Læsetid: 3 min.

Hård kritik af polsk kompromisforslag

Den polske præsident Duda har fremlagt kompromisforslag til reform af landets juridiske system, men iagttagere mener ikke, at forslagene ændrer ved det grundlæggende problem: at retssystemet politiseres
27. september 2017

Den polske præsident, Andrzej Duda, har fremlagt et kompromisforslag, to måneder efter at han nedlagde veto mod to af det nationalkonservative regeringspartis tre kontroversielle reformer af Polens juridiske system.

Forslaget – mener præsidenten – retter op på skævheder i de to reformer, der blev vedtaget i juli af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) i en sen nattetime uden parlamentarisk debat. 

Titusindvis af polakker gik efterfølgende på gaden i protest imod et skridt, de kaldte en politisering af retssystemet. Præsidentens vetoer blev tolket som en sejr for civilsamfundet og den politiske opposition mod en autoritær udvikling.

I Warszawas gader samledes både støtter og modstandere af præsident Trump, da han i juli besøgte Polen. Demonstrationerne fik Informations tidligere korrespondent i landet til at mindes den sidste demonstration, han overværede for 37 år siden, og tiden der er gået siden. En del af demonstranterne var udklædt som tjenerinderne i ’A Handmaid's Tale’.
Læs også

Reformerne fik desuden EU-Kommissionen til at true Polen med at aktivere den såkaldte Artikel 7-process, der i sidste instans kan føre til, at landet mister sin stemmeret i Det Europæiske Råd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu