Nyhed
Læsetid: 2 min.

FN’s kontor i Myanmar har i en årrække nedprioriteret hjælp til rohingyaerne

Mens flygtningekrisen i Myanmar eskalerer i omfang, dukker der oplysninger frem om et dårligt fungerende FN kontor i Myanmar. Kontoret har i en årrække forsøgt at give mundkurv på kritikere af regeringens behandling af det undertrykte mindretal. Det viser en undersøgelse af BBC
Mens flygtningekrisen i Myanmar eskalerer i omfang, dukker der oplysninger frem om et dårligt fungerende FN kontor i Myanmar. Kontoret har i en årrække forsøgt at give mundkurv på kritikere af regeringens behandling af det undertrykte mindretal. Det viser en undersøgelse af BBC

A.M. Ahad

Udland
30. september 2017

Situationen i Myanmar ligner en gentagelse af et mareridt, vi har set før. Desperate civile i tusindtal forlader deres hjem på flugt fra undertrykkelse og vold. En halv million mennesker er i løbet af den sidste måned flygtet fra Myanmar til Bangladesh, hvor de søger ly for monsunregnen, der bliver ved at falde.

Situationen er kritisk. I denne uge druknede 15 mennesker, heriblandt ni børn, i forsøget på at krydse den bengalske bugt. Det udløste torsdag et hastemøde i FN’s sikkerhedsråd, hvor FN’s generalsekretær Antonio Guterres kaldte flygtningekrisen i Myanmar for »verdens hurtigst voksende nødssituation for flygtninge. Et humanitært og menneskeretligt mareridt«.

FN’s generalsekretær opfordrer Myanmar til at standse de militæraktioner, der har sendt civile på flugt.

Men selvom FN’s opfordring ikke synes at være til at misforstå, så peger BBC på, at det lokale kontor i Myanmar i flere år har forsøgt at forhindre menneskerettighedsarbejde, der havde til hensigt at hjælpe det lokale muslimske mindretal rohingyaerne.

Ifølge BBC’s afsløring, der bygger på både interne dokumenter og interview med tidligere ansatte i FN’s kontor i Myanmar og lokale menneskerettighedsforkæmpere, har lederen af FN’s landegruppe (UNCT) i Myanmar, canadieren Renata Lok-Dessallien, i de seneste fire år op til den nuværende krise forsøgt at hindre menneskerettighedsforkæmperes adgang til områder beboet af rohingyaer samt lukket ned for, at spørgsmålet om det muslimske mindretals rettigheder blev rejst over for Myanmars regering, skriver BBC.

Renata Lok-Dessallien, der ikke ønsker at udtale sig til BBC, blev i juni flyttet fra sin stilling i Myanmar. Trods kritik af hendes tilgang til spørgsmålet om rohingyaerne fra lokale menneskerettighedsporganisationer udtalte en talskvinde fra FN til BBC dengang, at Lok-Dessallien blev »roteret« og afviste, at det havde noget at gøre med hendes arbejdsindsat, der var blevet »gennemgående værdsat,« skrev BBC.

Noget tyder dog på, at FN-systemet i en længere periode havde haft fokus på de prioriteter, som landekontoret i Myanmar lavede, viser en rapport fra 2015 med titlen Slippery Slope: Helping Victims or Supporting Systems of Abuse, som blev lækket til BBC.

»FN’s Landegruppes menneskerettighedsstrategi fokuserer for meget på det simplificerede håb, at udviklingsinvesteringer i sig selv vil reducere spændingerne, og formår ikke at tage hensyn til, at der er større sandsynlighed for, at investeringer i diskriminerende strukturer, som styret af diskriminerende statsaktører, vil forstærke diskriminationen frem for at ændre den.«

Det tyder på, at FN forbereder interne undersøgelse af sit arbejde i Myanmar, hvor situationen for det muslimske mindretal i årevis har været præget af usikkerhed.

Tilbage i 2012 kostede sammenstød mellem rohingyaer og buddhister i Rakhine-staten mere end 100 mennesker livet og sendte 100.000 mennesker på flugt.

Den seneste bølge af flygtninge begyndte efter den 25. august, hvor rohingya-oprørere angreb 12 sikkerhedsvagter i en række velkoordinerede angreb på grænseposter. Myanmar omtaler officielt angrebene som terror og har iværksat »rydningsaktioner« i den nordvestlige Rakhine-stat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her