Læsetid: 5 min.

Følelsen af optimisme er tilbage i Europa, men problemerne er der endnu

Da EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker for et år siden gav sin ’State of the Union’-tale, stod EU midt i en alvorlig eksistenskrise med Brexit, en tilsyneladende utæmmelig flygtningestrøm, voksende populisme og økonomisk stagnation. Et år senere har institutionen genvundet sin optimisme
Immigranter på gaden i Rom, efter at de er blevet smidt ud af et hus af politiet. Da EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker for et år siden gav sin ’State of the Union’-tale, stod EU midt i en alvorlig krise. Et år senere er den generelle opfattelse, at der er nogenlunde styr på flygtningekrisen.

Immigranter på gaden i Rom, efter at de er blevet smidt ud af et hus af politiet. Da EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker for et år siden gav sin ’State of the Union’-tale, stod EU midt i en alvorlig krise. Et år senere er den generelle opfattelse, at der er nogenlunde styr på flygtningekrisen.

Fernanda Pesce Blazquez

13. september 2017

LONDON – Når EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker onsdag giver sin årlige State of the Union-tale, vil tonen være markant anderledes, end da han for et år siden forsøgte at dulme følelsen af panik blandt proeuropæere rundt om i medlemslandene.

Briterne havde kort forinden stemt for at forlade unionen som det første EU-land nogensinde. Flygtningekrisen føltes uløselig og de politiske konsekvenser uoverskuelige. Forud ventede en række styrkeprøver mellem de etablerede politiske partier og de tilsyneladende ustoppelige populister ved valg i en række medlemslande.

»For et år siden troede mange, at 2017 ville blive det virkelige ’annus horribilis’ – værre end 2016. Mange frygtede, at vi ville få store overraskelser i Østrig, Holland og Frankrig, og at populisterne måske ville komme til magten,« mindes Janis Emmanouilidis, senioranalytiker ved European Policy Centre i Bruxelles.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Friis
Michael Friis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Sikke en peptalk. Vel har EU da ej genvundet sin optimisme i hvert fald ikke målt hos brugerne. Der skal forandringer til, mere gennemskuelighed og større kontrol af pengestrømmene, sådan som vi var enige om efter finanskrisen. Det kan være arbejdet pågår, men resultaterne har ikke vist sig endnu. Ring til mig når Gamesa-aktien er steget, så kan vi tale om det.

Jørgen Mathiasen

DFs repræsentant i Deadline erklærede (bl.a.), at EU er i krise "for vi har haft en britisk udmeldelse". Det var en melding ude fra den danske periferi, som var karakteristisk. Briterne er ikke udmeldte, og ikke et levende menneske aner, hvad Brexit vil betyde, men Berth er selvfølgelig klar over, at det britiske kaos og de graverende konsekvenser af Brecit er uigennemskuelige for hans publikum.
- Danske politikere uden for døren er uden indflydelse på EUs videre udvikling, og om deres vurderinger af den nærmeste fremtid for EU kan man blot sige med deres egen argot, at de er out of touch.