Læsetid: 8 min.

Syrien er ét stort torturkammer

Beviserne for tortur af mindst 600.000 syriske mænd, kvinder og børn er overvældende. Syrien er ét stort torturkammer, siger FN og flere menneskeretsorganisationer. Men hvor er den politiske vilje til at stoppe overgrebene?
Fotoet er et af en lang række billeder, der er taget af fotografen Caesar, som har dokumenteret mishandlingen af fanger i de Assadkontrollerede fængsler. Billederne er blandt andet blevet forelagt Humans Rights Watch. Caesar var egentlig ansat af Assad i fængsler, men blev afhopper og smuglede i august 2013 tusindvis af billeder af tortur begået af Assads politi og militær ud af Syrien

Fotoet er et af en lang række billeder, der er taget af fotografen Caesar, som har dokumenteret mishandlingen af fanger i de Assadkontrollerede fængsler. Billederne er blandt andet blevet forelagt Humans Rights Watch. Caesar var egentlig ansat af Assad i fængsler, men blev afhopper og smuglede i august 2013 tusindvis af billeder af tortur begået af Assads politi og militær ud af Syrien

Sebastian Widmann/Anadolu Agency/Getty Images

14. august 2017

Fange 1.125, afdeling 215, undersøgelse 4.610. En lille lap papir med de tre numre ligger på den unge mands magre bryst, holdt nede af en simpel sten. Skuldre og hals er dækket af sår og store blodunderløbne mærker, og resten af hans bryst er misfarvet som af tidligere slag. Udtrykket i det mishandlede ansigt lader ingen tvivl tilbage. Fange 1.125 er død.

Billedet af fange nummer 1.125 er kun et af i alt 26.849 fotos, som den syriske afhopper Caesar smuglede ud af landet i 2013 og en gang for alle bekræftede karakteren af den syriske torturindustri – og at den er omfattende.

»Beviserne for tortur, mishandling og mord på indsatte i de syriske fængsler er overvældende,« siger den danske formand for FN’s Torturkomité og overlæge i Dignity, Dansk Institut mod Tortur, Jens Modvig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Poul Sørensen
  • Nanna Wulff M.
  • Slettet Bruger
  • Carsten Munk
Eva Schwanenflügel, Poul Sørensen, Nanna Wulff M., Slettet Bruger og Carsten Munk anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Søren Jensen

"Den moderne Hitler og Vesten sidder på hænderne!"

Et spørgsmål................har du lyst til at se danske landtropper i kamp på syrisk jord ??

Jeg har i hvert fald ikke -
faktisk så jeg helst alle mand trukket hjem fra Mellemøsten & Nordafrika.

Niki Dan Berthelsen, Hans Aagaard, Vibeke Hansen, Per Torbensen, Ken Sass, Kim Houmøller og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Så længe der er nogen som via samarbejde med Assad regimet legitimerer selvsamme regime, så sker der ikke noget.
Rusland er jo "inviteret" til at hjælpe Assad i kampen mod terror, og herhjemme, og i mange vestlige lande, er der en vis støtte til Russernes engagement i Syrien. Der er sågar mange som mener at Assad fortsat ( hvis han da nogensinde har været det) er legitim leder af landet.
Men når man undlader at gøre noget så er man heller ikke skyldig i noget...eller er man?
Nu venter jeg bare på anklagerne om at det er USA og CIA som står bag, og så kører vi igen. Imens lider befolkningen...

du glemmer billedokumentationen hvor de bl.a. slæber lige igennem gaderne. flot at kalde dem en partisanbevægelse. Men du har ret i at der ikke mangle dokumentation, snarere at man indser at hamas bruger vold og frygt hos deres "egen" befolkning som et middel til sikre sin egen eksistensberettigelse. Når riget fattes penge så er en rask konflikt ikke af vejen.
hamas tilbød jo fred mod at Israel skulle betale deres udgifter til aflønnet personale undre seneste storkonflikt. jo da - hamas er skam en vigtig del af problemet.

Niels Duus Nielsen

Peter Frost: At bruge vold og frygt hos egen befolkning er et godt gammelt magtmiddel. Det er ikke kun Hamas, der benytter denne taktik, også vore hjemlige politikere gør et stort nummer ud af at spille på befolkningens frygt, og skulle dele af befolkningen mod forventning tage mod til sig og demonstrere, har politikerne et politikorps foran sig, som uden tøven beordres til at begå vold mod demonstranterne, når de retoriske kampmidler er udtømte.

Ethvert regime er baseret på voldsudøvelse, vi er her i landet blot blevet så civiliserede, at politiet kun sjældent behøver at udøve vold, fordi vi allerede er mentalt underkuede. Men skulle filmen knække, fordi folk er blevet så sure, at de-eskalerings-teknikkerne ikke virker mere, står de skam parate med kniplerne fremme.

I øvrigt klyngede italienske partisaner Mussolinis lig op i en lygtepæl efter at have slæbt det gennem gaderne, men ikke desto mindre blev de stadig kaldt for partisaner. Og de danske frihedskæmpere blev jo af både tyske administratorer og danske politikere kaldt "terrorister", selv om de reelt var partisaner. Du kan ikke definere dig ud af problemerne, selv om du prøver.

Eva Schwanenflügel, Poul Sørensen, Jens Pedersen og Arash Shahr anbefalede denne kommentar

Niels Nielsen, jeg påpeger blot at det er bekvemt at "glemme" Hamas. har jeg udtalt mig om det andet du nævner?
Hamas er i absolut kontrol over vestbredden så at kalde dem partisaner er lidt en tilsnigelse, men det skal ikke skille os ad. Hamas kan kalde sig hvad som helst de vil, men mange af de ugerninger de begår på vestbredden bør ikke glemmes eller forties. Hamas er ikke uskyldsrene som mange går og tror.

Christian De Thurah

De her nævnte forbrydelser er afskyelige, uanset hvem der begår dem. Peter Frost har dog ret i, at de ovenfor opstillede lister er noget mangelfulde - for nu at sige det meget mildt. Om der er tale om glemsomhed eller bias, skal jeg ikke gøre mig klog på.

Poul Sørensen

Jeg er glad for at vi var med til at vælte Gaddafi og at vi er med til at vælte ISIS. Talbanerne og deres ugentlige hænginger på sportspladser og den slags det savner jeg overhovedet heller ikke og jeg er glad for, at vi er med til at bekæmpe det.
- Jeg er sådan set også glad for at der er nogen der råber op om den Nordkoreanske KZ-lejr... det er ikke så meget at de har atomvåben og fremstiller narko som de sælger og alt det lort de har gang i. Det er mere det at de slipper afsted med at hjernevaske millioner af mennesker og at millioner af mennesker dør af sult og/eller bliver fejlernærede, så det går udover deres helbred og sunde fornuft, for slet ikke at tale om alle dem der tortures ihjel. - og skam tage Rusland og Kina der holder hånden under en sådan katastrofe og ikke aktivt modarbejde det vanvid der udfolder sig i Nordkorea.
Hvis kampen imod psykopatiske ledere stopper, hvordan bliver verden så.... tænk hvis Trump blev efterfulgt af hans søn...

"Hamas er i absolut kontrol over vestbredden"

Peter,
ifølge min geografiforståelse er Gaza ikke lig med Vestbredden............

Bevares Erik Karlsen, men min holdning til Hamas står trods denne fejl ved magt. Hamas er alt for ofte fredet i medier, af politikere til venstre for midten, og iblandt mange i befolkningen. Hamas kunne vel med lidt god vilje bruge mange af de skatter de opkræver blandt folk i GAZA :-) til noget gavnligt i stedet for at bruge millioner og millioner på eksempelvis tunneler. Tunnelser der meget ofte benyttes i terrorangreb og som derfor lukkes af Israel så snart de findes.
Dernæst er der adskillige våbenfabrikker i GAZA som også forsøges lukket af Israelerne når de finder dem.
Alt dette hører vi jo ikke så meget om. Læg dertil Hamas´ overgreb mod civilbefolkningen, overgreb som er særdeles veldokumenteret - dem glemmer man også.
Jeg bringer det alene på banen fordi man har tendens til at glorificere Hamas på en dybt ukritisk måde.

Peter Frost

"Bevares" at du ikke har en matematisk forståelse af omfang af problemerne og ugerningerne. For ellers havde du ikke nævnt Hamas der som en lille fisk ude i havet er bare en restprodukt af de store fisk. Og til det er der 2 komiske points du har glemt alt om. :)

1. Israel var aktivt med til at støtte op om Hamas og skabe grobund til denne dejlige lille gruppe med det formål at dele Palæstina op en Hamas vs dengang Arafats gruppe.

2. Når man efter årtier med prædiken om demokrati havde et valg i Palæstina, og hvor Hamas vand og skulle til at danne en regering, der MÅSKE kunne gøre at Hamas bliv mere "legit" ved at tage ansvar for sikkerheden og loven, var det komisk igen de vestlige lande der ikke lod Hamas udvikle sig og blive sturerene.

Men hey historie og generelt tal og størrelser det har ingen betydning for de fleste, og slet ikke medierne, så længe en myg gør mennesker fortræd når de stikker os, så er de lige store terrorister som når den vestlige verden planlægger i dets universiteter hvordan det skal optimere død og krig for egen vindings skyld, på bekostning af FLERE MILLIONER af dræbte mennesker.

Igen who cares? Når man har svært med tal og størrelser? Så er Hamas da også en god boggyman at have i ærmerne. Nu du er der kan du da også nævne ETA? You know, den catalonske separatist bevægelse, den glemte Jens Pedersen åbenbart også at nævne??! Right?

Arash Shahr, Det er vel på sin plads at fremhæve Hamas, der som en magtfaktor i regionen, også har et lig i lasten - noget som mange elegant udelader.
Dit svar til mit indlæg er endnu et eksempel på en undskyldning for Hamas, men det ændrer intet på at Hamas begår adskillige forbrydelser.
IRA, FARC osv. Hamas slår dem med længder når det kommer til det faktum at Hamas er den eneste magtfaktor i det område de kontrollerer - det har hverken ETA eller IRA opnået, og FARC valgte i sidste ende dialogen fremfor krigen. Måske dette ville være et eksempel til efterlevelse for HAMAS...hvem ved hvad det ville medføre.

Peter Frost

Hamas er ikke nogen form for magtfaktor, undtagen selvfølgelig ifølge Israelsk propaganda. De har det med at gøre selv små palæstinensiske piger for store monstre, dette med henblik på at ophøje sig selv senere når de henretter dem på åben gade. Det samme gælder når de med års mellemrum bomber Gaza. Please do not fall for that.

Hamas er pt i en krise og har i skrivende stund svært ved at holde på magten i de små 365 km2 de i teorien kontrollerer. Det er gennem deres interne rivalisering og bande krige at nogen i den vestlige verden nævner dem for deres "ugerninger". Deres historisk lave "popularitet" skyldes at de havde satset på Qatar i Syrien og Moursi i Egypten, og se hvordan det er gået de steder...

Hamas har lidt store politiske tab og der er ingen der vil støtte dem. De er så desperate at deres leder er blevet spottet for ca halvanden uge siden i Tehran. De var næsten på knæ om tilgivelse og lovede at de ikke ville falde for vestlig propaganda om en arabisk forår mere. Iranerne afskriver ikke folk så hurtigt, så de gav udtryk for at de vil stadigvæk give dem endnu en lille chance, men det ligger mellem linjerne at de vil fortsætte støtten til en anden fraktion i Gaza, nemlig PIJ, som de har gjort i noget tid nu. look it up if you want.

Ps. Newsflash!! Det er IKKE palæstinenserne der IKKE vil have fred, det er Israelerne der kæmper hårdt for at holde konflikten i live da det er i deres interesse at gøre dette. Jeg råder dig til at læse mere om emnet og kan anbefale feks Noam Chomsky eller hvis du er doven gå på youtube og tjek Norman Finkelsteins ud.

For at komme tilbage til diskussionen. Der er stor forskel på hvor mange feks Stalin sendte til Gulag og hvad en pissemyre af en Hamas bande gør. Jeg forsvarer ikke Hamas ved at tage denne diskussion og det er langt ude at jeg åbenbart skal skrive det eksplicit før mine tanker kan synke ned hos nogle eller skulle jeg skrive samfundet. Det fortæller vel mere om samfundet vi lever i end om så meget andet. :s

Ergo, det er en strå mand at overhovedet nævne Hamas i samme åndedrag som hvad den vestlige verden har forsaget af død, drab og elendighed i ikke bare Mellemøsten, men i hele verden i de seneste 70+- år. Man skal være historieløs og tal blind at for at sammenligne hvad end Hamas eller for den sags skyld hvad små diktatorer og andet godtfolk af manglende etiks regelsæt har gjort, med det antal og omfang den vestlige verden har forsaget bare i én konflikt i feks Afghanistan, i vietnam, i Korea, i Libyen, i Yemen, i.. i... i... osv. Det er generelt FOR MIG et bevis på en korrumperet moralsk kompas den vestlige verden besidder.

Jeg mener selvfølgelig også at det er derfor "sjovt" at se sådanne artikler som denne du kan læse her på informationen. At syren er én stor torturkammer, ja tak, du skulle læse hvad selv samme avis skrev i 2011 om syrien, og hvad den IKKE skriver om i Libyen anno 2017. Så ville det gå op for dig hviken vej vinden blæser. :D

a Rash

pss. lidt off topic og dog?! Tjek det her link ud, og spørg dig selv om Vietnam også er én stor torturkammer? Eller måske i datid "var"? Og hvad implikationerne var og er?

http://www.readingthepictures.org/2013/10/my-lai-sexual-assault-and-the-...

Arash Shahr, Hamas ER en magtfaktor. Det skriver du selv adskillig gange i dit indlæg bl.a. her " Hamas er pt i en krise og har i skrivende stund svært ved at holde på magten i de små 365 km2 de i teorien kontrollerer." Her anerkender du at Hamas, omend presset, har haft magt over området.
Der er ikke nogen diskussion at føre omkring Hamas´ rolle, og dit indlæg bekræfter blot det faktum at Hamas er den ikke ubetydelig del af konflikten.