Læsetid: 6 min.

Vil Mosul nogensinde blive genopbygget?

Slaget om Mosul er ovre. Men genopbygningen af de materielle og sociale ødelæggelser bliver en af de største udfordringer, verdenssamfundet har set i nyere tid
’Jeg har oplevet krige i Irak siden 1980. Men aldrig har jeg set en by være så udbombet. Der bliver brug for milliarder og atter milliarder af dollar. Det vil vare mindst et årti, før Mosul måske er tilbage i samme stand som i gamle dage,’ siger Abdel Rahman al-Waga, medlem af provinsrådet i Nineveh, til Information.

’Jeg har oplevet krige i Irak siden 1980. Men aldrig har jeg set en by være så udbombet. Der bliver brug for milliarder og atter milliarder af dollar. Det vil vare mindst et årti, før Mosul måske er tilbage i samme stand som i gamle dage,’ siger Abdel Rahman al-Waga, medlem af provinsrådet i Nineveh, til Information.

Felipe Dana

11. august 2017

Tusindvis af huse og bygninger er jævnet med jorden. Moskeer, kirker og helligdomme ligger i ruiner. Hospitaler står som udbrændte skeletter. Lufthavnen er forvandlet til murbrokker. Universitetet er udbombet og brændt ned til grunden. Skoler, fabrikker, elfaciliteter, broer og vandforsyning skal mere eller mindre genopbygges fra bunden.

Ud af 54 boligområder i Mosul er 15 fuldstændig jævnet med jorden, 23 moderat beskadiget, og 16 lidt beskadiget, vurderer FN i sine indledende undersøgelser af Iraks næststørste by, som netop er blevet befriet fra Islamisk Stat (IS).

»Jeg har oplevet krige i Irak siden 1980. Men aldrig har jeg set en by være så udbombet. Der bliver brug for milliarder og atter milliarder af dollar. Det vil vare mindst et årti, før Mosul måske er tilbage i samme stand som i gamle dage,« siger Abdel Rahman al-Waga, medlem af provinsrådet i Nineveh, til Information. 

Efter ni måneders blodig gadekrig er kampen om Mosul officielt ovre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er helt tydeligvis ikke 'præcisionsbombninger,' den amerikansk-ledede koalition har benyttet sig af i erobringen af Mosul.

Jens Pedersen, Holger Madsen, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Steen Sohn

Mon ikke det mere er russerne, de har jo ikke præcisionsbomber, de tæppebomber på gammeldags manér,og endda ind i mellem med ulovlig skyts.

Steen Sohn, Aleppo var delvist under kontrol af allierede grupper, og var som sådan ikke en del af kampen mod IS. Mosul var under IS kontrol og derfor en del afdenne kamp.
begge steder husede mange civile, og en krig, især bykamp, koster civile ofre.
Nu er IS heller ikke særligt modtagelige overfor diplomati og krammere, så hvad havde du forestillet dig skulle ske?
Aleppo var for Assad vigtig at nedkæmpe, og han fik god hjælp fra Rusland. Aleppo var jo arnestedet for opgøret mod Assad, hvor en håndfuld små drenge ( 5-16 år) i sin tid blev fængslet, torutreret og voldtaget af Assads sikkerhedsstyrker fordi de skrev slagord mod regimet. Dernæst eksploderede raseriet mod styret.
Hvor er det lige du ser sammenligningen?

Niels Duus Nielsen

Peter Frost, hvis du kender så meget til bykamp, kan du så forklare mig, hvorfor man valgte at indtage Mosul, når man også kunne have belejret byen og fået samme resultat? Det ville selvfølgelig tage længere tid, men hvorfor havde man ikke tid? Der var jo strengt taget ikke noget synderligt tidspres, blot en civilbefolkning at tage hensyn til. Så hvad er værst, at dræbe civile ved at kæmpe fra hus til hus, eller at lade dem dø af sult?

Og hvad angår præcisionsbombardementer er der tale om ren propaganda. Jernbomber er notorisk upræcise, og det er dem, der er anvendt flest af. De er nemlig de billigste, selv om også jernbomber er dyre.

Men det er vel ikke til at se forskel på oprørere og civilbefolkning, de går jo alle i lagener og klipklapper, har jeg hørt. Så op i røven med civilbefolkningen, hvis vi skulle komme til at dræbe nogen, udnævner vi dem bare til terrorister post mortem.

Jens Pedersen, Flemming Berger og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Peter Hansen, hvad med KAB-250, S-5, S-8, S-13, 0F39 Krasnopol o.m.a. En hurtig google!!

Og det der med misbrug af børn "UN report accuses Assad forces of arbitrary detention and torture, and rebel groups of recruiting refugee children." samt "....that children as young as 11 were tortured."/http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/02/un-decries-child-abuse-...

Det ser ud tilat fordrejning af information aktivt anvendes i debatten på denne side!

Niels Nielsen, jeg kan se udlede af din kommentar til mig at du ikke ved meget om hverken bykamp eller belejring.
En belejring vil ende med samme, og muligvis endnu værre, resultat end et decideret angreb.
Tror du at man under en belejring vil stå overfor hinanden indtil den ene giver op, uden tab? D
Jeg er nødt til at fortælle dig at sådan foregår det ikke, og du kan se i historiebøgerne hvis du ikke er enig.

Jens Petersen, Aleppo var netop arnestedet for opstanden. Opstanden var i starten demonstrationer, men efter Assads esktreme anvendelse af vold, så etablerede man militser til at beskytte sig selv, og derfra eskalerede det. altimens vi sad på vores røv og ikke kunne beslutte noget som helst. Så der er ikke tale om en fabrikeret sandhed. Det som følger efter bærer Assad så at sige selv skylden for.

Jens Pedersen, point taken. Det var i Daraa åbenbart de unge blev fængslet og tortureret af styret. Aleppo var dog stadig et af flere steder hvor demonstrationerne blev forsøgt nedkæmpet af sikkerhedsstyrkerne. I den periode var der ikke tale om at ISIS, Al-Qaeda Al Nusra osv. var særligt involveret. Den opstand vi dengang var vidne til var jo ikke funderet i et muslimsk dogme, men desværre ser man alt for ofte at yderligtgående muslimer formår at tage situationer som disse og vende det hele på hovedet.
jeg tror godt at man kan konkludere ret utvetydigt, at hvis alt var fryd og gammen i Syrien, folk tilfredse osv., så var vi ikke vidne til det vi ser i dag.
Vesten var passive indtil kaosset var totalt.