Læsetid: 7 min.

Afsløringer om aserbajdsjansk bestikkelse ryster Europarådet

Europarådets Parlamentariske Forsamling skulle forestille at værne om demokrati og menneskerettigheder i Europa, men i Aserbajdsjans tilfælde ser berettiget kritik ud til at være blevet dysset ned – til gengæld for millionbeløb og luksusgaver
Bankdokumenter viser, at Aserbajdsjan har kanaliseret omkring 2,9 milliarder dollar ud af landet via et netværk af hemmelige britiske selskaber for herigennem at betale støtter, lobbyister og politikere i Europa – og til at købe luksusvarer og -ydelser samt vaske penge for den aserbajdsjanske elite. På billedet landets præsident, Ilham Aliyev.

Bankdokumenter viser, at Aserbajdsjan har kanaliseret omkring 2,9 milliarder dollar ud af landet via et netværk af hemmelige britiske selskaber for herigennem at betale støtter, lobbyister og politikere i Europa – og til at købe luksusvarer og -ydelser samt vaske penge for den aserbajdsjanske elite. På billedet landets præsident, Ilham Aliyev.

6. september 2017

BRUXELLES – Afsløringer af betalinger fra Aserbajdsjan til flere tidligere medlemmer af Europarådets Parlamentariske Forsamling ryster nu dette organ, der ellers skulle forestille at værne om standarderne for Europas demokratiske redelighed. Afsløringerne kommer, umiddelbart før et uafhængigt panel begynder fortrolige høringer om påstået korruption i EPF, der har til huse i Strasbourg og er et af verdens ældste menneskerettighedssorganer.

Undersøgelserne af mulige uetiske praksisser blev indledt i juli, efter at italienske anklagere havde beskyldt Luca Volontè, den italienske tidligere formand for EPF’s centrumhøjre-gruppe, for at tage imod millionbeløb i euro fra Aserbajdsjan til gengæld for støtte til den aserbajdsjanske regering, som i årevis er blevet udsat for skarp kritik for at praktisere valgsvindel og fængsle journalister og oppositionelle.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Alle behandles lige - eller gør de?

I forbindelse med indsætning af kontanter (f.eks. 6.000 kr) på et andet familiemedlems konto, er jeg i Danske Bank blevet afkrævet underskrift på, at der ikke er tale om hvidvaskning af penge.

Jeg oplevede det som stærkt provokerende, men har i den gode sags tjeneste måtte tage det til efterretning. På den baggrund synes det overraskende, at Danske Bank Har tilladt, at ubegribelige beløb kan passere gennem banken uden kommentarer. Desværre er det ikke nyt, at den helt almindelige borger i modsætning til de rigeste må finde sig i alle mulige kontroller.

Hvis Danske Bank fremover ikke skal fremstå som en skurkagtig bank, må det få konsekvenser i såvel bankens organisation som i retssystemet. Alt andet synes uantageligt.

Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Dagmar Christiandottir, Hans Ingolfsdottir, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange, Viggo Okholm og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Kurt,
havde du nu indsat 1000 gange så meget, var du nok ikke blevet afkrævet noget.... :-D :-D

Kjeld Jensen, Christel Gruner-Olesen, Dagmar Christiandottir, Hans Ingolfsdottir, Flemming Berger, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar