Baggrund
Læsetid: 5 min.

Vestager under pres for at afvise Monsanto-Bayer-fusion

EU’s danske konkurrencekommissær skal senest tirsdag i næste uge meddele, om hun godkender fusionen, der i givet fald resulterer i verdens største agrokemiske gigant. Fusionen møder modstand blandt landmænd og i meningsmålinger i både EU og USA
I maj protesterede borgere i flere europæiske lande imod Monsanto, som de mener skader miljøet med deres genmodificerede produkter. På billedet er det i Marseille, man demonstrerer mod Monsanto. Undersøgelser viser, at europæerne er skeptiske over for en fusion mellem to af verdens agrokemiske giganter, Monsanto og Bayer

I maj protesterede borgere i flere europæiske lande imod Monsanto, som de mener skader miljøet med deres genmodificerede produkter. På billedet er det i Marseille, man demonstrerer mod Monsanto. Undersøgelser viser, at europæerne er skeptiske over for en fusion mellem to af verdens agrokemiske giganter, Monsanto og Bayer

Claude Paris

Udland
16. august 2017

Senest på tirsdag den 22. august skal EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager melde ud: Vil hun give de to agrokemiske giganter Monsanto og Bayer lov at fusionere, eller skal EU-Kommissionen sige nej, fordi det resulterende selskab bliver for dominerende på markedet for sprøjtemidler og genmodificeret såsæd?

Skulle Vestager følge folkestemningen i EU, er der tegn på, at hun burde sige nej. En dugfrisk meningsmåling gennemført i seks lande – Danmark, Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Storbritannien – af opinionsinstituttet YouGov for civilsamfundsorganisationen Avaaz fortæller, at over halvdelen af de adspurgte i alle landene ønsker fusionen bremset. Kun mellem en tiendedel og en tredjedel i de forskellige lande ser den gerne godkendt.

Samtidig har over en million personer i både USA og EU sat deres navn på en Avaaz-underskriftindsamling mod godkendelsen, der skal gives af både de amerikanske og europæiske konkurrencemyndigheder. Også i landbrugskredse møder fusionsplanerne modstand.

Monopolistisk model

Fusionen, der reelt består i tyske Bayers overtagelse af amerikanske Monsanto for en pris af 66 milliarder dollar, vil skabe en agrokemisk gigant, der kan komme til at kontrollere en fjerdedel af det globale marked for såsæd og pesticider.

Det vil være den tredje nylige megafusion i branchen, der har gjort ’de seks store’ til ’de tre store’: Schweiziske Syngenta er i 2016 blevet opkøbt af kinesiske ChemChina for 42 mia. dollar, de to amerikanske selskaber Dow Chemical og DuPont fik tidligere i år grønt lys til at fusionere til en koncern med en værdi på 59 mia. dollar, og Bayer og Monsanto bliver antagelig omkring årsskiftet til ét selskab, hvis de får lov.

Ifølge branchemagasinet AgroPages bliver Bayer-Monsanto det største af de tre, målt på salget, og dermed størst i verden.

Redaktør på AgroPages, Jason Chang, ser rækken af fusioner som en dominoeffekt: Et gennem flere år vigende globalt marked for landbrugsprodukter har undergravet selskabernes salg og dermed skærpet konkurrencen mellem dem og behovet for at opretholde indtjeningen via de rationaliseringer, stordriftsfordele og nye markedsadgange, som fusioner kan give. Da fusionsmeldingerne begyndte i 2015 med Monsantos indledende, forgæves forsøg på at opkøbe Syngenta, satte det bølgen af initiativer i gang.

»En mere åbenlyst monopolistisk forretningsmodel vil opstå,« skriver Jason Chang om konsekvensen af fusionsbølgen.

De tre stores samlede omsætning vil svare til fire gange den samlede omsætning hos de syv næstfølgende selskaber på den globale topti for agrokemiske virksomheder.

For Monsanto og Bayer gælder, at Bayer i dag står stærkt på det globale marked for sprøjtemidler foruden lægemidler og veterinærmedicin, men svagt når det gælder salg af såsæd, mens Monsanto er globalt ledende på gensplejset såsæd, men ret begrænset og ensidig, når det gælder kataloget af sprøjtemidler.

Til gengæld producerer Monsanto det mest solgte ukrudtsmiddel i verden: Roundup med aktivstoffet glyfosat. Et fusioneret selskab vil således komme til at stå stærkt på alle agrokemiske områder og samtidig give Bayer bedre adgang til det nordamerikanske marked.

Har sagt ja to gange

Ifølge branchemediet Agroprofessional.com har Bayer-Monsanto allerede fået grønt lys fra myndighederne i ti lande uden for EU og USA, hvor man også har markeder.

Margrethe Vestager og EU-Kommissionen skal tage stilling til, om Bayer-Monsanto bliver en så stor og dominerende aktør på det agrokemiske marked, at det undergraver konkurrencen og fremmer monopoltendenser. I givet fald kan Vestager sige nej eller stille særlige krav til de fusionerende selskaber.

I foråret godkendte EU-Kommissionen Dow-DuPont-fusionen og ChemChinas køb af Syngenta, i begge tilfælde betinget af, at virksomhederne solgte visse aktiviteter fra for ikke at blive for dominerende på markedet.

Konkurrencekommissærens talsmand vil ikke over for Information kommentere på, hvilke overvejelser man gør sig i den aktuelle sag, og hvilken konklusion man er på vej mod inden fristen den 22. august. Men Bayer har ifølge Reuters ladet vide, at man er indstillet på at frasælge en række aktiviteter for at dæmpe muligheden for markedsdominans.

Bekymrede landmænd

Markedsdominans er en af de ting, der vækker bekymring i landbrugskredse. Den amerikanske National Farmers Union har netop sammen med American Antitrust Institute og Food & Water Watch appelleret til de amerikanske myndigheder om at afvise fusionsplanen.

I en 17 siders redegørelse gør de tre organisationer opmærksom på, at den aktuelle fusionsbølge er den tredje i branchen siden midten af 1970’erne. I perioden 1975-2000 opkøbte ’de seks store’ 75 pct. af alle de mindre og mellemstore virksomheder, der arbejder med bioteknologi, herunder udvikling af gensplejsede afgrøder. I den anden bølge i 00’erne opkøbte alene Monsanto 40 mindre selskaber, mens Bayer købte 15.

Organisationerne konkluderer, at fusionen vil give en markedsdominans, der er »potentielt ødelæggende« for konkurrencen, for landmændene og for forbrugerne.

»Landmænd betaler allerede høje priser for såsædsteknologi og slås i stigende grad med produkter, der indeholder uønskede eller unødvendige sorter. Den foreslåede fusion vil sandsynligvis forværre denne situation, og forbrugerne kan imødese forringet kvalitet, forringede valgmuligheder og højere priser,« skriver organisationerne.

Man tilføjer, at frasalg af aktiviteter ikke vil gøre sagen bedre, fordi de eneste sandsynlige købere er en af de få andre tilbageværende giganter.

Over halvdelen i EU-lande imod

En amerikansk meningsmåling lavet i juni af Public Policy Polling viste, at 69 procent af de adspurgte er ’meget bekymrede’ over fusionsplanerne, mens 21 procent er ’noget bekymrede’. Otte procent nærer ingen bekymring.

Den europæiske meningsmåling gennemført for Avaaz af YouGov i sidste uge af juli tegner et lignende billede.

De adspurgte blev informeret om, at Bayer-Monsanto vil blive verdens største agrokemiske selskab, at det ifølge Bayer vil give betydelige gevinster for aktionærerne, kunderne, de ansatte og samfundet som sådan, samt at det ifølge nogle politikere, landmænd og miljøorganisationer vil svække konkurrencen, øge priserne og gå ud over fødevaresikkerhed og biodiversitet. På dette grundlag erklærer 56 procent af de adspurgte danskere sig imod fusionen, mens 12 procent ønsker den godkendt.

Modstanden er stort set den samme i de øvrige deltagende EU-lande i undersøgelsen – gennemsnittet er 55 procent – mens tilslutningen er 16 procent som gennemsnit for de seks lande. I Storbritannien kan kun ni procent godkende fusionen, mens spanierne er mindst skeptiske med 32 procent for og 52 procent imod.

»Hvis EU tillader denne fusion, vil ét selskab kontrollere en fjerdedel af verdens såsæd og pesticider, og dermed vil vore landmænd og vore fødekæder være i historiens største agrokemiske monopols vold,« siger Nick Flynn, Avaaz’ juridiske direktør.

Han henviser bl.a. til, at Monsanto producerer det kontroversielle Roundup og de dertil via gensplejsning skræddersyede roundup-resistente afgrøder, mens Bayer sælger det globalt mest brugte produkt baseret på det ligeledes kontroversielle insektmiddel neonicotinoider, der bl.a. er giftigt for bier.

Som Monsanto og Bayer udlægger fusionen, er den en nødvendighed for at klare de udfordringer, det globale samfund står over for. Ved en høring om fusionen i det amerikanske senat i december 2016 sagde Monsantos vicepræsident Robert Fraley i sin begrundelse:

»Vi må forberede os på at brødføde 10 milliarder mennesker i 2050, vi er nødt til at bremse virkningerne af klimaændringer, og det er vigtigt, at vi forbedrer landbrugets bæredygtighed ved at producere mere med mindre samt bidrager til at øge både landmændenes effektivitet, produktivitet og lønsomhed.«

Bayers CEO, Werner Baumann, supplerede i en samtidig pressemeddelelse:

»Erhvervelsen af Monsanto er drevet af vor stærke tro på, at denne kombination kan bidrage til at håndtere de voksende udfordringer, som landmænd og den samlede landbrugsindustri står over for i dag og i fremtiden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

For ca. 14 dage siden tog en anden organisation, SumOfUs initiativ til at borgerne i EU skulle skrive en mail til Margrethe Vestager og fortælle deres modstand mod fusionen.
Jeg venter stadig på nyheden om, hvormange mails det blev til..

Alvin Jensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Om MV forkaster fusionen, og hvad så? Den KÆMPE STORE problematik ang. Monsanto & Bayer 's absolut DESTRUKTIVE indgreb i FØDE og LIVSKÆDEN kan ikke soppes BARE ved et veto om en fusion, MV bør gå mere RADIKALT til værks ved at splitte begge giganter i mindre & demokratisk kontrollerede entities, for FØDEVARE & SUNDHED sikkerheden går bestemt forude for alt andet. Jeg kan ikke leve af Olie&Gas...

Jeg kan heller ikke leve af bits & bytes eller kodning som jeg gjorde før i tiden, eftersom jeg har satset på noget så konkret og mere livsgivende som JORDBRUG siden 2013'rne i den Anatolske Højslette. Og jeg kan love for at folk der lever af abstrakte størrelser som bits&bytes, spekulation, finans, udbytte, kommission, m.v. er kun og kun fordømt til kannibalisme hvis monopoler som ovennævnte får lov til at leve i fred og "evolutionære" sig selv. De er LANGT og LANGT mere farligere end potentielle eller reelle monopoler som Google, Microsoft, Gazprom, Shell m.v.