Læsetid: 3 min.

Redningsfolk på Middelhavet er under stigende pres på flere fronter

Regler for ngo’er, der redder migranter på Middelhavet, skaber uenighed blandt humanitære organisationer og i den italienske regering. Frivillige redningsfolk bliver slået i hartkorn med menneskesmuglere, mener landets justitsminister
Ngo’erne har spillet en central rolle i flygtningeindsatsen, siden Italien i slutningen af 2014 afbrød redningsoperationen Mare Nostrum, hvilket førte til, at markant flere flygtninge og migranter omkom i Middelhavet. Men de er også blevet beskyldt for at fremme flygtningetrafikken ved at sejle ind i libysk territorialfarvand. Over 100 mennesker blev reddet fra denne lille båd.

Ngo’erne har spillet en central rolle i flygtningeindsatsen, siden Italien i slutningen af 2014 afbrød redningsoperationen Mare Nostrum, hvilket førte til, at markant flere flygtninge og migranter omkom i Middelhavet. Men de er også blevet beskyldt for at fremme flygtningetrafikken ved at sejle ind i libysk territorialfarvand. Over 100 mennesker blev reddet fra denne lille båd.

Fabrizio Villa

11. august 2017

De humanitære organisationer, som har redningsoperationer i farvandet mellem Italien og Libyen, er kommet under pres fra flere sider.

Italiens indenrigsminister, Marco Minniti, vil have ngo’erne til at underskrive et sæt retningslinjer. Det har en række organisationer, deriblandt Red Barnet, accepteret, mens Læger Uden Grænser og et par andre organisationer har nægtet. 

Et krav om væbnet politi om bord krænker det neutralitetsprincip, der gør det muligt for dem at operere i konfliktzoner, mener Læger Uden Grænser.

Samtidig er ngo’erne presset af kystvagten i Libyen, som i flere tilfælde har skudt mod bådflygtninge og redningsfolk; af europæiske højreekstremister, som har udstyret et leaset skib til officielt at overvåge redningsaktionerne; samt af de italienske retsmyndigheder, som efterforsker påståede forbindelser mellem de humanitære organisationer og menneskesmuglere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer