Læsetid: 9 min.

Amerikanske mødre har gennembrudt muren af tavshed om unges medicinmisbrug

Titusinder af amerikanere er siden 1990’erne år døde af smertestillende medicin, der kan ordineres af enhver læge. I årevis ville den lobbystærke medicinalbranche og lægemiddeltilsynet ikke erkende problemet – først nu er der fokus på det takket være en vedholdende indsats fra mødre, der mistede deres børn til opiatmisbrug
Emily Walden fra Kentucky er en af de amerikanske mødre, der har arbejdet hårdt for at få øget fokus på unges misbrug af smertestillende medicin. Hendes egen søn døde af en overdosis som 22-årig.

Emily Walden fra Kentucky er en af de amerikanske mødre, der har arbejdet hårdt for at få øget fokus på unges misbrug af smertestillende medicin. Hendes egen søn døde af en overdosis som 22-årig.

Clay Cook

21. september 2017

Allerede før sin søns død ledte Emily Walden efter svar. For Walden, der bor i Louisville, Kentucky, var det især afgørende at forstå, hvordan sønnen, TJ, overhovedet kunne blive afhængig af smertestillende opiatmedicin, mens han endnu var teenager.

Snart blev et andet spørgsmål påtrængende: Hvordan gik det til, at et så kraftigt medikament – oximorfon – der var taget ud af markedet i 1970’erne – kom tilbage på apotekets hylder og i TJ’s lomme, hvor en overdosis af stoffet medførte hans død i en alder af 22 år.

Walden gennempløjede tykke dokumenter fulde af tekniske termer. Hun talte med læger, med tilsynmyndigheder, med politikere. Jo mere hun fandt ud af, jo mere chokeret, jo mere vred blev hun – og jo mere opsat på at drage de ansvarlige til regnskab.

»Jeg kan være meget insisterende,« siger hun.

»USA’s forbundsregering har været kontrolleret af de store farmaceutiske selskaber i årevis. De bruger 80 millioner dollar om året på lobbyisme. Når forældre som jeg tager til Washington, har vi ikke en chance for at få nogen i tale.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Mette Poulsen
 • ingemaje lange
 • Lars Bo Jensen
 • Henrik Leffers
 • David Zennaro
 • Eva Schwanenflügel
Anne-Marie Krogsbøll, Mette Poulsen, ingemaje lange, Lars Bo Jensen, Henrik Leffers, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jacobsen

Også i konkurence Tyskland er der flere og flere, særligt mindre bemidlede ældre, som udsættes for selv alvorlige komplikationer efter stort forbrug af håndkøbsmedicin som er langt mere udbredt i Tyskland end herhjemme. Endnu da. Det sker med overtalelses økonomi gennem en massiv reklame indsats. P=røv bare at lukke op for f.eks. ARD eller ZDF om aftenen. Her er over 95% af alle reklamer reklame for håndkøbsmedicin, som lover guld og grønne skove mod ALT. Ikke så sært svage sjæle bliver udsat.

Herhjemme hæver lægen også som det første pilleæsken ud af skuffen ved en konsultation. Nemt og bekvemt uden ansvar.

Der er penge i lortet. Mega mega mange penge. Og en massiv lobbyisme fra medicinal industrien søger for pengestrømmen fortsætter.

Laurids Hedaa, Randi Christiansen, Anne-Marie Krogsbøll, Jacob Jensen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Først æd dig tyk og fed på McDonald og herefter et skud insulin fra Novo. Ha ha ha

Laurids Hedaa, Randi Christiansen og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar

I skal virkeligt være forsigtige, hvis i kommer til skade i udlandet, og skal have behandlet en skade (brækket et eller andet o. lign.), og dæmpet smerterne. Der en meget stor risiko for, at i vil få et opiat, enten et af de syntetiske eller en af de modificerede morfintyper, også for ting vi normalt klarer med en panodil! -Jeg kender en, der brækkede noget i det ene ben, mens han var til en konference i Indien. Han havde en sygeforsikring, men blev dels fejldiagnosticeret, på det bedste hospital der var i området, og fik så en dosis tramadol, der skulle holde ham smertefri, til han kunne komme med et fly hjem. Så han fik til 14 dages forbrug, med besked om at gradvist forøge dosen. Han kom heldigvis hjem hurtigere, og stoppede da han havde snakket med mig: Den dosis han fik, ville have gjort ham fysisk afhængig af opiater på mindre end 10 dage! -Så han ville have haft brug for en metadonafvænning, for at blive afvænnet for den fysiske afhængighed 14 dages tramadol behandling giver! Det er det artiklen her handler om!
Mit råd er meget simpelt: Slå medicin i får i udlandet op på nettet og vær bevidst om, at opiater er det der indbringer læger mest, når de udskriver recepter og medicin!

Anne-Marie Krogsbøll, Vivi Rindom, Peter Meto Thomassen, Anna Olesen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Nej, det er ikke det, artiklen handler om - opiater er en fælles betegnelse for morfin og lignende stoffer, som udvindes fra opiumsvalmuen. Hvorfor skal man altid løbe med en halv vind. Tramadol er ikke fremstillet på denne måde, det er et Tramadolhydrochlorid, et centralt virkende smertestillende middel (analgetikum), men også indvirkende i varierende grad, på μ-receptorerne.
Det kom frem i 1996 som en mildere, men virksomt smertestillende middel.
ALLE smertestillende, også paracetamol (Panodil) kan skade ved øget indtagelse og derfor er alle håndkøbsmidler nu på recept. Det gælder al medicin, lykkepiller - statiner - blodtryksmedicin og insulin, er alle skadelige taget eller udskrevet forkert.

Sundhedsmyndighederne i Danmark foretrækker at skræmme folk i stedet for at oplyse. Efter min mening søger man rent faktisk mere og mere at kontrollere en masse ting, hvilket ikke er gavnligt for hverken samfund, borgernes ansvarlighed eller økonomi.
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/psyke/sygdomme/narkotisk...
http://www.netpsych.dk/articles.aspx?id=77

Sup Aya Laya, Mette Poulsen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Nu må den mindst ringe snart gerne får opgraderet deres viden om opiater som er et misvisende udtryk, der er tale om molekyler der konstrueret i et laboratorium der videregiver bestemte egenskabers som smertelindring. vi havde den diskussion for nyligt og jeg spurgte brugere af de præparater om "side effects" og ingen rapporterede "withdrawals syndromes"

Så få røven tilbage på sporet og dokumenter det med videnskabelige fakta TAK OG GERNE MED SOLID VIDENSKABELIG DOKUMENTATION. Undskyld jeg råber,, men jeg bliver virkelig "pissed of" når jeg bliver mødt med rygter og "hear say", jeg beklager min lille blodprop ;-)

Bjarne Bisgaard Jensen

Var i Bejing for nogle år siden og forvred knæet - meniskenskade som efterfølgende blev opereret i DK - dagen før hjemrejsen.
Måtte konsultere en lægeklinik og spurgte ind til noget smertestillende til hjemrejsen. Fik ordineret noget tigerbalsam og noget urteekstrakt og det fungerede fint.

Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll, Sup Aya Laya og Anna Olesen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Meicinalindustriens gift er lovlig, mens brug af cannabis, naturens eget lægemiddel, straffes.

Endnu eet blandt legio eksempler på privatkapitalismens ødelæggende kraft. Alt, hvad der kan kapitaliseres på, bliver brugt - åbenbart uden hensyntagen til menneskers liv og helbred. Medicinalindustriens jagt på profit udstiller konkurrencestatens samvittighedsløshed. Hvilken uhyggelig afstumpethed vi som mennesker må finde os i under denne hæmningsløse junglelov.