Læsetid: 2 min.

Hvad med klimaet? Uge 38: Nicaragua vil underskrive Paris-aftalen

Det er stadig teoretisk muligt at nå klimamålet fra Paris-aftalen og holde klodens temperaturstigninger på mellem 1,5 og to grader celsius. Men det kræver langt højere politiske ambitioner, end der ses for øjeblikket
Daniel Ortega – her ved en militærparade tidligere på måneden – har nu sagt, at Nicaragua vil underskrive klimaaftalen fra Paris. Dermed mangler kun USA og Syrien.

Daniel Ortega – her ved en militærparade tidligere på måneden – har nu sagt, at Nicaragua vil underskrive klimaaftalen fra Paris. Dermed mangler kun USA og Syrien.

Jorge Torres

23. september 2017

Olieselskaber sagsøges

Som tidligere beskrevet i Information er stadigt flere sagsanlæg imod olieindustrien på vej i særligt de amerikanske retssale. Senest er det de offentlige anklagere i henholdsvis San Francisco og Oakland i delstaten Californien, der har besluttet at lægge sag an mod Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil, Royal Dutch Shell og BP for at ødelægge klimaet:

»De her selskaber har i årtier tjent rigtig godt, velvidende at de har sat skæbnen for vores byer på spil,« siger den offentlige anklager i San Francisco by, Dennis Herrera.

Nicaragua underskriver klimaaftalen

Foruden Syrien – og sandsynligvis snart USA – er Nicaragua det eneste land, som endnu ikke har tiltrådt klimaaftalen fra Paris. Forklaringen har lydt, at den ikke er ambitiøs nok.

Men nu meddeler præsident Daniel Ortega, at Nicaragua ønsker at tiltræde aftalen: »Vi underskriver Paris-aftalen. Vi har allerede talt emnet igennem (i regeringen, red.) og lagt en køreplan for Nicaraguas tilslutning.«

Det haster lidt mindre

Professor Michael Grubb fra University College London har tidligere sagt, at målet om at holde klodens temperaturstigning til 1,5 grad celsius (vi er i dag omkring en grad celsius) er »uforeneligt med demokratiet«, da det ville kræve et totalt stop for udledninger om allerede syv år.

Et nyt studie, han er medforfatter til, viser dog, at klodens CO2-budget er noget større – blandt andet fordi Kina omstiller hurtigere end ventet: »Det giver mere håb for, at vi virkelig kan nå Paris-målet,« siger Grubb til The Guardian.

Men vinduet lukker

En anden af studiets forfattere, Dr. Richard Millar, der i netmediet Carbon Brief gennemgår beregningerne bag det mere optimistiske CO2-budget, advarer dog om, at vinduet for at nå målet lukker indenfor ganske få år – omkring år 2020:

»Vores resultater indikerer, at vinduet for at nå 1,5 grader celsius stadig står på klem. Men hvis det lykkes at implementere meget aggressive reduktioner begyndende fra i dag, er det muligvis tilstrækkeligt til at nå målet fra Paris-aftalen.«

Flere sulter

For første gang i mere end ti år stiger antallet af permanent underernærede mennesker i verden. Tal fra FN viser, at antallet af underernærede sidste år steg med 38 mio. til i alt 815 mio., hvilket svarer til 11 procent af verdens befolkning.

»Vi ser en markant stigning i antallet af konflikter de sidste ti år. Vi ser også, at konflikter kombineret med klimaforandringerne har en betydelig påvirkning (på antallet at sultende, red.),« siger Cindy Holleman, økonomisk ekspert i FN’s landbrugs- og fødevareorganisation, FAO, ifølge The Guardian.

Serie

Hvad med klimaet?

I august 2017 udkom en rapport, der konkluderede, at verdens lande havde 1.000 dage tilbage, hvis ambitionerne i Paris-aftalen skal indfries. Næsten alle verdens lande har underskrevet klimaaftalen, men det kniber ofte med at følge ambitionerne op med handling. I denne serie vil vi bringe en oversigt over de store og små skridt, der tages i henholdsvis den rigtige og forkerte retning

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu