Analyse
Læsetid: 1 min.

Hvad med klimaet? Uge 37: Bilindustrien sender grønne signaler

Næsten alle verdens lande har underskrevet klimaaftalen fra Paris. Men tiden er knap, hvis målet om at holde klodens temperaturstigninger på under to grader skal nås. Vi bringer her en oversigt over de store og små skridt i henholdsvis den rigtige og forkerte retning
Folkevognens chef, Matthias Mueller, tv., kalder omstillingen i bilbranchen ustoppelig. Og flere europæiske lande vil se bort fra benzinbiler, lyder det.

Folkevognens chef, Matthias Mueller, tv., kalder omstillingen i bilbranchen ustoppelig. Og flere europæiske lande vil se bort fra benzinbiler, lyder det.

Michael Probst

Udland
16. september 2017

Erkendelse efter Irma

I modsætning til eksempelvis Floridas guvernør mener Miamis republikanske borgmester, Tomás Regalado, at de amerikanske beslutningstagere skal erkende, at klimaforandringerne truer Miami og andre kystbyers eksistens.

»Det er tid til at tale om klimaforandringerne. Det er tid til, at præsidenten og EPA (miljøagenturet) – eller hvem der tager beslutninger – begynder at tale om klimaforandringerne,« siger han til Miami Herald. 

VW på el

Storbritannien og Frankrig vil droppe benzin- og dieselbiler fra 2040, Tyskland muligvis fra 2030, og Skotland vil gøre det i 2025 – og senest har verdens største bilproducent, tyske VW, netop meddelt, at alle koncernens 300 modeller, fordelt på 12 forskellige mærker, senest i 2030 vil være eldrevne.

»Omstillingen i vores industri er ustoppelig. Og vi vil føre an i omstillingen,« lød det i denne uge fra VW’s øverste chef, Matthias Mueller.

I Danmark viser en ny meningsmåling foretaget af Ingeniørforeningen IDA, at to ud af tre danskere ønsker elbiler fritaget for afgifter – stik imod partierne bag det nuværende skatteforlig, der indfaser elbilsafgifter.

Asiens gletsjere smelter

Skulle det lykkedes at holde klodens temperaturstigninger på maksimum 1,5 grad celsius, hvilket vil kræve en hidtil uset omstilling fra i dag af (vi er for tiden på vej mod mindst en stigning på tre til fire grader), vil Asiens gletsjere alligevel miste omkring en tredjedel af deres masse. Det vil betyde, at drikkevand til millioner af mennesker vil komme i fare.

Det viser et nyt studie publiceret i magasinet Nature, der også fortæller, at et mere sandsynligt scenarium – med en temperaturstigning på tre til fire grader – vil betyde, at omkring halvdelen af gletsjerne vil smelte bort inden år 2100.

Farlig aktivisme

Med den øjeblikkelige rate vil fire miljøaktivister blive dræbt indenfor den næste uge – 134 er dræbt indtil videre i 2017. Derfor sætter det britiske dagblad The Guardian sammen med Global Witness gang i en kampagne, der skal sætte fokus på drab på miljøaktivister.

Serie

Hvad med klimaet?

I august 2017 udkom en rapport, der konkluderede, at verdens lande havde 1.000 dage tilbage, hvis ambitionerne i Paris-aftalen skal indfries. Næsten alle verdens lande har underskrevet klimaaftalen, men det kniber ofte med at følge ambitionerne op med handling. I denne serie vil vi bringe en oversigt over de store og små skridt, der tages i henholdsvis den rigtige og forkerte retning

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ære være miljøaktivisternes minde. Jeg vil tænde et lys for dem i aften.

Poul Anker Sørensen

Det er da rigtig "godt" at vi i Danmark har en regering, der fjerner elbilerne fra markedet med nye afgifter.
Samtidig med, at samme "regering" gør de store benzinslugere meget billigere!!
Det er vel også derfor, at "den sidste olie" skal vrides ud af Nordsøen ?

Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard, Johnny Winther Ronnenberg og Ryan Klitholm anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Poul Anker Sørensen

Det er velgørende at læse dit ironisk distancerende indlæg.

Jeg bliver selv så spruttende arrig over netop de samme ting, at jeg kun kan gøre mig selv til grin ved at forsøge at formulere min arrigskab.