Baggrund
Læsetid: 4 min.

I Bangladesh er oversvømmelser rutine, men de var ikke forberedt på det her

Hvert år forbereder Bangladesh sig på oversvømmelser. Men i år var forberedelser ikke nok. En tredjedel af landet er dækket af vand. Mere end otte millioner mennesker er direkte ramt. Situationen er kritisk især i landets nordlige del, hvor risikoen for spredning af smittesygdomme er stor
’Befolkningen (i Bangladesh, red.) er vant til oversvømmelser. Det er et meget modstandsdygtigt folk, men heller ikke de har oplevet noget lignende i 40 år,’ siger Corine Ambler, der har været udsendt til området for Røde Kors’ internationale paraplyorganisation International Federation of Red Cross for at bidrage med hjælp i forbindelse med sommerens oversvømmelser. Billedet er fra hovedstaden, Dhaka.

’Befolkningen (i Bangladesh, red.) er vant til oversvømmelser. Det er et meget modstandsdygtigt folk, men heller ikke de har oplevet noget lignende i 40 år,’ siger Corine Ambler, der har været udsendt til området for Røde Kors’ internationale paraplyorganisation International Federation of Red Cross for at bidrage med hjælp i forbindelse med sommerens oversvømmelser. Billedet er fra hovedstaden, Dhaka.

A.M. Ahad

Udland
12. september 2017

Hvert år oversvømmes marker og veje i Bangladesh, når sommerens monsunregn falder. Hele landsbyer pakker deres ting og rejser op til højereliggende områder. Der venter de, til vandet igen er trængt ned i jorden. Så vender de hjem og reparerer de ødelæggelser, regnen har forårsaget.

Men i år betegnes de store vandmængder, der er skyllet ind over Bangladesh, som de kraftigste i 40 år, og det er kommet bag på befolkningen i Bangladesh, siger Corrine Ambler, der har været udsendt til området for Røde Kors’ internationale paraplyorganisation International Federation of Red Cross for at bidrage med hjælp i forbindelse med sommerens oversvømmelser:

»Befolkningen er vant til oversvømmelser. Det er et meget modstandsdygtigt folk, men heller ikke de har oplevet noget lignende i 40 år,« siger Corrine Ambler.

I de seneste uger har hun sejlet rundt til nogle af de berørte landsbyer, hvor familier har overnattet under presenninger i ugevis med akut behov for vand og lægehjælp.

Med sit lavtliggende landskab for foden af Himalaya og ud til den bengalske bugt er Bangladesh udsat, når monsunregnen falder, og vandstandene stiger.

I alt er 41 millioner mennesker i Indien, Nepal og Bangladesh direkte påvirket af oversvømmelser og jordskred som følge af sommerens monsun, der normalt falder fra juni til september, anslår FN. Heraf er de otte millioner fra Bangladesh, siger Corrine Ambler over en Skype-forbindelse fra byen Cox’s Bazar i Bangladesh.

Oversvømmelser er blandt de mest hyppige og omkostningsfulde naturkatastrofer. En OECD-rapport fra 2013 viste, at oversvømmelser på verdensplan laver ødelæggelser for 200 milliarder dollar.

’Bedre rustet’

I forsøg på at hjælpe befolkningen med at tilpasse sig kraftigere regnskyl og cykloner har britisk Røde Kors siden 2013 samarbejdet med den lokale partner Bangladesh Red Crescent om at støtte landsbyer til at omlægge til landbrug, der er bedre rustet mod kraftige cykloner og større regnmængder, skriver organisationen på sin hjemmeside.

Det betyder blandt andet omlægning til afgrøder, der tåler saltholdigt havvand samt ændring af tidspunktet for såning, så afgrøderne sås tids nok til, at de kan høstes før monsunen, fortæller Corrine Ambler.

Den type indsats har haft stor effekt, mener Bayes Ahmed, der har forsket i, hvordan Bangladesh forbereder sig på naturkatastrofer som dette års oversvømmelser i løbet af sin ph.d.-uddannnelse på Institute for Risk and Disaster Reduction ved University College London:

»I løbet af det seneste årti er Bangladesh blevet bedre rustet til at undgå store tab af menneskeliv i forbindelse med naturkatastrofer for eksempel med opbygning af særlige lejre, hvor nødstedte kan søge hen.«

Men det ændrer ikke på, at Bangladesh fortsat er sårbar over for naturkatastrofer og oplever rutinemæssigt cykloner i syd, oversvømmelser i nord samt efterfølgende problemer med tørke, forklarer Bayes Ahmed.

»Det er ikke problemer, Bangladesh kan løse alene. Landet er fortsat afhængigt af hjælp fra internationale donorer.«

Selv om flere landsbyer omlægger til andre landbrugsmetoder, og selv om de skifter hønsene ud med ænder, der kan svømme væk, når regnen falder, så har dette års oversvømmelser fejet benene væk under Bangladeshs fattige landbefolkning, der udgør omkring 80 procent af det samlede befolkningstal på 163 millioner.

Efter regnen

En tredjedel af Bangladesh er endnu dækket af vand, flere steder regner det fortsat og forude ligger et stort arbejde med genopbygning af landsbyer, der er skyllet væk.

Mindst 140 personer er døde, og omkring 700.000 huse er blevet ødelagt af presset fra de store vandmængder, oplyser Internationalt Røde Kors.

Oversvømmelser i april ødelagde omkring et ton ris, og under de seneste oversvømmelser er 10.583 hektar land skyllet væk, mens yderligere 600.587 hektar landbrugsjord er delvist ødelagt, skriver The Telegraph.

»Jeg har mødt mennesker, der har mistet alle deres dyr og dermed deres vigtigste indtægtskilde,« siger Corrine Ambler.

Mens de store vandmængder gradvist er blevet optaget i jorden i de centrale dele af Bangladesh, så er den nordlige del af landet fortsat hårdt ramt.

»Mine kolleger i området omkring Kurigram har besøgt landsbyer, hvor husene er fuldstændig ødelagt. Genopbygningen kommer til at tage lang tid. Folk har mistet alt.«

Ud over de umiddelbare ødelæggelser i forbindelse med de store vandmængder i Sydøstasien kæmper nødhjælpsorganisationer som Røde Kors med at mindske eftervirkninger af oversvømmelser som risiko for erosion, saltvandsforurening af afgrøder og spredning af epidemier.

I kombination med de lune temperaturer på omkring 30 grader giver det optimale levevilkår for myggelarver og øget risiko for insektbårne sygdomme som malaria og dengue-feber.

Dertil kommer de vandbårne sygdomme som diarré, som indtil videre har ramt flere end 13.000 mennesker i løbet af de seneste tre uger.

Ud af de otte millioner mennesker, der er berørt af oversvømmelserne, er Røde Kors nået ud til omkring 300.000 mennesker med rent vand og lægehjælp, siger Corrine Ambler:

»Før vi kom, kunne folk ikke gøre andet end at drikke vandet fra damme eller floder. Det udgør en stor smittefare.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Wind-Willassen

Tja....
Bangla Desh har fordoblet deres befolkningstal de sidste 30 år, så der nu bor omkring 165 millioner mennesker.
Det samme er sket i nabolandene.
Det giver jo problemer.
Dels ved at der fældes skov, som kunne opsuge den kraftige nedbør, og dels ved at der sker bosætning på mindre velegnede lokaliteter.
Det skal heller ikke glemmes, at grunden til den den store befolkningstæthed, netop er oversvømmelserne, som hvert år tilfører næringsrige jordpartikler til markerne, og derved giver mulighed for meget store høstudbytter.
Klimaændringer kan måske forværre situationen en gang ud i fremtiden, men lige nu er det helt andre årsager der giver udfordringerne.
Det ville klæde artiklen at fokusere på dette, frem for den evindelige snik snak om klimaændringer.

Kenneth Jacobsen

Den evindelige snik snak om klimaændringer? Dvs at den rette kurs er at skrue tiden tilbage til engang, hvor disse nævnte 165 mill ikke var født, og vi slap for at blive konfronteret med nutiden?