Læsetid: 5 min.

Juncker har en stor vision for et stærkere EU – faren er at den ender som et luftkastel

Mere Europa, mere integration og mere harmonisering efter Brexit. EU-Kommission-formand Jean-Claude Juncker fremlagde onsdag sin vision for et stærkt EU, som skal lægge kriseårene bag sig. Ikke i flere hastigheder, men i samlet flok. Spørgsmålet er, om han kan få Macron, Merkel og alle de andre med sig
»Mit håb er, at europæerne den 30. marts 2019 vil vågne op til en union, hvor alle står ved vores værdier. Hvor alle medlemsstater respekterer retsstaten. Hvor medlemskab af eurozonen, bankunionen og Schengen-området er blevet normen for alle medlemslande,« sagde kommisionsformand Jean-Claude Juncker ved sin tale om unionens tilstand onsdag

»Mit håb er, at europæerne den 30. marts 2019 vil vågne op til en union, hvor alle står ved vores værdier. Hvor alle medlemsstater respekterer retsstaten. Hvor medlemskab af eurozonen, bankunionen og Schengen-området er blevet normen for alle medlemslande,« sagde kommisionsformand Jean-Claude Juncker ved sin tale om unionens tilstand onsdag

Jean-Francois Badias

14. september 2017

10 år efter finans- og eurokrisens begyndelse og godt et år efter den historiske Brexit-afstemning i Storbritannien har EU-Kommission-formand Jean-Claude Juncker lanceret en vision for et større, dybere og mere integreret EU-samarbejde.

I sin tredje tale om unionens tilstand opfordrede Juncker til på sigt at udvide unionen til Balkan; til et mere integreret Europa, hvor det er normen at have euroen som valuta, og hvor flere beslutninger inden for beskatning og udenrigspolitik træffes med flertalsafgørelser; et Europa, hvor fødevarestandarder, selskabsskatteniveauer og sociale rettigheder i højere grad harmoniseres.

Han afviste kategorisk ’briternes løsning’, og betegnede Brexit som »et tragisk øjeblik i vores historie«.

At Juncker kunne drage den konklusion i sin tredje tale om unionens tilstand, var alt andet end selvskrevet. For kun et år siden, da Juncker sidst holdt sin årlige tale, skete det i en atmosfære præget af flygtningekrise, Brexit og beskyldninger om, at EU var blevet for magtfuld i forhold til nationalstaterne; for bureaukratisk, for udemokratisk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Michael Hullevad
Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jacobsen

Arbejdskraftens frie bevægelighed for ufaglærte og lavtuddannede med undergravelse af løn- og arbejdsvilkår i lande som Danmark til følge, og som er hovedårsagen til brexit, nævnes ikke med et ord. Det kan godt være Juncker er ved at være senil og glemsom. Med det har resten af EU borgere under lønpres i lande som f.eks. Frankrig ikke - EU's krise er langt fra overstået, hvis der fortsat trampes løs på bunden af samfundet.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Paul, Torben K L Jensen, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Claus Kristoffersen, Torben Skov, John Andersen, Michael Hullevad og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mette Rogers

Junckers vision med ’Én kaptajn på skibet’ er allerede hældt ned ad brættet vores egen statsminister.
Denne kaptajn skulle vælges på en pan-europæisk liste i forbindelse med EP-valget i 2019.

De forskellige stats- og regeringsledere i Det europæiske Råd vil selvfølgelig aldrig nogensinde tillade skabelsen af en potentiel stærk, demokratisk valgt person udenfor kredsen - hvilket kun er at beklage.

Bjarne Bisgaard Jensen

Skattefifleren fra Luxemburg trænger både til briller og høreapparat. Måske drømmer han om at se sig selv som præsidenten over alle de andre

Claus Schmidt, kjeld jensen, Espen Bøgh og Morten Clausen anbefalede denne kommentar

Hvis Juncker er ude i en diplomatisk øvelse oven på alle de selvstændige meldinger fra landene, er det dømt til at mislykkes.
Lad os få en ny diplomat. En der ligner Macron.

Torben Lindegaard

@Bjarne Bisgaard Jensen

Tja, det er jo svært at vide, hvad Juncker drømmer om;
men det er ikke at blive den næste super EU præsident.
Juncker har meddelt, at han ikke stiller op i 2019.

I øvrigt - jeg så gerne - meget gerne - den kommende Kommissionsformand/Permanent mødeleder i Det europæiske Råd valgt af EU-borgerne ved et direkte valg i 2019 med paneuropæiske lister.

Det kommer selvfølgelig ikke til at ske - i hvert fald ikke i 2019.

Vor egen Lars løkke har allerede skudt forslaget ned - stats- & regeringscheferne vil naturligvis ikke slippe den magt det giver, at både Kommissionsformand og Den permanente Mødeleder udpeges af dem selv - og ikke af de europæiske vælgere. Man kan som bekendt aldrig stole på vælgerne !!

Men måske en ny generation vil lade sig inspirere af forslaget.

Torben Lindegaard

@Bjarne Bisgaard Jensen

Tja, det er jo svært at vide, hvad Juncker drømmer om;
men det er ikke at blive den næste super EU præsident.
Juncker har meddelt, at han ikke stiller op i 2019.

I øvrigt - jeg så gerne - meget gerne - den kommende Kommissionsformand/Permanent mødeleder i Det europæiske Råd valgt af EU-borgerne ved et direkte valg i 2019 med paneuropæiske lister.

Det kommer selvfølgelig ikke til at ske - i hvert fald ikke i 2019.

Vor egen Lars løkke har allerede skudt forslaget ned - stats- & regeringscheferne vil naturligvis ikke slippe den magt det giver, at både Kommissionsformand og Den permanente Mødeleder udpeges af dem selv - og ikke af de europæiske vælgere. Man kan som bekendt aldrig stole på vælgerne !!

Men måske en ny generation vil lade sig inspirere af forslaget.

Philip B. Johnsen

Fra artikel:
Jean-Claude Juncker lanceret en vision for et større, dybere og mere integreret EU-samarbejde.

Luxembourg-fintens fader EU-Kommissionens formand Jean-Claude Junckers mafia venner burde stilles til ansvar for virke.

Skatteunddragernes paradis øer rammes af orkanen Irma, den lovlydige lokale befolkning er nu efterladt med ingenting, kun de kriminelles efterladte skrald, kæmpe store bunker af knust overforbrug fra de få, som deres knuste luksus yachts.

De menneskeskabte klimaforandringer er ekstremt grusomme, forstærket for hvert år der går, med det nuværende fossilbrændstof forbrug og CO2 udledning, resultatet af overforbrug og grådighed.

De lokale lovlydige borgere har brug for 'AKUT HJELP', men får intet fra de lokale skatteunddragende udlandske kriminelle og kun lidt og langsomt en smule fra deres offshore understøttende koloniejere i EU og USA på B.la. øerne:

British Virgin Islands
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/British_Virgin_Islands

United States Virgin Islands
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_States_Virgin_Islands

Turks and Caicos Islands
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Turks_and_Caicos_Islands

Anguilla, St. Maarten and St. Martin
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anguilla

Federation of Saint Kitts and Nevis
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saint_Kitts_and_Nevis

Antigua and Barbuda
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Antigua_and_Barbuda

Anegada
Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Anegada

Virgin Gorda
Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Virgin_Gorda

Tortola
Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Tortola

Saint Croix
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saint_Croix,_U.S._Virgin_Islands

Saint John
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saint_John,_U.S._Virgin_Islands

Saint Thomas
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saint_Thomas,_U.S._Virgin_Islands

Håbløsheden, sult, tørst, manglende sanitet og sygdomme spredes nu på EU's og USA's skatteunddragelse paradisøer.

Når jeg ser Juncker's tale er min første tanke er det frelseren eller er det diktatoren i forklædning.

Hovedparten handler om liberalisme over alt andet, - som så tilsyneladende skal skabes af "de dynamiske effekter" - eller lidt som Reagans "trickle-down" økonomiske mareridt for middelstanden, der i dag er faldet længere ned af den økonomiske rangstige.

- Det er jo ikke nogen god vision for et samlet EU's vælgere/borgere, men kan hurtigt blive undergangen for hele EU i stedet for.

De økonomiske kæpheste han har spændt for vognen, med fælles valuta, budget og ikke mindst beskatning flår virkelig øjnene op på vid gab, - en mand der har snydt sit fællesskab for skatter og med "LUX-GATE" i bagagen og de mange skattefrie selskaber, som kanaliserer penge ud af resten af de europæiske landes skattekasser, - pengene som er optjent i disse lande, men via Luxembourg skatteaftaler har undgået beskatning i landene.

Det fælles budget vil blive en skærm imod indsigt om hvilke lande der ikke overholder dette, og som vil blive en byrde for de øvrige lande, der skal betale for andres elendige økonomiske styring.

Merkel(med Schauble) allerede afvist denne tanke, som Macron fremsatte for nylig, fordi den netop betød, at den franske statsgæld ville ende med at blive betalt af alle de andre lande, - og Tyskland vil ikke betale yderligere for dårlig statsførelse, for hvis ikke gælden kommer ved hoveddøren(i budgettet), så bliver det nemlig ad bagdøren(regnskabet) når det nye budget skal lægges, så Frankrigs budget bliver beskåret derefter, men underskuddet fordeles mellem de andre.

Det kan kun lide skibbrud for alle Junckers tanker om EU i hans tale til Unionen, - og på sigt også for hele EU's fremtid, når dagens politiske elite ikke vil se virkeligheden i øjnene.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Ja Philip B. Johnsen, man må godt nok spørge sig, hvordan i al verden almindelige vælgere kan have tillid til sådan en person. Det har vi almindelige vælgere i stort tal sikkert heller ikke. Men vi har jo heller ingen indflydelse på hvem der skal bestride kommisionsformands post som Jean-Claude Juncker er blevet pladseret på. Ellers var han der jo ikke. Det et korrupt system styret af den økonomiske magt elites interesser. Intet andet.

Hvis ikke EU ændre sig til den almindelige vælges interesser, så siger jeg hellere farvel og tak til dette EU. Fremtiden kan let vise, at Storbritanien har vundet i lotteriet med deres brexit.

Ole Arne Sejersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Anita Sørensen

Det er minsandten ingen ulykke, såfremt denne luftige illusion ikke bliver realiseret! Det ville være en katastrofe. Denne mand har storhedsvanvid, er alkoholiker og særdeles farlig for alle medlemslande. Sammen med Mogheroni og Merkel. Det er et mareridt med den efterhånden svulstige mastodont, den gamle EF handelsaftale har udviklet sig til. Komplet antidemokratisk og ødelæggende for vores selvstændighed og fremtid.

Eva Schwanenflügel

Det er dog værd at bemærke, på trods af forbeholdene for de liberalistiske toner, at Juncker ikke mener, at Tyskland og Frankrig bør dominere i EU. Men hvis vi først går ind i Euroen, er vi fortabte.