Læsetid: 10 min.

Forsvaret pålægger udsendte soldater at afvise at se ’trofæbilleder’

Siden februar har de danske soldater i Irak haft påbud om at kigge væk, hvis irakiske soldater viser dem såkaldte trofæbilleder. Amnesty kritiserer Forsvaret for bevidst at lukke øjnene for mulige krigsforbrydelser, og De Radikale kræver en redegørelse fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Han afviser at stå bag påbuddet og kræver en forklaring fra Værnsfælles Forsvarskommando
Ifølge en aktindsigt, Information har fået, har de danske soldater hen over sommeren tre gange været i den situation, at deres irakiske rekrutter har vist eller forsøgt at vise dem billeder af døde IS-krigere. Og de billeder skal soldaterne forsøge at undgå at se.

Ifølge en aktindsigt, Information har fået, har de danske soldater hen over sommeren tre gange været i den situation, at deres irakiske rekrutter har vist eller forsøgt at vise dem billeder af døde IS-krigere. Og de billeder skal soldaterne forsøge at undgå at se.

Mads Nissen

28. september 2017

Danske soldater i Irak skal undgå at se såkaldte trofæbilleder af døde eller tilfangetagne IS-krigere, som deres irakiske samarbejdspartnere viser dem. Det fremgår af en række indberetninger fra den danske styrke i Irak, som Information har fået aktindsigt i.

I indberetningerne henvises til Forsvarets retningslinjer, der pålægger soldaterne at afstå fra at se eksempelvis mobilbilleder af døde IS-krigere, deres irakiske samarbejdspartnere måtte vise dem.

Soldaterne skal »på det bestemteste afvise at se sådanne billeder, herunder om nødvendigt afslutte samtalen på stedet og fjerne sig bort,« hedder det blandt andet i en indberetning fra juli, der henviser til retningslinjerne.

Oberst Jens Lønborg fra Værnsfælles Forsvarskommando bekræfter, at den såkaldte Standing Operation Procedure fra februar i år pålægger soldaterne at undgå at se den type billeder.

»Der står (...), at soldaterne skal undgå at komme i situationer, hvor irakerne viser billeder og filmklip fra deres mobiltelefoner,« skriver Jens Lønborg, der er chef for forsvarets Internationale Operationer i et  mailsvar til Information.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er ingen nyhed at Danmark længe har vendt både det blinde øje og de døve øren til mulig tortur og henrettelser af krigsfanger.

- Henrik Dam Kristensen vil ikke forholde sig til, om reglerne betyder, at Danmark ignorerer eventuelle beviser for krigsforbrydelser, og han ønsker ikke at blande sig yderligere.

Flot, at Socialdemokraterne åbent erkender at de er fløjtende ligeglade med de krigsforbrydelser, danske soldater er vidne til. Så ved vi da, hvad de mener. Det kan man kalde at melde klart ud.

Johnny Winther Ronnenberg, Christian Mondrup, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Venstre står bestemt ikke alene med denne blindhed overfor krigsforbrydelser.
Tænk på hvorlænge Socialdemokratiet har forsøgt at undgå, at tolke kunne få en retssag om deres ophold i Danmark pga tortur?

De danske besættelsestropper er ikke i Irak for at fornøje sig med dødsporno.
De danske besættelsestropper er i Irak for at støtte USA og Dansk Industri.
Og det danske luftvåben yder luftstøtte til Al-Qaeda og ISIS i Irak og Syren.
Forvirret?
Følg næste uges episode af Danmarks Aktivistiske Udenrigspolitik...
Th

jens peter hansen

Jeg husker hvor stor kærligheden på den danske venstrefløj var for Kim Il-sung i hine tider. Hvad er forskellen fra dengang og nu ?

Thomas H. Pedersen

Thorsten Lind:

Så er de godt nok gode til at ramme de forkerte hvis de bomber i støtte til Al Qaeda og IS.. faktisk de fleste bomber har nemlig ramt dem.

Eva Schwanenflügel:
Har du nogle eksempler på det?.