Læsetid 5 min.

Juncker har en stor vision for et stærkere EU – faren er at den ender som et luftkastel

Mere Europa, mere integration og mere harmonisering efter Brexit. EU-Kommission-formand Jean-Claude Juncker fremlagde onsdag sin vision for et stærkt EU, som skal lægge kriseårene bag sig. Ikke i flere hastigheder, men i samlet flok. Spørgsmålet er, om han kan få Macron, Merkel og alle de andre med sig
»Mit håb er, at europæerne den 30. marts 2019 vil vågne op til en union, hvor alle står ved vores værdier. Hvor alle medlemsstater respekterer retsstaten. Hvor medlemskab af eurozonen, bankunionen og Schengen-området er blevet normen for alle medlemslande,« sagde kommisionsformand Jean-Claude Juncker ved sin tale om unionens tilstand onsdag

»Mit håb er, at europæerne den 30. marts 2019 vil vågne op til en union, hvor alle står ved vores værdier. Hvor alle medlemsstater respekterer retsstaten. Hvor medlemskab af eurozonen, bankunionen og Schengen-området er blevet normen for alle medlemslande,« sagde kommisionsformand Jean-Claude Juncker ved sin tale om unionens tilstand onsdag

Jean-Francois Badias
14. september 2017

10 år efter finans- og eurokrisens begyndelse og godt et år efter den historiske Brexit-afstemning i Storbritannien har EU-Kommission-formand Jean-Claude Juncker lanceret en vision for et større, dybere og mere integreret EU-samarbejde.

I sin tredje tale om unionens tilstand opfordrede Juncker til på sigt at udvide unionen til Balkan; til et mere integreret Europa, hvor det er normen at have euroen som valuta, og hvor flere beslutninger inden for beskatning og udenrigspolitik træffes med flertalsafgørelser; et Europa, hvor fødevarestandarder, selskabsskatteniveauer og sociale rettigheder i højere grad harmoniseres.

Han afviste kategorisk ’briternes løsning’, og betegnede Brexit som »et tragisk øjeblik i vores historie«.

At Juncker kunne drage den konklusion i sin tredje tale om unionens tilstand, var alt andet end selvskrevet. For kun et år siden, da Juncker sidst holdt sin årlige tale, skete det i en atmosfære præget af flygtningekrise, Brexit og beskyldninger om, at EU var blevet for magtfuld i forhold til nationalstaterne; for bureaukratisk, for udemokratisk.

Om det var fornuftigt at stræbe efter yderligere integration, var et åbent spørgsmål i lyset af briternes afvisning af denne vision samt voksende modstand i flere nye medlemslande. Et senere dokument om fremtidens EU udsendt af kommissionen fremlagde da også hele fem scenarier for fremtidens EU.

Klar afvisning af briterne

Onsdag fremlagde kommissionsformanden imidlertid, hvad han selv beskrev som et sjette scenerio leveret i en langt mere optimistisk og positiv økonomisk og politisk atmosfære. Fra begyndelsen talte han om EU27 – som om Storbritannien allerede har forladt samarbejdet.

Junckers svar på Brexit – fastsat til 29. marts 2019 – er med andre ord en klar afvisning af briternes påstand om, at svaret på Europas problemer er ’mindre Europa’. Juncker synes at gå skridtet videre ved at udtrykke håb om, at undtagelser og særordninger vil fordufte sammen med briterne.

»Mit håb er, at europæerne den 30. marts 2019 vil vågne op til en union, hvor alle står ved vores værdier. Hvor alle medlemsstater respekterer retsstaten. Hvor medlemskab af eurozonen, bankunionen og Schengen-området er blevet normen for alle medlemslande,« sagde han.

Immigranter på gaden i Rom, efter at de er blevet smidt ud af et hus af politiet. Da EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker for et år siden gav sin ’State of the Union’-tale, stod EU midt i en alvorlig krise. Et år senere er den generelle opfattelse, at der er nogenlunde styr på flygtningekrisen.
Læs også

Det var langtfra kun briterne, Juncker i går sendte en utvetydig besked. Uden at nævne navne understregede han, at EU bygger på værdier, herunder ytringsfriheden og retsregler.

Mens førstnævnte er under pres i Ungarn, rummer referencen til sidstnævnte en slet skjult kritik af dels Polens forsøg på at underminere de polske domstoles uafhængighed, dels af Visegrad-landenes (Tjekkiet, Polen, Slovakiet og Ungarn) kritik af EU-domstolens afgørelse for nylig, der gav kommissionen medhold i, at de omstridte flygtningekvoter er lovlige.

»At være en del af en union, der er baseret på retsprincipper, betyder, at man accepterer og respekterer en endelig dom,« sagde han.

Samtidig med at han svingede pisken, kom han dog også disse lande i møde. Han vil f.eks. oprette en ny subsidiaritets- og proportionalitets-taskforce, der skal undersøge, hvor EU giver merværdi, og hvilke kompetencer, der eventuelt kan gives tilbage til medlemslandene. Derved kommer han en del af Østlandenes kritik i møde.

Endnu mere opsigtsvækkende er det, at Juncker afviser ideen om et ’Europa i flere hastigheder’ – som bl.a. den franske præsident Emmanuel Macron er udtalt tilhænger af – hvor lande, der er parat til at gå videre på en række områder, får lov til at gå enegang.

En del nye medlemslande frygter at ende som andenrangseuropæere eller er bekymrede for, om unionen overhovedet kan overleve en sådan opdeling.

Junckers svar er, at det er bedre at indgå kompromiser, der er spiselige for alle medlemslande, så længe disse vel at mærke respekterer EU’s grundværdier.

I et forsøg på at fremme integrationen på frivillig vis foreslår han i stedet, at der skabes et nyt euro-optagelsesinstrument, der skal tilbyde ikkeeurolandene teknisk og finansiel assistance, så de hurtigere kan blive parate til optagelse i euroen.

Sin egen mand

Junckers afvisning af Macrons vision for et Europa i flere hastigheder kan synes overraskende i lyset af, at den optimisme, der i øjeblikket hersker, i høj grad bunder i valget af den proeuropæiske Macron.

Ikke desto mindre afviste Juncker også ideen om parallelle institutioner – såsom et særskilt eurozonebudget eller -parlament samt en eurofinansminister, som Macron har foreslået. I stedet foreslår han en europæisk økonomi- og finansminister for hele EU, der også er formand for eurogruppen. Igen et klart signal om, at Juncker foretrækker, at flokken bevæger sig fremad i samlet flok og i samme tempo.

EU er dybt splittet mellem Øst og Vest, og derfor er sikkerhedsdagsordenen bekvem at samles om. Her Ungarns premierminister Viktor Orban.
Læs også

På en række områder kom han dog den franske præsident i møde, f.eks. foreslog han en European Labour Authority, der skal sikre fairness på arbejdsmarkedet inden for det indre marked, samt en ny instans, der skal screene udenlandske investeringer.

Han accepterede også et fransk-tysk forslag om at omdanne den Europæiske Stabilitetsmekanisme til en Europæisk Valutafond og brugte Macrons ord, da han sagde, at eurozonen aldrig igen bør havne i en situation, hvor der bliver behov for »ekstern bistand«.

Junckers vision

Trods disse håndsrækninger er der ingen tvivl om, at dette hverken var Macrons eller Merkels vision – Tyskland insisterer på enstemmighed og dermed kontrol gennem vetoretten – for fremtidens Europa, men i høj grad Junckers vision, bakket op af den siddende kommission.

En dagsordensættende og visionær kommission er på sin vis velkommen efter en årrække med euro- og finanskrise, hvor magten gled væk fra Bruxelles og ud til hovedstæderne – særligt til de største og stærkeste – samt ikkefolkevalgte spillere i Den Europæiske Centralbank og IMF.

Faren er imidlertid, at Juncker har overfortolket det sammenhold, Brexit har skabt blandt de øvrige 27 medlemslande, samt har misforstået de signaler, borgerne har sendt i det seneste år, hvor vælgerne ikke kun i Frankrig, men også i Holland overraskede positivt, og hvor unge, proeuropæiske vælgere i Storbritannien strømmede til Labour.

Hans tale onsdag tyder på, at han tolker den optimistiske stemning i år som borgernes opbakning til ’mere EU’; til yderligere integration på bekostning af ’nationalstaternes Europa’.

Det er tvivlsomt, at han har ret i denne fortolkning givet tonerne fra bl.a. Danmark, og risikoen er, at at der ikke kan skabes opbakning til noget som helst, på trods af hans forsøg på at balancere de enkelte landes behov.

Faren er, at et gunstigt øjeblik for reform forpasses, og at Junckers vision i stedet viser sig at være et luftkastel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
    Eva Schwanenflügel
  • Brugerbillede for Michael Hullevad
    Michael Hullevad
Eva Schwanenflügel og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Søren Jacobsen
Søren Jacobsen

Arbejdskraftens frie bevægelighed for ufaglærte og lavtuddannede med undergravelse af løn- og arbejdsvilkår i lande som Danmark til følge, og som er hovedårsagen til brexit, nævnes ikke med et ord. Det kan godt være Juncker er ved at være senil og glemsom. Med det har resten af EU borgere under lønpres i lande som f.eks. Frankrig ikke - EU's krise er langt fra overstået, hvis der fortsat trampes løs på bunden af samfundet.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Paul, Torben K L Jensen, kjeld jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Claus Kristoffersen, Torben Skov, John Andersen, Michael Hullevad og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Torben Lindegaard
Torben Lindegaard

@Mette Rogers

Junckers vision med ’Én kaptajn på skibet’ er allerede hældt ned ad brættet vores egen statsminister.
Denne kaptajn skulle vælges på en pan-europæisk liste i forbindelse med EP-valget i 2019.

De forskellige stats- og regeringsledere i Det europæiske Råd vil selvfølgelig aldrig nogensinde tillade skabelsen af en potentiel stærk, demokratisk valgt person udenfor kredsen - hvilket kun er at beklage.

Brugerbillede for Bjarne Bisgaard Jensen
Bjarne Bisgaard Jensen

Skattefifleren fra Luxemburg trænger både til briller og høreapparat. Måske drømmer han om at se sig selv som præsidenten over alle de andre

Claus Schmidt, kjeld jensen, Espen Bøgh og Danny Ocean anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Leo Nygaard

Hvis Juncker er ude i en diplomatisk øvelse oven på alle de selvstændige meldinger fra landene, er det dømt til at mislykkes.
Lad os få en ny diplomat. En der ligner Macron.

Brugerbillede for Torben Lindegaard
Torben Lindegaard

@Bjarne Bisgaard Jensen

Tja, det er jo svært at vide, hvad Juncker drømmer om;
men det er ikke at blive den næste super EU præsident.
Juncker har meddelt, at han ikke stiller op i 2019.

I øvrigt - jeg så gerne - meget gerne - den kommende Kommissionsformand/Permanent mødeleder i Det europæiske Råd valgt af EU-borgerne ved et direkte valg i 2019 med paneuropæiske lister.

Det kommer selvfølgelig ikke til at ske - i hvert fald ikke i 2019.

Vor egen Lars løkke har allerede skudt forslaget ned - stats- & regeringscheferne vil naturligvis ikke slippe den magt det giver, at både Kommissionsformand og Den permanente Mødeleder udpeges af dem selv - og ikke af de europæiske vælgere. Man kan som bekendt aldrig stole på vælgerne !!

Men måske en ny generation vil lade sig inspirere af forslaget.

Brugerbillede for Torben Lindegaard
Torben Lindegaard

@Bjarne Bisgaard Jensen

Tja, det er jo svært at vide, hvad Juncker drømmer om;
men det er ikke at blive den næste super EU præsident.
Juncker har meddelt, at han ikke stiller op i 2019.

I øvrigt - jeg så gerne - meget gerne - den kommende Kommissionsformand/Permanent mødeleder i Det europæiske Råd valgt af EU-borgerne ved et direkte valg i 2019 med paneuropæiske lister.

Det kommer selvfølgelig ikke til at ske - i hvert fald ikke i 2019.

Vor egen Lars løkke har allerede skudt forslaget ned - stats- & regeringscheferne vil naturligvis ikke slippe den magt det giver, at både Kommissionsformand og Den permanente Mødeleder udpeges af dem selv - og ikke af de europæiske vælgere. Man kan som bekendt aldrig stole på vælgerne !!

Men måske en ny generation vil lade sig inspirere af forslaget.

Brugerbillede for Philip B. Johnsen
Philip B. Johnsen

Fra artikel:
Jean-Claude Juncker lanceret en vision for et større, dybere og mere integreret EU-samarbejde.

Luxembourg-fintens fader EU-Kommissionens formand Jean-Claude Junckers mafia venner burde stilles til ansvar for virke.

Skatteunddragernes paradis øer rammes af orkanen Irma, den lovlydige lokale befolkning er nu efterladt med ingenting, kun de kriminelles efterladte skrald, kæmpe store bunker af knust overforbrug fra de få, som deres knuste luksus yachts.

De menneskeskabte klimaforandringer er ekstremt grusomme, forstærket for hvert år der går, med det nuværende fossilbrændstof forbrug og CO2 udledning, resultatet af overforbrug og grådighed.

De lokale lovlydige borgere har brug for 'AKUT HJELP', men får intet fra de lokale skatteunddragende udlandske kriminelle og kun lidt og langsomt en smule fra deres offshore understøttende koloniejere i EU og USA på B.la. øerne:

British Virgin Islands
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/British_Virgin_Islands

United States Virgin Islands
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_States_Virgin_Islands

Turks and Caicos Islands
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Turks_and_Caicos_Islands

Anguilla, St. Maarten and St. Martin
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anguilla

Federation of Saint Kitts and Nevis
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saint_Kitts_and_Nevis

Antigua and Barbuda
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Antigua_and_Barbuda

Anegada
Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Anegada

Virgin Gorda
Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Virgin_Gorda

Tortola
Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Tortola

Saint Croix
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saint_Croix,_U.S._Virgin_Islands

Saint John
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saint_John,_U.S._Virgin_Islands

Saint Thomas
Link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Saint_Thomas,_U.S._Virgin_Islands

Håbløsheden, sult, tørst, manglende sanitet og sygdomme spredes nu på EU's og USA's skatteunddragelse paradisøer.

Brugerbillede for Espen Bøgh

Når jeg ser Juncker's tale er min første tanke er det frelseren eller er det diktatoren i forklædning.

Hovedparten handler om liberalisme over alt andet, - som så tilsyneladende skal skabes af "de dynamiske effekter" - eller lidt som Reagans "trickle-down" økonomiske mareridt for middelstanden, der i dag er faldet længere ned af den økonomiske rangstige.

- Det er jo ikke nogen god vision for et samlet EU's vælgere/borgere, men kan hurtigt blive undergangen for hele EU i stedet for.

De økonomiske kæpheste han har spændt for vognen, med fælles valuta, budget og ikke mindst beskatning flår virkelig øjnene op på vid gab, - en mand der har snydt sit fællesskab for skatter og med "LUX-GATE" i bagagen og de mange skattefrie selskaber, som kanaliserer penge ud af resten af de europæiske landes skattekasser, - pengene som er optjent i disse lande, men via Luxembourg skatteaftaler har undgået beskatning i landene.

Det fælles budget vil blive en skærm imod indsigt om hvilke lande der ikke overholder dette, og som vil blive en byrde for de øvrige lande, der skal betale for andres elendige økonomiske styring.

Merkel(med Schauble) allerede afvist denne tanke, som Macron fremsatte for nylig, fordi den netop betød, at den franske statsgæld ville ende med at blive betalt af alle de andre lande, - og Tyskland vil ikke betale yderligere for dårlig statsførelse, for hvis ikke gælden kommer ved hoveddøren(i budgettet), så bliver det nemlig ad bagdøren(regnskabet) når det nye budget skal lægges, så Frankrigs budget bliver beskåret derefter, men underskuddet fordeles mellem de andre.

Det kan kun lide skibbrud for alle Junckers tanker om EU i hans tale til Unionen, - og på sigt også for hele EU's fremtid, når dagens politiske elite ikke vil se virkeligheden i øjnene.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Søren Jacobsen
Søren Jacobsen

Ja Philip B. Johnsen, man må godt nok spørge sig, hvordan i al verden almindelige vælgere kan have tillid til sådan en person. Det har vi almindelige vælgere i stort tal sikkert heller ikke. Men vi har jo heller ingen indflydelse på hvem der skal bestride kommisionsformands post som Jean-Claude Juncker er blevet pladseret på. Ellers var han der jo ikke. Det et korrupt system styret af den økonomiske magt elites interesser. Intet andet.

Hvis ikke EU ændre sig til den almindelige vælges interesser, så siger jeg hellere farvel og tak til dette EU. Fremtiden kan let vise, at Storbritanien har vundet i lotteriet med deres brexit.

Ole Arne Sejersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Anita  Sørensen
Anita Sørensen

Det er minsandten ingen ulykke, såfremt denne luftige illusion ikke bliver realiseret! Det ville være en katastrofe. Denne mand har storhedsvanvid, er alkoholiker og særdeles farlig for alle medlemslande. Sammen med Mogheroni og Merkel. Det er et mareridt med den efterhånden svulstige mastodont, den gamle EF handelsaftale har udviklet sig til. Komplet antidemokratisk og ødelæggende for vores selvstændighed og fremtid.

Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

Det er dog værd at bemærke, på trods af forbeholdene for de liberalistiske toner, at Juncker ikke mener, at Tyskland og Frankrig bør dominere i EU. Men hvis vi først går ind i Euroen, er vi fortabte.