Nyhed
Læsetid: 4 min.

Eksperter: Hvis vi stiller de samme krav til de irakiske soldater, som vi gør i Danmark, kan samarbejdet ikke fortsætte

Forsvaret burde bruge trofæbilleder til at undervise irakerne i krigens regler i stedet for at vende ryggen til, mener militærekspert
Danske soldater underviser irakiske tropper på al-Asad Air Base. Der er temmelig store forskelle på, hvordan danske soldater og irakiske forholder sig til krigsfanger, og det giver de udsendte danskere et problem, når de bliver konfronteret med mishandling og tortur i deres samarbejde med de irakiske kolleger.

Danske soldater underviser irakiske tropper på al-Asad Air Base. Der er temmelig store forskelle på, hvordan danske soldater og irakiske forholder sig til krigsfanger, og det giver de udsendte danskere et problem, når de bliver konfronteret med mishandling og tortur i deres samarbejde med de irakiske kolleger.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Udland
30. september 2017

De danske soldater i Irak er kommet i klemme mellem deres pligt til at overholde krigens regler og ønsket om at bevare et effektivt samarbejde med deres irakiske samarbejdspartnere.

Det siger flere militærforskere, efter Information tidligere på ugen afslørede, at de danske soldater i Irak har fået forbud mod at se såkaldte trofæbilleder af døde eller tilfangetagne IS-krigere, som deres irakiske samarbejdspartnere jævnligt viser dem.

»Det er klart, at Forsvaret ikke vil have, at soldaterne ser de billeder,« siger lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiets Institut for Strategi.

»Hvis soldaterne ser den slags billeder, giver det bare en masse bøvl med irakerne. Og det gider de ikke. Det går ud over samarbejdet, hvis danskerne hele tidens skal skælde ud på deres irakiske allierede for det ene og det andet. Det skader den opgave, som soldaterne er dernede for at udføre,« siger han.

Juridisk dilemma

En anden grund til at undgå nærkontakt med de irakiske trofæbilleder er, at billederne kan vise brud på krigens regler, påpeger Peter Viggo Jakobsen.

»Hvis de ser de billeder, så risikerer de at stå med et juridisk problem,« siger han.

Til krigens regler hører bl.a. at man ikke må ydmyge, tortere eller henrette fjender, der har overgivet sig.

Ifølge en aktindsigt, som Information har fået, viser et af de billeder, som de danske soldater alligevel for nylig har fået forevist, netop et billede af en hængt IS-kriger, hvilket ifølge Amnesty International kan udgøre en krigsforbrydelse.

Militærforsker Jeppe Plenge Trautner fra Forsvarsakademiets Institut for Militærhistorie er helt enig i, at trofæbillederne udgør et svært dilemma for soldaterne, der har pligt til at melde det derhjemme, hvis de kommer i besiddelse af oplysninger, der tyder på en krigsforbrydelse.

»Forsvaret skal på den ene side sørge for, at krigens regler bliver overholdt til punkt og prikke, og på den anden side sikre, at samarbejdet med irakerne kan fortsætte. Forbuddet mod at se trofæbilleder er en måde at balancere de to hensyn op,« siger han. »Hvis vi stiller de samme krav til de irakiske soldater, som vi gør til danske soldater, kan samarbejdet ikke fortsætte.«

Jeppe Trautner anbefaler derfor, at Forsvaret anvender en »nytteetik«, når de to hensyn skal balanceres.

»Irak er en kaotisk stat under opbygning og spørgsmålet er, hvad der gør mest nytte; at rejse hjem eller at fortsætte med at bidrage til at gøre Irak til et bedre sted og de irakiske sikkerhedsstyrker til bedre soldater, som bl.a. respekterer krigens regler.«

Vigtige billeder

Jeppe Trautner mener imidlertid, at et forbud mod at se de irakiske trofæbilleder er den helt forkerte vej at gå. I stedet burde de danske soldater i Irak bruge billederne til at tale med de irakiske soldater om, hvad der er tilladt og ikke tilladt i krig.

»Danskerne burde bruge trofæbillederne i undervisningen i stedet for at vende ryggen til dem. Billederne indeholder helt konkrete situationer fra den krig, de irakiske soldater udkæmper, og er derfor et rigtig godt udgangspunkt for at undervise netop i krigens regler,« siger han.

Jeppe Trautner mener i øvrigt, at der også er psykologiske grunde til, at danskerne ikke bør afvise at se trofæbilleder.

»Nogle af irakerne viser måske billeder og videoer for at prale, men det kan lige så vel være, fordi de gerne vil dele nogle voldsomme eller traumatiserende oplevelser med en dansk kollega, de stoler på. Det kan også være et råb om en samtale, en slags psykologisk førstehjælp,« siger han. »Og så bør de danske soldater benytte muligheden for at gå i dialog. Der er ingen, der har det godt med at slå andre mennesker i hjel, heller ikke irakerne.«

Politikernes ansvar

Hos Værnsfælles Forsvarskommando ønsker man ikke på nuværende tidspunkt at kommentere forslaget om at bruge trofæbillederne i undervisningen på Al Asad Air Base.

»Værnsfælles Forsvarskommando er gået i gang med at lave en redegørelse af sagen. Der er tale om en fejl, som vi allerede nu har rettet. Lad mig understrege, at handle- og meldepligten er uangribelig,« er alt, hvad generalmajor Kenneth Pedersen, chef for Operationsstaben, vil sige. 

Oberst Jens Lønborg, der er chef for Forsvarets internationale operationer, sagde imidlertid tidligere på ugen til Information, at de danske soldater ikke skal medvirke eller opmuntre irakerne til at fotografere tilfangetagne eller døde IS-krigere.

»Det er en kultur, som de danske soldater ikke skal være en del af«, skrev han i et mailsvar til Information.

Både Peter Viggo Jakobsen og Trautner efterlyser, at politikere tager ansvaret for de dilemmaer, Forsvaret står med på grund af irakernes problemer med at overholde menneskerettighederne i krigen mod IS.

De mener begge, at politikere bør melde klart ud, at det ikke er muligt at overholde krigens love hundrede procent, sådan som situationen er i Irak.

»Irakerne er vildt brutale i deres krig mod IS. Det er der ingen tvivl om. Der foregår mange ting i krigen mod IS, som vi ikke kan acceptere,« siger Jeppe Trautner. »Men hvis vi ikke finder balancen mellem idealerne og virkeligheden, kan samarbejdet ikke fortsætte.«

Peter Viggo Jakobsen mener, at politikerne svigter Forsvaret i spørgsmålet om håndteringen af trofæbilleder.

»Politkerne bør melde klart ud, at Danmark er nødt til at gå på kompromis med konventionerne for at deltage i krigen mod IS. Det ville klæde politikerne at stå på mål for kritikken i stedet for at hælde ansvaret nedad til Forsvaret.«

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har indtil videre sagt, at han ikke kan støtte forbuddet mod at se trofæbilleder, og han har derfor bedt Forsvaret om en redegørelse for den nye praksis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Afledningsmanøvrer og bagateller.
Danske specialstyrker begår krigsforbrydelser dagligt,
når de fiser rundt i Syrien.
Det danske luftvåben begår krigsforbrydelser,
når de bomber i Syrien.
Det danske regime vader i krigsforbrydelser.
Det danske regime smadrede Serbien, Afghanistan, Irak og Libyen
som halehæng til USA. Og krigshøgene tørster efter destruere Iran,
Syrien, Nord Korea, Rusland & Kina plus det løse.
Krig er et blodbad hvor civile dør som fluer.
."Krigens regler", give me a break...!
Th

Regel nr. 1:
Man angriber ikke andre lande.
Th :-)

Hvornår indser man at krig er krig.... der er ingen regler i krig, hvis du følger regler i krig, og modparten er ligeglad og ikke gør, ja så dør du sgu som den første....

Naiviteten længe leve.....

Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

"Handle- og meldepligten er uangribelig"
Så burde der jo ikke være så meget mere at sludre om.

Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Og Claus Hjort stikker som sædvanligt hovedet i busken.

Hvis ret skal være ret, så har CH vel udbedt sig en forklaring.
Bemærkelsesværdig synes jeg er disse militær eksperter, som udtaler noget i retning af, det er rigtig øv at være i krig, og så man bare ligesom ikke regne med at " krigens regler" kan blive overholdt.
Lige den her ser jeg Ikke helt, at det er politikerne, der har aben, derimod er det chefer i hæren, der har udstukket ordren.
Men i sidste ende er det CH er det har ansvaret, så han må hellere se at komme i omdrejninger.
Så er der vist i øvrigt også en anden øv-sag mht. Nordkoreanske tvangsarbejdere.
Så der er nok at arbejde med CH.

så man bare ligesom ikke KAN regne med, skulle der have stået.

Johnny Winther Ronnenberg

Enten så overholder vi de gældende regler eller også gør vi det ikke. Hvis vi ikke gør det, så burde det føre til en folkeafstemning om vi skal overholde de eksisterende regler for krigsførelse eller ej. Det skal ikke være op til politikerne eller militæret alene at vurdere den slags på mavefornemmelser. Enten gælder reglerne eller også gælder de ikke og det må være politisk bindene uanset farven.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar