Læsetid: 6 min.

IS-krigernes familier efterlades på bunden af samfundet

Islamisk Stats krigere har efterladt sig hundredvis af enker og måske tusindvis af børn i Irak. Mange bliver dagligt udsat for chikane og drabsforsøg. ’Ingen vil kendes ved os,’ siger en enke i Mosul
Laila Jamils mand døde, mens han kæmpede for IS. I dag frygter hun for sit og børnenes liv og har barikaderet sig i sit hjem i Mosul.

Laila Jamils mand døde, mens han kæmpede for IS. I dag frygter hun for sit og børnenes liv og har barikaderet sig i sit hjem i Mosul.

Waleed Safi

6. september 2017

MOSUL – Laila Jamils tre børn er hele tiden omkring hende. Når de ikke er i nærheden, går hun ofte og kalder på dem. Hun er konstant bange for, at nogen gør dem fortræd. Selv hjemme hos dem selv, føler hun sig utryg.

De fleste ruder i huset er smadret. Vinduerne i stuen er dækket til med brædder. I køkkenet er de plastret med gaffatape. Op ad køkkendøren står en sofa oprejst. Op ad hoveddøren står et tungt skab fyldt med puder og dyner. Tilbage i stuen ligger kun et aflangt tæppe på det flisebelagte gulv. Madrasser og dyner ligger side om side under trappen, hvor der hverken er vinduer eller døre. Det ligner mest et beskyttelsesrum.

»Jeg forsøger at barrikadere hjemmet indefra for en sikkerheds skyld. I går nat blev der kastet en håndgranat i vores baghave. I sidste uge blev der kastet to. De har også skudt på porten udenfor. Du kan se skudhullerne. Sådan har det været hver uge i et par måneder nu,« siger Laila Jamil.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Gustav Alexander
  • Niels Duus Nielsen
  • David Zennaro
Espen Bøgh, Gustav Alexander, Niels Duus Nielsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Familien får vel løn som forskyldt. Konen i hvert fald. Børnene kan jo som regel ikke gøre for det. Men hvordan ville hendes situation ikke have været, hvis IS havde vundet. SÅ ville hun og hendes børn jo tilhøre herrefolket.