Nyhed
Læsetid: 5 min.

Danske styrker klar til ny fase i krigen mod IS

Koalitionen er i fuld gang med at forberede slaget om grænsebyen Al-Qaim. Den dansk-trænede Furat-milits opererer allerede i Eufrat-dalen, hvor de danske jægersoldater skal indsættes ’side om side’ med irakerne
Furat-brigaden er trænet af danske jægersoldater og er i aktion mod Islamisk Stat i Irak. Brigaden består af cirka 500 stammekrigere fra den irakiske grænseby Al-Quaim.

Furat-brigaden er trænet af danske jægersoldater og er i aktion mod Islamisk Stat i Irak. Brigaden består af cirka 500 stammekrigere fra den irakiske grænseby Al-Quaim.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Udland
2. september 2017

I månedsvis har de danske jægersoldater ventet på, at de selv og deres nytrænede stammemilits Liwa al-Aaly al-Furat skal i aktion mod Islamisk Stat (IS). Nu er tidspunktet kommet. I løbet af de kommende uger og måneder skal de i alt 500 stammekrigere fra Øvre Eufrat-brigaden, som enheden heder på dansk, indsættes sammen med op mod 60 danske jægersoldater.

Militsen har de seneste uger været ude på flere opklaringsoperationer i området for at afgøre, hvor mange soldater Islamisk Stat råder over i det lange dalstrøg op mod grænsebyen Al-Qaim. Og ikke mindst hvilke våben de har. Det rapporter det ansete Mellemøst-tidsskrift Al-Monitor, der som det første internationale medie har besøgt området. Oberst Jens Lønborg, chef for indsættelsesdivisionen i Værnsfælles Forsvarskommando, bekræfter, at forberedelserne til offensiven er i fuld gang.

»Det er korrekt, at Furat-brigaden har været ude og operere i området, og at Task Force 61 har været med dem,« siger han. Task Force 61 er betegnelsen for de danske jægersoldater, som træner Furat-brigaden på Al Asad-luftbasen i det centrale Anbar.

Hvad de danske og irakiske styrker mere præcist har foretaget sig på operationerne, der ifølge Al- Monitor har stået på siden begyndelsen af august, ønsker oberst Lønborg ikke at oplyse. Han henviser til, at der netop er tale om igangværende operationer, som Forsvaret af sikkerhedshensyn ikke ønsker at oplyse nærmere om.

Ny fase for Danmark

Task Force 61’s deltagelse i operationer på jorden i Irak markerer en ny fase i den danske krig mod IS. Hidtil har den danske indsats været begrænset til at træne forskellige irakiske sikkerhedsstyrker på den store Al-Asad-luftbase og i perioder bombe IS fra sikre baser i Kuwait og Tyrkiet. Det har været en indsats, hvor de danske soldater ikke selv har været i nærheden af IS, men det ændrer sig nu, forklarer Jens Lønborg.

»De danske soldater bliver indsat sammen med Furat-brigaden. De kommer til at operere side om side med dem,« siger han og bekræfter, at de danske jægere vil være med helt fremme, når Furat-militsen i først omgang skal drive IS ud af Eufrat-dalen og senere Al-Qaim, der ligger på grænsen til Syrien.

»De skal ikke kæmpe kampen, det skal irakerne selv. Men de skal være med så langt fremme, som det er nødvendigt for at løse den opgave, de har. De skal jo rådgive Furat og om nødvendigt påkalde flystøtte, hvis de kommer i knibe. Derfor er de nødt til at være på stedet, så de kan se, hvad der foregår, og hvor der i givet fald skal bombes,« siger oberst Lønborg.

Det kan dog også i visse tilfælde lade sig gøre for danskerne at påkalde flystøtte, selv om de befinder sig på afstand af kampene, f.eks. på en nærliggende base, men det kræver, at koalitionen har overvågning i området.

Uklar opgave

Jens Lønborg understreger, at Furat-militsen er i stand til selv at kæmpe mod IS, selv om der for to tredjedele af militsens vedkommende er tale om folk, der ikke tidligere har fået militær træning.

»Det er jo ikke nogen tungt pansret enhed eller en egentlig angrebsstyrke, og vi ved endnu ikke præcis, hvad irakerne vil bruge dem til. Men ifølge træningsrapporterne klarer de sig rigtig godt. Og derudover har de et helt unikt lokalkendskab, som helt givet vil blive en fordel,« siger han.

I øjeblikket bidrager Furats lokalkendskab og opklarende operation til den amerikanskledede koalitions indledende bombekampagne i områder, skriver Al-Monitor, der bl.a. har talt med brigadens øverstkommanderende, oberst Moussa Hamad al-Karbouly, og chefen for den irakiske hærs syvende division, Ali al-Fendi, som er en af den danske styrkes nærmeste samarbejdspartere.

»Vi gennemfører i øjeblikket opklarende operationer tæt på IS-kontrollerede byer (Ana og Rawa, red.) for at se, hvordan de reagerer og for at lokke deres krigere frem fra deres skjulesteder,« siger oberst Moussa, der ligesom resten af Furat-militsen kommer fra Al Qaim ved grænsen til Syrien.

»Bagefter kommer de internationale koalitionsfly og eliminerer stadigt flere af IS-krigerne.«

De daglige rapporter fra koalitionshovedkvarteret bekræfter, at koalitionens fly de seneste uger næsten dagligt har bombet mål i netop det område, hvor Furat og deres danske mentorer skal indsættes.

Flere andre irakiske styrker ventes også at deltage i offensiven i den øvre del af Eufrat-dalen, heriblandt den såkaldte beskidte brigade, Golden Division, der er en del af de irakiske specialstyrker.

Islamisk stat er presset fra alle sider. Den syriske regeringshær angriber de store byer i Raqqa og Deir Az-zour fra vest, de kurdiske ledede styrker, Syrian Democratic Forces, angriber fra nord, og fra syd kommer bl.a. den dansk-trænede stammemilits Liwa al-Aaly al-Fura klar til at rydde op til grænsebyen al-Qaim sammen med op mod 60 danske jægersoldater. Kilder: Institute for the Study of War, Defend Democracy, Al Monitor m.fl.

Islamisk stat er presset fra alle sider. Den syriske regeringshær angriber de store byer i Raqqa og Deir Az-zour fra vest, de kurdiske ledede styrker, Syrian Democratic Forces, angriber fra nord, og fra syd kommer bl.a. den dansk-trænede stammemilits Liwa al-Aaly al-Fura klar til at rydde op til grænsebyen al-Qaim sammen med op mod 60 danske jægersoldater. Kilder: Institute for the Study of War, Defend Democracy, Al Monitor m.fl.

Stammekrig a la Helmand

Militæranalytiker Mikkel Storm Jensen fra Forsvarsakademiets Institut for Strategi følger krigen mod IS i Irak og Syrien tæt og er overbevist om, at den opgave, som danskerne er på vej ud i, bliver både langvarig og vanskelig.

»Det er et område, som selv Saddam Hussein aldrig fik kontrol over. Han forlod sig på bestikkelse til lokale stammer, som påtog sig at holde området under kontrol. Den nuværende irakiske regering ser ud til at bruge samme opskrift,« siger han.

»Også i dag er Bagdad en uvelkommen gæst i det uvejsomme dalstrøg, der er fuld at raviner og huler, som gør det let for mindre styrker at gemme sig og gennemføre overfald.«

Han understreger, at der er mange af landsbybeboerne, der støtter IS, og det vil derfor ligesom i Afghanistans Helmand-dal blive svært for de danske og irakiske styrker at kende ven fra fjende.

»Irak er et feudalsamfund og det skinner igennem her, mere end det gør mange andre steder i Irak. IS består ikke af ret mange, men gruppens store styrke her er, at den er allieret med lokalbefolkningen. Det er helt givet smart at bruge en lokal milits som Furat til at få styr på området, for de ved præcis hvem, der er på hvilken side. De ved, hvem de skal slå ihjel, men der er også stor risiko for hævntogter,« siger han.

Ren symptombehandling

Mikkel Storm Jensen understreger, at man skal passe på med at sammenligne den opgave, danskerne og deres irakiske protegeer står over for. For i Afghanistan var opgaven at vinde befolkningen over og opbygge et alternativ til Taleban, det er ikke opgaven i Irak, understreger han,

»Det koalitionen og de irakiske styrker laver i Irak er symptombehandling. De skal blot lægge låg på problemet, der er ingen planer om at lave om på de grundlæggende problemer, som gav IS medvind,« siger han og forudser, at det kommer til at tage rigtig lang tid, før danskerne kan erklære opgaven for løst.

»Lige nu kunne den irakiske hær formentlig sende en pansret konvoj igennem til Al-Qaim, men i det øjeblik de sende en forsyningslastbil, vil den blive sprunget i luften med det sammen« siger den tidligere major.

Om det vil befri dalen fuldstændig for IS’ krigere, tvivler han på. Men det er heller ikke nødvendigvis succeskriteriet.

»Hvis de irakiske styrker blev opfattet som befriere, ville IS ikke have en chance. Men det er ikke tilfældet her,« siger han.

»For Danmarks vedkommende vil opgaven derfor snarere være løst, når USA synes at IS er så smadret, at irakerne kan klare resten selv.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her