Læsetid: 6 min.

Kaos i Nordirak, hvis kurdere stemmer for løsrivelse

Massoud Barzani, leder af Iraks autonome kurdiske region, vil sikre kurdisk kontrol med Kirkuks oliefelter og overhører massive trusler og advarsler mod at gennemføre en folkeafstemning om uafhængighed af Bagdad
Om det kommer til en væbnet konfrontation, afhænger af, om Barzani gør alvor af at indlemme Kirkuk-provinsen i det Kurdistan, der siden 2005 har flaget med egen fane og har haft militært og politisk selvstyre inden for Iraks føderation.

Om det kommer til en væbnet konfrontation, afhænger af, om Barzani gør alvor af at indlemme Kirkuk-provinsen i det Kurdistan, der siden 2005 har flaget med egen fane og har haft militært og politisk selvstyre inden for Iraks føderation.

Ivor Prickett

15. september 2017

Årsagen er den sædvanlige: olien – i dette tilfælde Kirkuk-provinsens andel af klodens næststørste oliereserver. I runde tal en daglig produktion på en million tønder, der kan gøre Nordiraks fem millioner kurdere økonomisk uafhængige af centralregeringen i Bagdad.

Så trods advarsler og trusler kompasset rundt insisterer Massoud Barzani, leder af KDP, den kurdiske regions største parti, og nominel ’præsident’ for Kurdistans Regionale Regering (KRG), på at gennemføre en folkeafstemning den 25. september med det formål at løsrive Iraks fire kurdiske provinser og tilstødende etnisk spraglede ’omstridte områder’, der har kurdisk flertal, herunder Kirkuk, der alt efter synsvinkel er besat eller beskyttet af Barzanis peshmergastyrker. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Michael Hullevad
David Zennaro og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu