Læsetid: 2 min.

CIA-torturofre får erstatning

For første gang er ansvarlige for CIA’s hemmelige fangeprogram blevet stillet til regnskab for deres handlinger
2. september 2017

I al diskretion har tre af ofrene for det hemmelige torturprogram, som den amerikanske efterretningstjeneste drev i en årrække efter 11. september, fået erstatning. Det er sket ved et forlig indgået ved en distriktsdomstol i Washington, hvor de to psykologer, der designede afhøringsteknikkerne, har indvilget i at betale erstatning til ofrene og deres efterladte.

To af fangerne overlevede, men den tredje, Gul Rahman fra Afghanistan, døde af den behandling, han blev udsat for.

Den 29. oktober 2002 blev Rahman kidnappet af amerikanske og pakistanske efterretningsfolk og bragt til et hemmeligt CIA-fængsel nord for Kabul. Her blev han tortureret og frøs til sidst ihjel efter at være blevet efterladt halvnøgen på et betongulv.

En efterfølgende undersøgelse, foretaget af CIA, konkluderede, at afhøringsfolkene havde beordret hans tøj fjernet, fordi han var »usamarbejdsvillig«, hvorefter han døde af »dehydrering, mangel på mad og manglende mulighed for at bevæge sig på grund af lænkning.«

USA informerede aldrig Gul Rahmans familie om hans død eller afleverede hans lig. Først mange år senere afslørede det amerikanske nyhedsbureau Associated Press, at han døde i det hemmelige amerikanske fængsel nordøst for Kabul, kendt som Saltminen.

Historisk afgørelse

Nu har to de to psykologer James Mitchell og John Bruce Jessen så accepteret at betale en ukendt sum i erstatning til Rahmans familie samt to andre tidligere fanger, Suleiman Abdullah Salim fra Tanzania og Mohamed Ahmed Ben Soud fra Libyen. 

Sagen mod Mitchell og Jessen er rejst af den amerikanske borgerrettighedsorganisation ACLU og markerer et historisk vendepunkt i bestræbelserne på at bringe de ansvarlige bag det såkaldte rendition program for retten.

Indtil nu er alle retssager blevet afvist i de indledende stadier, fordi de anklagede har haft held til at overbevise retten om, at sagerne ville afsløre statshemmeligheder, hvis de blev gennemført. 

Hina Shamsi, leder af ACLU’s sikkerhedsprojekt mener, at sagen mod Mitchell og Jessen åbner helt nye muligheder for at få bragt andre af de ansvarlige for torturprogrammet for retten.

»Denne banebrydende sag har ændret det juridiske landskab. Den viser, at retssystemet er i stand til at behandle sager, der omfatter forbrydelser begået i den nationale sikkerheds navn,« siger hun i en pressemeddelelse.

Vendepunktet

Vendepunktet kom, da Senatets efterretningsudvalg i december 2014 offentliggjorde et redigeret resumé af en rapport om CIA’s rendition-program, baseret på oplysninger og dokumenter fra CIA. Rapporten har betydet, at Justitsministeriet ikke længere kan kræve, at retssystemet afviser tortursagerne med den begrundelse, at de vil afsløre statshemmeligheder.

ACLU har i mere end ti år forsøgt at bringe de ansvarlige bag det illegale torturprogram for retten. I 2006 blev en sag mod CIA’s daværende direktør George Tenet rejst på vegne af et torturoffer fra Tyskland, Khaled al-Masri, afvist. I 2008 blev en sag rejst mod Boeing-firmaet Jeppesen DataPlan, der angiveligt havde deltaget i transporten af fangerne, afvist.

De to psykologer, som nu betaler erstatning, har ifølge ACLU tjent enorme summer på at designe de afhøringsteknikker, som CIA har anvendt under programmet rendition, der omfattede kidnapning, tilbageholdelse og tortur af hundredevis af terrormistænkte over hele verden.

Fangerne blev kidnappet og tilbageholdt i hemmelige fængsler hos allierede i Mellemøsten, Østeuropa og Asien – eller de blev tilbageholdt i årevis uden dom i fangelejren Guantanamo på Cuba. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

- De to psykologer, som nu betaler erstatning, har ifølge ACLU tjent enorme summer på at designe de afhøringsteknikker, som CIA har anvendt ...

Hvad med dem, der satte psykologerne til at udtænke 'afhøringsteknikkerne' og dem, der benyttede dem?

Hans Larsen, Peter Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar