning på cirka én grad celsius, som skyldes menneskelig aktivitet.

Selv om ingen vejrbegivenhed isoleret set kan siges at være direkte følge af menneskeskabt global opvarmning, er ingen vejrbegivenhed omvendt upåvirket af menneskeskabt global opvarmning.

Indbyggere i Houston forlader deres hjem, efter at ekstrem nedbør har oversvømmet byen. Mandag middag var der rapporteret om fem dødsfald, 316.000 husstande i Texas meldes uden strøm, områdets lufthavne er lukkede, og over 3.000 flyafgange aflyst, og krydstogtskibe med sammenlagt 20.000 passagerer er låst fast i farvandet ud for havnen i Galveston
Læs også

Vi ved, at orkaners intensitet og ødelæggelseskraft på kystbyer forværres af mindst af to faktorer: stigende havvandstand, der primært er forårsaget af isafsmeltning, og højere stormhyppighed, der primært er forårsaget af højere havtemperaturer og af varm lufts evne til at rumme større vandmængder end kold luft.

Før Harvey nåede Den Mexicanske Golf, blev dens vindstyrke nedgraderet storm til kuling, men i det øjeblik den ramte Golfen, hvor temperaturerne denne måned har ligget langt over gennemsnittet, blev den opgraderet, trin for trin, til en orkan af første kategori.

Normalt ville den have tabt intensitet, når den nåede kysten, da orkaner pisker havet op og derved fører køligere vand op til overfladen. Men det vand, den piskede op fra dybder ned til 100 meter, var også usædvanligt varmt – og da Harvey gik i land var den opgraderet til en kategori fire-orkan.

Fortielsen

Vi var blevet advaret. I juni havde eksempelvis Robert Kopp, professor i geovidenskab, denne forudsigelse:

»Uden en markant indsats for at nedbringe emissioner og styrke kystforsvaret vil golfkysten blive hårdt ramt. Dens sårbarhed over for stigende havvandstand og stærkere orkaner, udgør en alvorlig risiko for de lokale samfund.«

Evakuerede i Lakewood Church, Houston

Marie D. De Jesus

Forargede røster siger nu, vi ikke må udnytte orkankatastrofer politisk. Det er en grov fornærmelse imod orkanens ofre, får vi at vide. Sådanne diskussionerne må vente, indtil de har fået genopbygget deres hjem, og forskning har klartlagt, hvor stort et bidrag til orkanen, der kan henregnes til klimaforandringer.

Vi må altså kun tale om katastrofen, når den ikke længere er del af nyhedsdagsordenen. Da forskerne ni år efter orkanen Katrina havde beregnet hvor stort et bidrag, menneskelige aktiviteter havde ydet til Katrina, fik det stort set ingen medieomtale.

Jeg vil hævde, at det i stedet er fortielserne, der er udtryk for politisering. At rapportere om stormen, som om der blot var tale om et af naturens luner i stil med sidste uges solformørkelse, er at tage stilling.

Det er at overse den indlysende sammenhæng mellem ekstreme vejrfænomener og faretruende klimasammenbrud. Og de medier, der fortier det, bærer et medansvar for katastrofekursen.

Harvey har givet os et glimt af normaliteten i den sandsynlige globale fremtid. Det tegner til at blive en fremtid, hvor de globale gennemsnitstemperaturer er lige så forskellige fra nutidens, som nutidens temperaturer er fra temperaturerne under sidste istid.

Det er en fremtid, hvor nød og elendighed vil være udbredt, og hvor kun de færreste stater har ressourcer til at hjælpe. Det er en fremtid, hvor katastrofer som den i Houston vil forekomme i flere byer flere gange årligt – som forudsagt i en artikel bragt Environmental Research.

Det er en fremtid, der allerede er nutid for befolkninger i lande som Bangladesh, selv om vores medier glemmer at fortælle os det. Og ved at nægte at forholde os til det, øger vi faren for, at de værste mareridt bliver virkelighed.

Fattige rammes hårdt

I Texas kunne sammenhængen næppe være tydeligere. Stormen fór hen over oliefelter og tvang borerigge og raffinaderier til at lukke ned – flere af dem ejet af de godt 25 virksomheder, der har produceret over halvdelen af de ​​menneskeskabte drivhusgasemissioner, som er blevet udledt siden den industrielle revolutions begyndelse.

Ligesom Trump, der afviser, at menneskelig aktivitet forårsager global opvarmning, men som nu vil lade en mur opføre omkring sin golfby i Irland for at beskytte den mod den stigende vandstand i havet, har disse virksomheder (hvoraf nogle har brugt millioner på at sponsere klimaforandringsbenægtende propaganda) gradvis hævet højden på deres platforme i Den Mexicanske Golf for at imødegå farerne ved højere havvandstande og stærkere storme.

De er skudt i vejret fra 12 meter over havets overflade i 1940 til 22 meter i 1990’erne og 28 meter i dag.

De fattige rammes først og hårdt af klimaskabte katastrofer.

Jimmy Wixtröm
Ritzau Foto

I såvel Houston som alle andre steder er det generelt de fattigste samfund, dem, der er mindst ansvarlige for problemet, som rammes først og hårdest. Men forbindelsen mellem årsag og virkning bør efterhånden stå klart for selv de mest tungnemme.

Når Trumps håndgangne chefer giver embedsmænd og forskere besked på ikke at omtale klimaforandringer i deres publikationer, vækker det skandale. Men når medierne af egen drift afstår fra at omtale klimaforandringer, lader vi det passere.

Selvcensuren er  usynlig for dem, der udøver den, og dybt integreret i praksisserne hos medieorganisationer, der er konstitutionelt ude af stand til at stille vor tids store spørgsmål. At forstå de spørgsmål er at udfordre alt. Og at udfordre alt er vejen til at blive udstødt. 

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Torsten Jacobsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Ejvind Larsen
 • Holger Madsen
 • Steen Sohn
 • Torben K L Jensen
 • Dorte Sørensen
 • lars søgaard-jensen
 • Toke Andersen
 • Peter Knap
 • Nils Sørensen
Torsten Jacobsen, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Holger Madsen, Steen Sohn, Torben K L Jensen, Dorte Sørensen, lars søgaard-jensen, Toke Andersen, Peter Knap og Nils Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lige nu er verdenssamfundet som en kræftsyg mand, der ikke tør gå til lægen for at få sin frygt bekræftet. Hvor der er uvidenhed er der et spinkelt håb.

Jørn Andersen, Flemming Berger, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Medierne fortæller i det mindste om Harvey. At en anden vejrkatastrofe samtidig sæter Mumbay under vand og dræber over 1000 mennesker er tilsyneladende ikke så væsentlig, at det skal nævnes.

Jørn Andersen, Flemming Berger, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Holger Madsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mona Blenstrup, Torben K L Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

I sydøst-asien er 40 mio. drevet på klima-flugt.

Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Peter Knap og Mona Blenstrup anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Som kødspisende bil- og parcelhusejer er det aldrig rart, og slet ikke i en krisesituation, at få at vide at man selv er skyld i problemerne. Medierne viser bare hensyn.

Arne Albatros Olsen

Harvey er sandsynligvis bare et forvarsel om .hvad der venter.

Når frekvensen af klimakatastrofer, som tørke, oversvømmelser og hedebølger stiger, vil det bringe hele verdenssamfundet under voldsom pres, for fødevarene vil stige sammen med alle omkostningerne hver gang, det sker. Forsikringsselvskaberne går fallit på stribe, og mange bliver personligt ruineret hver gang, og verdenshandlen vil blive redukseret. Nye flygninger strømme vil gøre den flygtningekrise vil tidligere har haft i Europa til skamme.
Og hvis der lige kommer et finanskrise på toppen eller en krig,
bryder civilsamfundet sammen

I det perskeptiv er det nemt at forstå begrebet " Preppere".
Den gruppe vil kunne klare sig et stykke tid, men vil slås om de sparsomme resourser med alle de bander , der vil opstå i kølvandet.

TV-serien " The walking Dead " giver et realistisk indblik i hvad der kan sker, når samfundet bryder sammen.Her er det en zoombie epidemi, som er udslagsgivende. Sådan vil det nok ikke ske i virkeligheden, men samme virkelighed vil blive ligeså grum for vi vil blive inddæmmet af konsekvenserne af de mange katastrofer på den ene eller anden måd, også selv om måske ikke bliver direkte ramt.

I forbindelse med Harvey er det heldigt at der ikke er atomkrafværker i området, som i så tilfælde ville blive helt ubeboeligt.

Ulykken i Fukoshima er et grlomrende eksempel på ,hvad der kan ske. denne ulykke er forsat ikke blevet inddæmmet,men lænker stadig tonsvis af radioaktiv vand i Stillehavet. Så meget at de nu kan måle på den amerikanske vestkyst. Det fortæller medierne ikke meget om, men informationer og opdateringer lækkes konstant på nettet, særlligt på youtube, hvis nogen skulle være interesseret.

For de fleste vil jo helst går udfra at det ikke sker hvor de selv bor, men sandhenden er at det vil rammes os alle på den ene eller anden måde.

Desværre er de førende medier i verden temmelig tavse, og drager ikke de nødvendige konklusioner, hvilket gør dem skyldige i den grad sammen med de økonomiske interesser som styre de samme medier.

Afslutningsvis bil jeg lige slutte med dette helt absurde interview med Guy McPherson.

https://www.youtube.com/watch?v=zqIt93dDG1M&t=85s

Fandt lige en personlig prepper report fra området :

https://www.youtube.com/watch?v=uv47QsLw1YQ