Læsetid: 4 min.

Frankrig ruster sig til arbejdskamp – måske bare af gammel vane

Kun én af de fem store franske fagforeninger har kaldt til demonstration mod den nye arbejdsmarkedslov, der bliver en prøvesten for både Macron og den nye franske regering
På trods af at kun lidt under otte procent af franskmændene er medlem af en fagforening, har de fem største fagforeninger forhandlingsret i virksomhederne i Frankrig. En af de beføjelser, Macrons regering har tænkt sig at ændre, er, at små virksomheder skal kunne forhandle direkte med de ansatte uden om fagforeningerne i Frankrig.

På trods af at kun lidt under otte procent af franskmændene er medlem af en fagforening, har de fem største fagforeninger forhandlingsret i virksomhederne i Frankrig. En af de beføjelser, Macrons regering har tænkt sig at ændre, er, at små virksomheder skal kunne forhandle direkte med de ansatte uden om fagforeningerne i Frankrig.

Batard Patrick/ABACA

12. september 2017

»Macron har splittet de gamle partier, måske lykkes det ham også at splitte fagforeningerne?«

Sådan spørger en anonym stemme fra en af lokalafdelingerne i den franske fagforening FO, Force Ouvrière, i dagbladet Libération.

Ingen tør åbenbart sige højt, hvor mange splittelser der i øjeblikket går ned mellem og gennem de franske fagforeninger efter sommerens forhandlinger med den nye franske regering om en omfattende omkalfatring af det franske arbejdsmarked.

I dag har den største franske fagforening, CGT, der dækker 27 procent af de organiserede lønmodtagere, kaldt til demonstration mod de ændringer af arbejdsmarkedsloven, som Macrons Philippe-regering vil gennemføre pr. dekret fra 23. september.

Fagforeningen CFDT, der dækker 26 procent af de organiserede lønmodtagere, er skuffet over forløbet, men opfordrer ikke til demonstration. De øvrige tre fagforeninger holder sig tilbage. De har selv deltaget i forhandlinger med regeringen, ofte i modstrid med deres medlemmers ønske. Men hvilket mandat har de egentlig?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Jørn Storgaard Andersen
  • ingemaje lange
Hans Jørn Storgaard Andersen og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ganske problematisk holdning til sine modstandere
"»Jeg giver hverken efter for de dovne, kynikerne eller ekstremisterne,«
Men naturligvis smart at brande andre utroværdige, kyniske, racistiske, ekstreme, gammeldags, dovne osv

Jeg kan godt forstå, at fagforeningerne vil beholdes deres magtposition - trods det er generende (og dyrt) med de mange strejker. Men hvilke midler har fagforeningerne ellers?
Tysklands politik med succes bl.a. grundet meget lave lønninger er EU modellen. Men hvad sker der den dag alle landene er som Tyskland? Vil vi det?
Lad os beholde den charme hvert land har.
Naturligvis er det uholdbart at Frankrig har en offentlig gæld omkring EUR 2,170,000,000,000. PGA at Euroen er devaluering umuligt.... hvad nu M. le President MACRON?

Som en sagde i radioen i morges, så drejer det sig nok om, at fagbevægelsen vil forklare Macron, at 'flexicurity' ikke kun betyder, at arbejdsgiverne skal have mere fleksibilitet, men at der også skal være en vis security for de ansatte.

Steffen Gliese, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Såvidt jeg har forstået er Macrons reformer noget, der ligner de skandinaviske fra FØR, liberalisterne forgreb sig på dem, altså ægte kompensation for mistet løn ved fyring igennem et solidarisk dagpengesystem.