Læsetid 3 min.

Redningsfolk på Middelhavet er under stigende pres på flere fronter

Regler for ngo’er, der redder migranter på Middelhavet, skaber uenighed blandt humanitære organisationer og i den italienske regering. Frivillige redningsfolk bliver slået i hartkorn med menneskesmuglere, mener landets justitsminister
Ngo’erne har spillet en central rolle i flygtningeindsatsen, siden Italien i slutningen af 2014 afbrød redningsoperationen Mare Nostrum, hvilket førte til, at markant flere flygtninge og migranter omkom i Middelhavet. Men de er også blevet beskyldt for at fremme flygtningetrafikken ved at sejle ind i libysk territorialfarvand. Over 100 mennesker blev reddet fra denne lille båd.

Ngo’erne har spillet en central rolle i flygtningeindsatsen, siden Italien i slutningen af 2014 afbrød redningsoperationen Mare Nostrum, hvilket førte til, at markant flere flygtninge og migranter omkom i Middelhavet. Men de er også blevet beskyldt for at fremme flygtningetrafikken ved at sejle ind i libysk territorialfarvand. Over 100 mennesker blev reddet fra denne lille båd.

Fabrizio Villa

11. august 2017

De humanitære organisationer, som har redningsoperationer i farvandet mellem Italien og Libyen, er kommet under pres fra flere sider.

Italiens indenrigsminister, Marco Minniti, vil have ngo’erne til at underskrive et sæt retningslinjer. Det har en række organisationer, deriblandt Red Barnet, accepteret, mens Læger Uden Grænser og et par andre organisationer har nægtet. 

Et krav om væbnet politi om bord krænker det neutralitetsprincip, der gør det muligt for dem at operere i konfliktzoner, mener Læger Uden Grænser.

Samtidig er ngo’erne presset af kystvagten i Libyen, som i flere tilfælde har skudt mod bådflygtninge og redningsfolk; af europæiske højreekstremister, som har udstyret et leaset skib til officielt at overvåge redningsaktionerne; samt af de italienske retsmyndigheder, som efterforsker påståede forbindelser mellem de humanitære organisationer og menneskesmuglere.

Immigranter i et center i udkanten af Tripoli, Libyen, efter at være blevet reddet af den libyske kystvagt. Kystvagten støttes af EU, men kritiseres af Amnesty International for langt fra at agere humant. Foto: Mohamed Ben Khalifa/AP
Læs også

I La Repubblica hævder avisens tidligere chefredaktør, Ezio Mauro, at vi er vidner til »et moralsk omslag«:

»Fordi man ikke formår at stoppe ofrene, inden de forlader deres lande, eller at ramme bødlerne, dvs. menneskesmuglerne, kriminaliserer man redningsfolkene, der forhindrer folk i at dø på havet,« skriver Mauro og fortsætter:

»For at nå frem til det er man nødt til først at fratage den humanitære indsats, redningsaktionens neutralitet, enhver etisk og værdimæssig betydning, reducere den til instrumentel ’teknik’ og fjerne den helt fra samvittighedens, ansvarets og pligtmoralens sfære.«

Hackede koordinater

Ngo’erne har spillet en central rolle i flygtningeindsatsen, siden Italien i slutningen af 2014 afbrød redningsoperationen Mare Nostrum, hvilket førte til, at markant flere flygtninge og migranter omkom i Middelhavet.

Men de er også blevet beskyldt for at fremme flygtningetrafikken ved at sejle ind i libysk territorialfarvand. Det har fået en lang række europæiske politikere, også i Danmark, til at beskylde de frivillige redningsfolk for at hjælpe menneskesmuglerne. 

»Beskyldningerne overrasker og ryster os, for vores prioritet er stadig at redde liv, og vi er imod dem, der forvandler migration til en dødbringende forretning,« siger en talsmand for den tyske ngo Jugend Rettet til La Repubblica.

Jugend Rettet er blandt de organisationer, som har nægtet at underskrive det italienske indenrigsministeriums retningslinjer.

Sidste onsdag blev organisationens skib, Iuventa, beslaglagt af anklagemyndigheden i den sicilianske by Trapani, som mistænker besætningsmedlemmer for at medvirke til illegal indvandring. Det italienske indenrigsministerium understreger, at beslaglæggelsen ikke har noget med organisationernes manglende samarbejdsvilje at gøre.

Men nyhedsmagasinet Famiglia Cristiana har afdækket en forbindelse mellem anklagerne mod Jugend Rettet og den paneuropæiske højrefløjsorganisation Defend Europe, der har leaset skibet C-Star, som nu befinder sig i området, hvor redningsaktionerne foregår.

Chefen for EU’s grænseagentur Frontex sagde for nylig, at nødhjælpsorganisationers tilstedeværelse ved den libyske kyst får menneskesmuglere til at sende flygtninge og migranter afsted i dårligere både med færre forsyninger i forventning om, at organisationerne redder dem.
Læs også

Efterforskningen tager udgangspunkt i en indberetning til Italiens militære efterretningstjeneste fra en tidligere flådekaptajn, som nu er på C-Star. Gennem et sikkerhedsfirma fik han placeret to ’agenter’ på et Red Barnet-skib med det formål at bevise ngo’ernes samarbejde med menneskesmuglere. Det er »et overraskende sammenfald«, skriver Famiglia Cristiana.

Desuden skulle påstande om, at den spanske ngo Proactive Open Arms er sejlet ind i libysk territorialfarvand være baseret på manipulation af oplysningerne fra skibets såkaldte transponder, der kommunikerer dets koordinater:   

»Tekniske eksperter har bekræftet, at transponderen på Open Arms’ skib er blevet manipuleret af ukendte hackere,« skriver Famiglia Cristiana og tilføjer, at denne praksis er »velkendt i forbindelse med forsikringssvindel«.

Splid i regeringen

Samtidig har Proactiva Open Arms offentliggjort optagelser af den libyske kystvagt, som forleden truede og affyrede varselsskud mod organisationens skib, mens det sejlede i internationalt farvand. Organisationen gik tidligere på ugen med til at underskrive retningslinjerne, efter at skibet gennem flere dage havde fået afslag på en anmodning om at sejle i italiensk havn med blot tre bådflygtninge.

En af de mest omstridte regler er, at de reddede bådflygtninge kun i nødtilfælde må omlastes til andre skibe, hvilket vil tvinge redningsfartøjerne til at ligge i fast rutefart mellem Sicilien og det såkaldte SAR-område (eftersøgning og redning) foran Libyens lange kyst. 

Men forleden gav den italienske kystvagt alligevel Læger Uden Grænser lov til at omlaste på åbent hav, hvilket har fået indenrigsminister Minniti til at true med at forlade regeringen.

Sidste år reddede frivillige en tredjedel af de 180.000 bådflygtninge, som ankom til Italien. I år er der foreløbig kommet 72.000 ad søvejen, og igen har NGO’erne reddet omkring en tredjedel. Her er det Læger Uden Grænser under en redningsaktion i oktober.
Læs også

»Hvad var der sket, hvis de var druknet?« spørger Graziano Delrio, der som transportminister har ansvar for kystvagten.

Han bakkes op af justitsminister Andrea Orlando.

»Vi må ikke sprede det budskab, at ngo’erne nærmest er menneskesmuglernes afkom, og vi kan heller ikke bede dem om at fungere som den italienske stats forlængede arm,« siger Orlando.

Det er »ikke en banal magtkamp«, men kan udvikle sig til en dybere strid i regeringen, vurderer La Repubblica:

»I årevis har modtagelsen af flygtninge haft den højeste prioritet ligesom i Pave Frans’ appeller. Men fra den ene dag til den anden bliver flygtningeruterne så lukket, der bliver lavet aftaler med Libyens kystvagt, og ngo’ernes faktiske eller formodede ’mørke bagside’ bliver opdaget.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brugerbillede for David Zennaro
    David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer