Analyse
Læsetid: 7 min.

Trump og Bannons makkerskab kan fortsætte trods fyring

Iagttagere vurderer, at den fyrede chefstrategs indflydelse på præsidenten kan blive stærkere, når han står uden for administrationen – i mellemtiden er Bannon tilbage på Breitbart News, klar til at videreføre sin nationalistiske dagsorden
Donald Trump og Steve Bannon kort tid efter Trumps valgsejr

Donald Trump og Steve Bannon kort tid efter Trumps valgsejr

Andrew Harnik

Udland
21. august 2017

Steve Bannons exit fra Det Hvide Hus har ikke blot udløst forudsigelser om ulmende krig mellem den såkaldte alt-right-bevægelse og det republikanske partiestablishment, men har også ført til spekulationer om, at den tidligere chefstrateg kan influere endnu stærkere på præsidenten udefra, end han gjorde under sin stormomsuste embedstid.

Kendere af Bannons taktik hævder, at sidste weekends voldsudbrud i Charlottesville, Virginia, kun har skabt forstærket sammenhold i præsidentens vælgerbase og givet Bannon, Trumps forbundsfælle siden præsidentvalgkampen, endnu mere ammunition til at gå efter de såkaldte ’globalister’ i Det Hvide Hus, de republikanske ledere i Washington og de amerikanske ’mainstreammedier’, nu da han er tilbage på sin pind som redaktør for Breitbart News.

»På mange måder vil han udefra kunne udøve lige så meget og på længere sigt endda større indflydelse end indefra,« siger Kurt Bardella, tidligere Breitbart-talsmand og politisk kommentator til Guardian.

De igangværende undersøgelser af de mulige bånd mellem Trumps kampagne og Rusland samt Trumps fiasko i forhold til at gennemføre politiske reformer vil skabe rige muligheder for, at Bannon igen kan påvirke præsidenten.

»I Trumps fortsatte kamp vil Steve stå klar og være ivrig efter igen at tilhviske ham gode råd,« siger Bardella og tilføjer om Breitbart: »De har ikke lagt nogen skjul på deres hensigter om at holde globalisterne eller den republikanske partielite ansvarlige, hvis de forsøger at rykke Trump længere ind på midten og væk fra de nationalistiske temaer.«

Trump roste lørdag sin afgåede chefstrateg efter en turbulent uge, der efterlod ham selv mere isoleret end nogensinde samtidig med, at den massive forargelse over, hvad der ses som hans imødekommende bemærkninger over for neonazister og højreradikalister, ikke viser tegn på at aftage.

»Jeg vil gerne takke Steve Bannon for hans tjeneste. Han kom til kampagnen under min valgkamp mod skurkagtige Hillary Clinton – det var fantastisk! Tak,« tweetede Trump.

Senere udtrykte præsidenten tillige sin velsignelse af Bannons tilbagekomst til Breitbart og tweetede: »Steve Bannon vil være en barsk og skarp ny stemme på @BreitbartNews ... måske endnu bedre end nogensinde før. Fake News har brug for konkurrence!«

Præsidentens tweets var hans første offentlige kommentarer om afskedigelsen af ​​Bannon, hvis kontroversielle rolle i udformningen af Trump-administrationens dagsorden sluttede fredag ​​efter måneders spekulationer om, at hans stilling var blevet uholdbar.

Bannons afskedigelse kommer på et tidspunkt, hvor Det Hvide Hus kæmper for at inddæmme voldsomt negative reaktioner fra offentligheden på Trumps svar til volden den 12. august i Charlottesville, Virginia, da sammenstød mellem neonazistiske demonstranter og antifascistiske moddemonstranter kulminerede i, at en gruppe moddemonstranter blev påkørt, hvorved en blev dræbt, og adskillige blev såret.

Brud med Trump

Bannon, der havde gjort sit Breitbart-nyhedssite til platform for alt-right-bevægelsen, var den afgørende kraft i formuleringen af de nationalistiske temaer, som var kernen i Trumps præsidentkampagne.

Trumps kontroversielle insisteren på, at »begge sider« var skyld i forrige uges vold i Charlottesville, placerede neonazister og white supremacy-tilhængere på samme moralske niveau som moddemonstranter fra venstrefløjen, og det blev opfattet som et testamente for Bannons indflydelse på præsidenten.

Det står dog ikke klart, præcis hvorfor Bannon blev fyret, men spekulationer går på, at Trump havde set sig gal på de analytikere, der har hævdet, at hans chefstrateg var den virkelige magtfigur, der kontrollerede Trump selv.

Bannon gav i weekenden et sjældent interview – i den tro, at han udtalte sig uden for citat, har han siden hævdet – hvor han dog brød med sin chef i to centrale spørgsmål. For det første kaldte han den højrefløj, han selv har kurtiseret som redaktør af Breitbart News, for en »samling klovner«. For det andet sagde han om Nordkorea: »Der er ingen militær løsning her, de har os.«

Nogle konservative føler, at Bannon blev gjort til syndebuk af sine modstandere i et skridt, der var tiltænkt at skulle afbøde skaden fra Trumps svar på Charlottesville.

»Medierne er den mest magtfulde gren af statsmagten,« skrev højrekommentator Ann Coulter på Twitter som reaktion på nyheden om Bannons afskedigelse. »Hvem vil medierne bestemme, Donald Trump skal fyre som den næste?«

Selv om embedsmænd i Det Hvide Hus hævder, at Trump fyrede Bannon på opfordring fra sin stabschef John Kelly, siger kilder tæt på Bannon, at denne selv indgav sin opsigelse allerede tidligere på måneden.

Hans afskedigelse er kun den seneste af en række andre højt placerede embedsmænd i de seneste uger, deriblandt den tidligere pressetalsmand Sean Spicer, tidligere stabschef Reince Priebus og Anthony Scaramucci, der fungerede som kommunikationsdirektør i bare en uge.

’Bannon the Barbarian’

Midt i spekulationerne over Bannons næste træk vendte hovedpersonen selv hurtigt tilbage til Breitbart som chefredaktør og bestyrelsesformand, og allerede fredag aften ledte han tilsyneladende redaktionsmødet.

I et interview med det konservative Weekly Standard erklærede Bannon, at han var parat til at gå i krig med sine modstandere i Det Hvide Hus.

»Det Trump-præsidentskab, vi kæmpede for og vandt, er forbi. Jeg føler mig opløftet, for nu er jeg fri. Jeg har mine hænder tilbage på mine våben,« sagde Bannon.

»Nogen kalder mig Bannon the Barbarian, og jeg vil helt sikkert knuse modstanden. Der er ingen tvivl om det.«

»Jeg opbyggede en fucking maskine på Breitbart,« tilføjede han. »Og nu vender jeg tilbage med alt, hvad jeg ved, og vi skal have den maskine sat i omdrejninger igen, det vil gøre.«

Bemærkningerne blev af politiske observatører udlagt som en trussel mod de såkaldte ’globalister’ i Trump-administrationen, herunder National Economic Council-formanden Gary Cohn og den nationale sikkerhedsrådgiver Herbert Raymond McMaster, med hvem Bannon bag kulisserne udkæmpede kampe om handelspolitik, indvandring og udenrigspolitik.

Også præsidentens svigersøn Jared Kushner og datter Ivanka Trump, begge seniorrådgivere i Det Hvide Hus, menes at tilhøre denne fløj, og de havde deres egne opgør med Bannon.

Bannon understregede i et andet interview fredag med Bloomberg Business Week, at han er fast besluttet på at hjælpe Trump udefra.

»Hvis der er forvirring, så lad mig rydde op i den. Jeg forlader Det Hvide Hus og går i krig mod Trumps modstandere – på Capitol Hill, i medierne og i de store selskabers Amerika,« sagde Bannon.

Et parti i splittelse

Reaktionerne på præsidentens svar på Charlottesville viser, i hvilket omfang Bannons verdenssyn er blevet integreret i dele af den republikanske vælgerbase og dets potentiale til yderligere at infiltrere partiet.

En CBS News-undersøgelse viser, at 67 procent af republikanerne bifalder Trumps håndtering af voldsepisoderne, selv om et flertal – 55 procent – af amerikanerne ikke bifalder det. 66 procent af republikanerne mener, at Trump gjorde ret i at placere skylden hos ’begge sider’, hvilket står i kontrast til de republikanske medlemmer af Kongressen, der bredt kritiserede Trumps bemærkninger.

Andre målinger viser lignende resultater, der vidner om et parti i splittelse med sig selv og sit bagland.

Trump fordømte først begge sider for volden, men fulgte dette op med en erklæring 48 timer senere, der udtrykkeligt fordømte neonazisterne og white supremacy-tilhængerne.

Men ved en dramatisk pressekonference fredag gik han tilbage til sin første position og sidestillede demonstranterne fra venstrefløjen med de racistisk motiverede Unite the Right-demonstranter, der råbte slagord som ’jøder vil ikke erstatte os’.

Trumps bemærkninger fremkaldte skarpe modreaktioner på tværs af spektret: Politikere, erhvervsledere, gejstlige, kunstnere og mange andre fordømte præsidenten for at ikke at sige mere klart fra over for neonazister og white supremacy-tilhængere.

Lørdag meddelte præsidenten og hans kone, at de ikke ville deltage i den prestigefyldte prisuddeling i Kennedy Center, efter at to af de fem stjerner, der skulle hædres – tv-producenten Norman Lear og danseren Carmen de Lavallade – har sagt, at de bliver væk i protest mod Trumps kommentarer om Charlottesville.

I denne uge fratrådte flere administrerende direktører fra Trumps rådgivende erhverslederpanel med henvisning til deres skuffelse over præsidentens erklæringer, hvilket tvang ham til helt at opløse panelet. Mindst tre store fundraiserevents, der skulle afholdes på Trumps Florida-resort, er blevet aflyst. Blandt dem var American Cancer Society, der i en erklæring henviste til sine »værdier og engagement i mangfoldighed«.

Og der lød også et ramaskrig fra republikanerne på Capitol Hill, som allerede er blevet frustrerede over Trumps manglende evne til at fokusere på sin lovgivningsmæssige dagsorden.

I de seneste uger er præsidenten gerådet i ordkrig med sit eget parti og har angrebet Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, og Arizona-senator John McCain over republikanernes fiasko i forhold til at tilbagekalde Barack Obamas sundhedslov i sidste måned.

Han langede også ud efter Arizona-senator Jeff Flake, en republikaner, der har skrevet en bog om den trussel, han mener, Trump repræsenterer for den konservative bevægelse.

Trumps tyndhudede reaktionsmønster og forkærlighed for at dyrke nag og forurettelse har fået flere politiske observatører til at forudse, at vi kan vente en voldsom fejde mellem præsidenten og det republikanske establishment.

Flere republikanere siger, at de i stigende grad er bekymrede over Trumps temperament og evne til at lede nationen gennem turbulente tider.

»Det føles som om, der er mere vold på vej,« skrev Nebraska-senator Ben Sasse, en højlydt kritiker af Trump, der nægtede at give ham sine anbefalinger under præsidentvalgkampen, på Facebook.

»Hvad sker der nu? Jeg tvivler på, at Donald Trump vil kunne berolige og trøste nationen i dette øjeblik,« skrev han. »Han (og mange andre) vil sandsynligvis blive ved med at at fortælle os en hæslig kombination af delvise sandheder og direkte løgne.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Som gode, gamle M K Bhadrakumar bl.a. skrev på sin blog i lørdags
Bannons exit vil også påvirke Trumps udenrigspolitik. Hvor ting kommer til at være meget forskellige fra nu af er, at Bannon virkelig var anti-imperium, anti-krig, anti-interventionist i USA's udenrigspolitik. Han var modstander af missilangrebet i Syrien; Han var dybt skeptisk over for USA's engagement i den syriske krig; Han favoriserede ikke USA's indgriben for regimeændring i Venezuela; Han var mod en krig på den koreanske halvø; Og han rådede til en amerikansk nedtrapning i Afghanistan og pressede for en ende på krigen.
Uden den kontrol og balance, som Bannon repræsenterede, får de militære hawks og interventionister overhånd i politisk beslutningstagning i Det Hvide Hus - stabschef General Kelly, forsvarsminister James Mattis og sikkerhedsrådgiver McMaster. Tre generaler i virtuel kontrol med amerikansk udenrigspolitik - dette er en hidtil uset situation i amerikansk politisk historie. Og ingen af dem er blevet uddannet til at evaluere eller tage politiske beslutninger.