Læsetid: 5 min.

Hvis man vil forstå den tyske flid, skal man besøge ’husmoren fra Schwaben’

I forsøget på at forstå tyskernes økonomiske succes, flid og trang til stabilitet havner man på et eller andet tidspunkt hos den berømte og sparsommelige husmor fra sydtyske Schwaben. Information har mødt hende
14. september 2017

SCHWABEN – Undskyld, hvor skal man tage hen, hvis man vil forstå Tyskland?

Tyskeres svar på dette spørgsmål er selvsagt utallige. Men hvis man spørger til den tyske flid og økonomiske mentalitet, lyder svaret ofte: ’Tag til Schwaben’. Det er en af Europas mest succesfulde industriregioner – og det er herfra husmoren fra Schwaben, die schwäbische Hausfrau, kommer.

Hun har altid været kendt for sin nidkære sparsommelighed, men hendes politiske karriere tog form efter en tale af Angela Merkel i 2008, hvor finanskrisen var ved at udvikle sig til en grasserende statsgældskrise. Her betonede Merkel, at man »i længden ikke kan leve over evne – det kunne man bare have spurgt husmoren fra Schwaben om«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ivan Breinholt Leth

Angela Merkels berømte tale blev holdt i Stuttgart i 2008, og den var rettet mod Wall St bankerne. Merkel sagde, at hvis disse banker havde søgt råd hos en schwabisk husmor, ville kollapset aldrig have fundet sted. Der gik ikke mere end et par måneder, før Merkel blev nødt til at bede den tyske Rigsdag om at bevilge over 400 mia euros for at redde de tyske banker, som lå inde med store mængder værdiløse Wall St. derivater - i Wall St kaldet "stupid German money". Et par år senere blev den sparsommelige Merkel, som altid har prædiket mådehold overfor den tyske befolkning, stillet overfor endnu problem. De tyske banker havde lånt for mange penge ud til de såkaldte PIIGS lande, og nu havde de brug for et beløb, som var endnu højere end den første bail out. Det lykkedes Merkel at slippe ud af denne knibe ved at internationalisere PIIGS landenes gæld, således at Tyskland slap med et mindre beløb. Merkel fik eurogruppen og IMF til at deles om byrden, og siden har hun fortsat med at prædike sit sparsommelighedens evangelium overfor de ca. 24 procent af de tyske lønarbejdere, som arbejder på mindstelønnen på ca. 65 kr i timen, samtidig med at de som skatteydere forhåbentlig hjælper med til spare op til den næste bail out. Som belønning får Merkel disse lønarbejderes stemmer. I sandhed en politisk præstation.

Olav Bo Hessellund, Ole Christiansen, Anders Reinholdt, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Claus Nielsen, Michael Kongstad Nielsen, Grethe Preisler, Hanne Ribens, Ebbe Overbye, Rolf Hansen, jens peter hansen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Seriøst Inf? Husmoren? Den sunde kvinde, der ved hjemmets arne gennem flid og sparsommelighed skaber grundlaget for rigets storhed.
Tag den, alle i besværede danske skeder ( undskyld udtrykket. Jeg har lige læst overskriften på en anden artikel.)

Grethe Preisler

Hvorfor ikke en husmor fra Herlev?

Den kærlige snusfornuftige hjemmegående danske moder og hustru med begge ben solidt plantet på jorden. Kvinden af tiden, som Jazzsangerinden Lise Reinau akkompagneret af Hugo Rasmussens kvintet besang hver søndag eftermiddag i DR's Ønskekoncerten (giro 413) i nittenhundredetallets glade midt- og sluttressere?

Alt imens blomsten af (da)tidens oprørske danske ungdom brændte deres bh'er på strøget, lod skægget stå og håret vokse skulderlangt, røg hash på kulturministeriets trappe og fik tæv af lovens lange arm for at hænge ud ved Det store stygge Storkespringvand på Amagertorv ... ;o)

Lars Madsen og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Yin og Yang og ret og vrang eller hvad forstår kvinder sig på agurkesalat?

"Gud sa'e til den lille tabel: gå ud i Alverden og gæld!
Han delte det tomme alt's intet i to, resten har strikket sig selv."
(Kumbel)

Michael Kongstad Nielsen

Austerity,
betyder på dansk
'nøjsomhed'
'strenghed'
ligesom en fjern forgænger Thorkild Livrem indprentede befolkningen: - hold igen, spar op
og pietismem føjede et tørt drag om munden på de hellige,
men i Europa var det kun var de lavt bemidlede, der skulle spare,
også i Schwaben,
I Bonn, London, på børsen og Wall Street havde man ikke rigtig husmoderlig sans,
nøjsomhed lå ikke godt i munden på vekselererne der.
Senest har en rød regering i Portugal vist, at slut med austerity giver gode resultater.
Selvfølgelig passet sammen med højere skatter for de rige.
Lige modsat her - og i Schwaben.

Carsten Wienholtz og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Det er noget, en hel del - vist nok inkl. Angela Merkel - har misforstået vedrørende den berømte husmor fra Schwaben (som lige så godt kunne have været min mor fra Rheinland):

Man sparer godt nok op til dårlige tider, mens det går godt. Altså samler forråd ind til vinteren lige som et egern (heraf mit eget udtryk "egern-økonomi"), men man bliver ikke ved med at spare, når det går dårligt.
Det er jo derfor, at man har sparet op i gode tider, nemlig så man har noget at putte i munden. Egernet gemmer jo heller ikke sine indsamlede nødder om vinteren, men lever af dem. Hvis egernet lod være med at spise, ville det ikke overleve og kunne derfor heller ikke fungere i de gode tider næste sommer.
Sådan er det også med husmødrene fra Schwaben og Rheinland og mange andre steder. Men ok - Angela Merkel har måske aldrig prøvet at henkoge frugter og grøntsager i sin tid i Freie Deutsche Jugend.