Nyhed
Læsetid: 3 min.

EU strammer skattekrav mod digitale giganter

Kommissionen søger at få landene til at enes om fælles regler for beskatning af grænseoverskridende digital virksomhed. Danmark er ’skeptisk’
Udland
22. september 2017

EU’s medlemslande må nødvendigvis have ens regler for beskatning af grænseoverskridende digital erhvervsvirksomhed. Det er budskabet i en meddelelse, som EU-Kommissionen udsendte i går, torsdag.

Ifølge Kommissionen er sådanne fælles regler nødvendige for at undgå en splittelse af EU’s indre digitale marked. Hertil kommer, at globale – amerikansk baserede – digitale virksomheder som Google og Facebook har udnyttet skattely i enkelte EU-lande til at betale forsvindende små skatter af multimilliard store omsætninger. Endelig fremhæver Kommissionen, at landene i en tid, hvor deres skatteindtægter i øvrigt er under pres, må sikre sig andel i de stadigt voksende profitter, der er at hente på det digitale marked.

I sin meddelelse fremhæver kommissionen: »De nugældende skatteregler er udformet med henblik på den traditionelle økonomi og kan ikke gribe om virksomhed, der i stigende grad bygger på uhåndgribelige aktiver og data. Det betyder, at den effektive beskatning af digitale selskaber i EU kan anslås til det halve af de traditionelle selskabers – og ofte meget mindre.«

EU oplyser, at traditionelle selskaber i gennemsnit betaler 23,2 procent i skat, mens de digitale gennemsnitligt afleverer 10,1 procent i skat.

Store tab

EU-Kommissionen anslår, at medlemslandene fra 2013 til 2015 kan have mistet op til 40 milliarder kr. i skatteindtægter fra de amerikansk baserede virksomheder Google og Facebook. Google har inden for EU betalt 0,82 procent af sin omsætning i skat. Uden for EU har Google betalt ni procent. Facebook har betalt 28-34 procent uden for EU, men kun 0,03 til 0,10 procent af omsætningen.

Sidste år pålagde danske Margrethe Vestager som EU’s konkurrencekommissær Google en bøde på 100 milliarder kr. for at have opnået en ulovlig konkurrencefordel ved at indgå en overenskomst med den irske regering om kun at betale 0,005 procent i skat af virksomhed bedrevet over hele Europa.

Fidusen for de multinationale firmaer er at de ved indre ’transfer’-ordninger mellem de forskellige EU-lande skubber deres fortjeneste hen til det land, der behandler dem lempeligst.

En strammere beskatning af de globale it-selskaber er en væsentlig del af det program, som franske Emmanuel Macron dette forår blev valgt til præsident på.

Frankrig har nu sat sig i spidsen for at få EU’s medlemslande til at finde fodslag om beskatningen frem for at konkurrere om at underbyde hinanden over for de globale giganter. Frankrig foreslår, at landene frem for at beskatte selskaberne på grundlag af deres indtægter, som kan være en dunkel størrelse, flytter beskatningen over til omsætningen, som er nemmere at få hold på.

Under et uformelt finansministermøde sidste weekend i Estland, der for tiden har formandskabet i EU, viste det sig, at Frankrig har støtte fra mindst ti andre EU-lande, herunder Tyskland, Spanien og Italien. Danmark – repræsenteret ved finansminister Kristian Jensen (V) – var derimod på modstanderholdet, der ellers udgøres af traditionelle skattelylande som Malta, Luxembourg, Belgien og Cypern.

Dansk skepsis

Til dagbladet Politiken har Kristian Jensen forklaret, at han er »skeptisk« over for en omsætningsafgift på IT-virksomheder. Kristian Jensen siger:

»Hvordan vil en sådan omsætningsafgift ramme dem, der i forvejen betaler deres selskabsskat? Og hvordan vil den spille sammen med andre omsætningsafgifter såsom moms? Og for det tredje: Hvad gør man for at få det afgrænset til internet i forhold til, at man kan have servere, der står mange steder i verden?«

Tænkeligt for at sikre, at der i den danske medieverden vil være personer, der har forståelse for Kristian Jensens »skepsis« over for det franske forslag om omsætningsafgift, siger han til Politiken også:

»Med en omsætningsafgift må man også gøre op, hvad det vil betyde for danske internetkoncerner i forhold til, at en række danske medievirksomheder har stor omsætning, men ikke et stort overskud.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@David Rehling

Vi er nødt til at være gelasne overfor de digitale giganter.
Apple til Viborg, Facebook til Odense ..... tænk hvis de fortrød de hele og flyttede til Irland.

Johnny Winther Ronnenberg

Nej giganter som google, Microsoft, Facebook, mfl må lære at der gælder andre regler i Europa, som de bliver nødt til følge ligesom alle andre virksomheder ellers må de hjemtage deres forretning til USA.

Trond Meiring, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Johnny Winther Ronnenberg

Uha - vil du til at indføre minimum selskabsskattesatser i EU eller ligefrem harmonisere hele selskabsskatteligningen ??

Du får nok vrøvl med Rina & Morten; men du kan godt regne med mig.

Johnny Winther Ronnenberg

Det er næppe realistisk med fastsatte minimums selskabsskat i EU for internationale selskaber, for EU landene konkurrerer indbyrdes om at få de virksomheder til landet, men det ville da være en start ;-)