Nyhed
Læsetid: 3 min.

Statoil: Ja, vi er kunde hos firma, som beskyldes for at overvåge Greenpeace i New Zealand

Et overvågningsfirma har i flere år udspioneret Greenpeace i New Zealand. Den norske oliegigant Statoil indrømmer at stå bag, men benægter, at der er tale om personspionage
Statoil har hyret et overvågningsfirma til at holde øje med Greenpeace i New Zealand, bekræfter Statoil selv i kølvandet på, at Greenpeace har fået verificeret et tip om overvågningen. Her er det Greenpeace-aktivister ved Statoils hovedkvarter i København i 2010, hvor de demonstrerede mod et tjæresandsprojekt i Canada.

Statoil har hyret et overvågningsfirma til at holde øje med Greenpeace i New Zealand, bekræfter Statoil selv i kølvandet på, at Greenpeace har fået verificeret et tip om overvågningen. Her er det Greenpeace-aktivister ved Statoils hovedkvarter i København i 2010, hvor de demonstrerede mod et tjæresandsprojekt i Canada.

Jens Dige

Udland
12. august 2017

Ansatte ved Greenpeace i New Zealand er i flere år blevet overvåget af et firma, som er hyret af blandt andet den norske oliegigant Statoil.

Greenpeace modtog for et par måneder siden et tip om, at Statoil sammen med andre olieselskaber har kontaktet overvågningsfirmaet Thompson & Clark med henblik på at indsamle oplysninger om miljøorganisationens ansatte og frivillige.

Siden har Greenpeace arbejdet på at få verificeret tippet. Det er nu lykkedes, fortæller generalsekretær i Greenpeace Norden, Mads Flarup Christensen, til Information.

»Dokumenterne, vi har set, viser, at talrige ansatte og frivillige fra Greenpeace New Zealand er blevet overvåget, forfulgt og fotograferet af Thompson & Clark.«

Statoils kommunikationschef, Erik Haaland, erkender over for Information, at Statoil er en af klienterne bag Thompson & Clarks overvågning:

»Søgsmålet rettet mod Statoil skal behandles af retssystemet i New Zealand. Men jeg kan bekræfte, at Statoil er kunde hos Thompson & Clark. De leverer tjenester, som er relevante for at undgå konfrontationer og sikre trygheden for vores ansatte. Det er tjenester, som inkluderer at følge med i aktivisme og protester mod Statoil og vor branche.«

Erik Haaland afviser dog påstanden om overvågning af enkeltpersoner.

»Jeg erkender ikke påstanden om spionage, som er kommet frem i newzealandske medier. Statoil kræver, at alle partnere følger loven og overholder ’Voluntary Principles of Security and Human Rights’ (etiske principper for virksomheder, red.). Statoil har ikke modtaget information om enkeltpersoner. Den type information, vi har modtaget, er generel information om aktiviteter mod vor industri,« siger han.

Greenpeace kræver nu, at alt overvågning stoppes, og ønsker at få nedlagt fogedforbud mod Thompson & Clarks aktiviteter, som ifølge Mads Flarup Christensen »bryder med helt fundamentale privatlivsrettigheder«.

’Unødvendigt, uetisk og ubehageligt’

Mads Flarup Christensen tager på det kraftigste afstand fra overvågningsaktiviteterne, som han kalder »unødvendige, uetiske og ubehagelige«.

»Det er fuldstændigt uacceptabelt og uværdigt for en velrenommeret og statsejet virksomhed som Statoil at bedrive den slags overvågning, og så endda over flere år. Og så er det ubehageligt og intimiderende for Greenpeaces ansatte.«

Erik Haaland fra Statoil anerkender »selvsagt« Greenpeaces ret til at protestere inden for lovlige rammer. Men ifølge kommunikationschefen har miljøorganisationen foretaget aktioner i New Zealand, hvor retssystemet har været involveret. Derfor har Statoil hyret Thompson & Clark.

»Vi følger med i aktivismen og potentialet for protester mod Statoil. I New Zealand er det oplevelsen, at der har været ulovlige aktioner mod olieindustrien. Det er vigtigt at varetage trygheden for vores ansatte,« siger Erik Haaland til Information.

Der findes flere eksempler på, at Greenpeace-aktivister er blevet anklaget og dømt for aktioner i New Zealand. Eksempelvis blev seks aktivister i 2012 arresteret for fire dages protester på Shells olieboreskib, som lå i en newzealandsk havn. 

Mads Flarup Christensen siger, at alt hvad Greenpeace foretager sig er åbent og sker ud fra principper om civil ulydighed.

»Midlerne er ikkevoldelige, aktionerne er offentlige, og de deltagende er villige til at tage deres straf. Selv om det kan være ubelejligt at være udsat for Greenpeace-kampagner, så foregår det altid ud fra fastsatte principper.«

Thompson & Clark har tidligere taget uetiske metoder i brug for at overvåge andre ngo’er. Eksempelvis placerede firmaet ’muldvarpe’ i forskellige organisationer, hvor muldvarpene indledte romantiske forhold med ansatte for at få information ud af dem.

»Thompson & Clarks historik gør denne her sag ekstra ubehagelig. Selskabets metoder er grænseoverskridende og dybt uetiske,« siger Mads Flarup Christensen, der dog understreger, at Greenpeace ikke har kunnet konstatere, at disse metoder er blevet anvendt i denne konkrete sag.

Fransk atomselskab hackede Greenpeace

Ifølge det tip, Greenpeace har fået, skulle den newzealandske regering være involveret i overvågningen. Det har premierminister Bill English dog kategorisk afvist over for avisen New Zealand Herald.

Greenpeace har talrige gange iværksat aktioner mod Statoil, der søger efter olie på havbunden ud for New Zealand. I den senere tid har miljøorganisationen ført kampagne mod Statoils tilstedeværelse på New Zealands østkyst. I april indsamlede Greenpeace 100.000 new zealandske dollars (ca. 464.000 danske kroner) til båden Taitu, som med fredelige midler konfronterede Statoils skib ’Amazon Warrior’.

Det er ikke første gang, at Greenpeace er udsat for overvågning. I 2011 blev det franske atomselskab EDF, som miljøorganisationen førte kampagne mod, dømt for at have hyret et overvågningsfirma, der hackede Greenpeace og stjal 1.400 dokumenter. Det endte i en bøde på 1,5 millioner euro til EDF og fængselsstraffe til to af deres ansatte.

De sagsøgte i den aktuelle sag skal indgive deres erklæringer til den newzealandske domstol Napier District Court den 28. august.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Overvågning er pest for demokratiet.

Eva Schwanenflügel og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

No surprise. Oliegiganterne gør altid deres for at fremme deres egen kode for overlevelse. På bekostning af planeten.