Læsetid: 3 min.

Irak-analytikere frygter ny borgerkrig

Striden om Kurdistans folkeafstemning spidser til i Irak. Shiamilitser mobiliserer deres krigere omkring Kirkuk, og det samme gør de kurdiske peshmergastyrker. Tirsdag erklærede det irakiske parlament i Bagdad folkeafstemningen for ’forfatningsstridig’
De shiamuslimske militser Hizbollah Brigaderne og Badr-organisationen, som begge støttes af Iran, har mobiliseret deres krigere ved byen Tuz Khurmatu syd for Kirkuk. Irakiske shiamilitsledere mener, at de kurdiske peshmergastyrker (billedet) provokerer ved at udstationere en hel division nær Kirkuk.

De shiamuslimske militser Hizbollah Brigaderne og Badr-organisationen, som begge støttes af Iran, har mobiliseret deres krigere ved byen Tuz Khurmatu syd for Kirkuk. Irakiske shiamilitsledere mener, at de kurdiske peshmergastyrker (billedet) provokerer ved at udstationere en hel division nær Kirkuk.

Ritzau

14. september 2017

BAGDAD – Striden mellem Bagdad og Erbil eskalerer dag for dag. Det handler om lovligheden af den kurdiske folkeafstemning, som efter planen skal afholdes 25. september, og ikke mindst om den olierige by Kirkuk i Nordirak.

De shiamuslimske militser Hizbollah Brigaderne og Badr-organisationen, som begge støttes af Iran, har mobiliseret deres krigere ved byen Tuz Khurmatu syd for Kirkuk. Irakiske shiamilitsledere mener, at de kurdiske peshmergastyrker provokerer ved at udstationere en hel division nær Kirkuk.

»De [kurderne] er ved at dumme sig gevaldigt ved Tuz Khurmatu. Vores krigere vil inden længe forvandle dem til aske,« siger den højtstående leder Mohamed Mahdi fra Badr-organisationen til Information over telefonen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg tror desværre at borgekrigen i Irak vil tage til efter den provokatoriske ensidige beslutning fra Barzani om den illegale folkeafstemning hvilket de-facto vil indlemme Kirkuk - hjemby for Turkmenere, Arabere og derefter Kurdere. Rent juridisk åbner det også døren for tyrkisk intervention - aftalen af 1926 mellem Tyrkiet og England hvis Irak's grænser og sammensætning skulle ændre sig uforudset. Øvrige kurdiske partier - Goran nok den vigtigste - er ikke meget for den "utidige" afstemning, men al den ivrige massive våben-transports aktivitet på det seneste af US til kurdere i Irak & Syrien tyder på at noget stort er i gær.

John Christensen

God vind til kurderne.
Endelig ser det ud til at de kan få den stat som de har arbejdet så hårdt for, og spildt så meget blod for - i så mange år.

Leve Frit Kurdistan!

Johnny Winther Ronnenberg

John Christensen

Jeg tror ikke at USA har nosser nok til at det vil ske, men set ud fra hvad de har stillet op til de seneste år, så er jeg enig, de bør få chancen ;-)