Baggrund
Læsetid: 3 min.

Irak-analytikere frygter ny borgerkrig

Striden om Kurdistans folkeafstemning spidser til i Irak. Shiamilitser mobiliserer deres krigere omkring Kirkuk, og det samme gør de kurdiske peshmergastyrker. Tirsdag erklærede det irakiske parlament i Bagdad folkeafstemningen for ’forfatningsstridig’
De shiamuslimske militser Hizbollah Brigaderne og Badr-organisationen, som begge støttes af Iran, har mobiliseret deres krigere ved byen Tuz Khurmatu syd for Kirkuk. Irakiske shiamilitsledere mener, at de kurdiske peshmergastyrker (billedet) provokerer ved at udstationere en hel division nær Kirkuk.

De shiamuslimske militser Hizbollah Brigaderne og Badr-organisationen, som begge støttes af Iran, har mobiliseret deres krigere ved byen Tuz Khurmatu syd for Kirkuk. Irakiske shiamilitsledere mener, at de kurdiske peshmergastyrker (billedet) provokerer ved at udstationere en hel division nær Kirkuk.

Ritzau

Udland
14. september 2017

BAGDAD – Striden mellem Bagdad og Erbil eskalerer dag for dag. Det handler om lovligheden af den kurdiske folkeafstemning, som efter planen skal afholdes 25. september, og ikke mindst om den olierige by Kirkuk i Nordirak.

De shiamuslimske militser Hizbollah Brigaderne og Badr-organisationen, som begge støttes af Iran, har mobiliseret deres krigere ved byen Tuz Khurmatu syd for Kirkuk. Irakiske shiamilitsledere mener, at de kurdiske peshmergastyrker provokerer ved at udstationere en hel division nær Kirkuk.

»De [kurderne] er ved at dumme sig gevaldigt ved Tuz Khurmatu. Vores krigere vil inden længe forvandle dem til aske,« siger den højtstående leder Mohamed Mahdi fra Badr-organisationen til Information over telefonen.

De kurdiske kommandanter fra peshmerga anklager omvendt shiamilitserne for at eskalere situationen ved at mobilisere deres krigere nær Kirkuk, siger kommandanten Saed Ali til den kurdiske nyhedsavis NRT:

»Vi holder godt øje med dem, og vores peshmergastyrker er parate, hvis der opstår noget uventet.«

Forfatningsstridig afstemning

Disse dage kan vise sig at blive afgørende for Irak.

Først på dagen tirsdag stemte det irakiske parlament for en resolution, hvori folkeafstemningen om løsrivelse blev kaldt for både »forfatningsstridig« og »en trussel mod Iraks integritet«. Selv om resolutionen er symbolsk og ikkebindende, mener Irak-analytikere, at symbolikken i sig selv er en eskalering i den nuværende krise.

Senere samme dag afviste Iraks premierminister, Haider al-Abadi, på en pressekonference folkeafstemningens lovlighed og inviterede kurdiske ledere til at rejse til Bagdad til dialog. Indtil videre har kurdiske ledere ikke reageret på premierministerens invitation.

Mens al-Abadi talte på pressekonferencen i Bagdad, mødtes Kurdistans præsident Barzani med en række kurdiske embedsmænd i Kirkuk. Her understregede Barzani, at folkeafstemningen er juridisk gyldig og slog igen fast, at kurderne agter at gennemføre afstemningen 25. september.

Samtidig adresserede Barzani den stigende frygt for krig mellem Bagdad og Erbil, som folkeafstemningen i værste fald kan føre til. Kurderne har ingen intentioner om at starte en konflikt, sagde Barzani.

»Men vi har retten til at forsvare os selv. De, som angriber os, bør helt sikkert forvente en reaktion fra os,« tilføjede Barzani.

Analytikere: Alle er skyldige

Flere analytikere har advaret mod den seneste eskalering i striden mellem Bagdad og Erbil. Mange frygter en reel borgerkrig. En af dem er den mangeårige Irak-ekspert Kirk H. Sowell. Han mener, at Barzani bærer en stor del af skylden for den nuværende situation.

»Vi skal håbe på, at der ikke bliver nogen etnisk borgerkrig, men Barzani har kynisk skubbet på for en folkeafstemning af politiske årsager på et meget sensitivt tidspunkt,« skriver Sowell på Twitter med reference til den pågående kamp mod IS og landets økonomiske krise.

Sowell kommenterer også mobiliseringen af shiamilitser og peshmergastyrker i Tuz Khurmatu syd for Kirkuk:

»Bevægelser og trusler som disse fører ikke altid til blodbad, men der er selvfølgelig altid en risiko for, at det sker,« skriver Sowell.

I Irak har der været heftig diskussion af, hvorvidt folkeafstemningen er forfatningsstridig eller ej. Den anerkendte seniorrådgiver i forfatningsopbygning i den arabiske verden Zaid al-Ali mener, at det er tilfældet.

»Den irakiske premierminister siger, at den kurdiske folkeafstemning er forfatningsstridig. Han har faktisk ret!« skriver Zaid al-Ali på Twitter uden at kommentere på specifikke juridiske detaljer.

Den anerkendte Irak-ekspert Hisham al-Hashemi er ikke helt uenig med Zaid al-Ali, men siger til irakisk tv, at det er svært at tale om, hvad der strider imod forfatningen i et land som Irak.

»De politiske eliter i Irak har aldrig respekteret forfatningen fra 2005. Alle parter, herunder Bagdad, har brudt den utallige gange, hvilket har ført til, at Haider al-Abadis ord klinger hult hos modstanderne,« siger Hisham al-Hashemi til den irakiske tv-station al-Sharqiya.

Serie

Drømmen om en kurdisk stat

I kølvandet på krigen mod Islamisk Stat vejrer Mellemøstens 30 millioner kurdere morgenluft for deres mere end 100 år gamle drøm om en selvstændig kurdisk stat.

Den 25. september skal Iraks kurdere stemme om løsrivelse fra Bagdad. Og i Syrien har kurderne netop slået en handel af med Damaskus, der giver dem kontrol over en tredjedel af landet.

Information sætter fokus på drømmen om en kurdisk stat i bjergene mellem Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien og dens mulige konsekvenser.

Seneste artikler

 • Den kurdiske afstemning har slået ideen om Irak ihjel

  25. september 2017
  I dag skal Iraks kurdere stemme om løsrivelse. Selv hvis det ikke fører til reel selvstændighed, kan folkeafstemningen ende med at få uforudsigelige konsekvenser for Irak som en samlet stat, siger tidligere arabisk-kurdisk toprådgiver i et interview med Information. USA burde have presset kurderne til at droppe afstemningen, mener han
 • Risikoen ved den kurdiske faktor

  25. september 2017
  Ret beset synes dagens folkeafstemning om løsrivelse for Iraks fire autonome kurdiske provinser og den omstridte, etnisk blandede Kirkuk-provins at være overflødig symbolpolitik. Irakisk Kurdistan har eget flag, militær, parlament og præsident. Så hvorfor en folkeafstemning, der i værste fald kan udløse endnu en borgerkrig?
 • Dansk-kurdisk parlamentariker kidnappet og løsladt igen i Kurdistan

  20. september 2017
  Kurdistans ledere er så opsatte på at afholde folkeafstemningen om selvstændighed den 25. september, at de tyr til ’mafiøse metoder’ som intimidering, kidnapninger og dødstrusler for at gøre kritiske røster tavse, fortæller dansk-kurdisk parlamentariker, der har kritiseret lederne for korruption og nepotisme
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg tror desværre at borgekrigen i Irak vil tage til efter den provokatoriske ensidige beslutning fra Barzani om den illegale folkeafstemning hvilket de-facto vil indlemme Kirkuk - hjemby for Turkmenere, Arabere og derefter Kurdere. Rent juridisk åbner det også døren for tyrkisk intervention - aftalen af 1926 mellem Tyrkiet og England hvis Irak's grænser og sammensætning skulle ændre sig uforudset. Øvrige kurdiske partier - Goran nok den vigtigste - er ikke meget for den "utidige" afstemning, men al den ivrige massive våben-transports aktivitet på det seneste af US til kurdere i Irak & Syrien tyder på at noget stort er i gær.

Det går kun en vej i den del af verden. det bliver Jugoslavienx100.
Håber inderligt jeg tager fejl.

John Christensen

God vind til kurderne.
Endelig ser det ud til at de kan få den stat som de har arbejdet så hårdt for, og spildt så meget blod for - i så mange år.

Leve Frit Kurdistan!

Johnny Winther Ronnenberg

John Christensen

Jeg tror ikke at USA har nosser nok til at det vil ske, men set ud fra hvad de har stillet op til de seneste år, så er jeg enig, de bør få chancen ;-)