Nyhed
Læsetid: 4 min.

Klimaforandringerne har gjort orkanen Irma til et monster

Det kommer ikke som en overraskelse, at den caribiske region i år rammes af særligt voldsomme storme. En varmere jordklode betyder flere kraftige storme
Indbyggere i St. Petersburg i Florida forbereder sig på, at orkanen Irma skal ramme den amerikanske østkyst i løbet af de kommende dage. Med vindhastigheder på over 295 km i timen er Irma den stærkeste orkan nogensinde målt i Atlanterhavet

Indbyggere i St. Petersburg i Florida forbereder sig på, at orkanen Irma skal ramme den amerikanske østkyst i løbet af de kommende dage. Med vindhastigheder på over 295 km i timen er Irma den stærkeste orkan nogensinde målt i Atlanterhavet

Lara Cerri

Udland
8. september 2017

Orkanen Irma har netop hærget Barbuda, St. Martin og Puerto Rico og nærmer sig lige nu Cuba for derefter formentlig søndag at ramme den amerikanske delstat Florida – og dermed muligvis millionbyen Miami.

Med vindhastigheder på over 295 km i timen er Irma den stærkeste orkan nogensinde målt i Atlanterhavet – så kraftig, at rystelserne fra dens vinde registreres af regionens seismografer – og de potentielle ødelæggelser er enorme.

Det kommer dog ikke som en overraskelse, at den caribiske region i år rammes af særligt voldsomme storme. Allerede i forsommeren udsendte USA’s meteorologiske institut, National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, en prognose for den igangværende orkansæson, der er omtrent midtvejs:

»Regionen vil sandsynligvis opleve en orkansæson ud over det normale, der kan blive ekstrem aktiv med flere storme end tidligere forventet, nemlig op mod 14-19 navngivne storme i sæsonen og to til fem større orkaner.«

Forklaringen på en forventelig meget aktiv orkansæson er, at temperaturen i Atlanterhavet er usædvanlig høj. Det varme vand giver energi til orkaner, og lige nu er vandet flere grader varmere end normalt.

»Tropiske storme dannes langt ude i Atlanterhavet. Det særlige ved Irma er, at vandet ude på Atlanten i øjeblikket er meget varmt, og derfor har den kunnet vokse sig så kraftig allerede tidligt i dens livscyklus. Det ser vi ikke så ofte,« siger Martin Stendel, ph.d. og klimaekspert ved Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

Problemet er, at forholdene er gunstige for, at orkanen Irma fortsat kan holde sin styrke i takt med, at den når frem til USA’s kyst og passerer endnu varmere havvand på sin vej. I modsætning til normalt bremses orkanen nemlig ikke, forklarer Martin Stendel.

Orkan uden bremse

»Normalt bremses orkaner af sig selv, fordi stormen får vandet fra dybere lag til at blande sig med overfladevandet, hvorfor det nedkøles, og der langsomt frigives mindre energi, og dermed bliver selve orkanens energiforsyning svækket. Men det er ikke sket denne gang, fordi vandet er usædvanlig varmt helt ned til 50-100 meters dybde,« forklarer Martin Stendel, der slår fast, at det er helt normalt, at orkaner dannes i Atlanterhavet på denne tid af året, men at Irmas kraft og styrke er usædvanlig.

»At den er dannet i Atlanterhavet, er normalt. At den er blevet så kraftig så tidligt, har vi ikke set så ofte,« siger Martin Stendel, der forklarer, at der er to hovedfaktorer, når en orkan udvikler sig. Den ene er vindforholdene i atmosfæren, hvor en lav forskel i vindretning og hastighed omkring orkanen vil betyde, at den bygger sig op – mens store forskelle i vindforholdene lokalt omkring en orkan normalt vil svække denne.

Den anden faktor af stor betydning for en orkans udvikling er temperaturen ved havoverfladen, som er afgørende for afgivelsen af varme og fordampningen og dermed mængden af energi til orkanen.

»Tropiske storme er drevet af den energi, de trækker fra havvand, der er varmere end 26,5 grad celsius,« forklarer Martin Stendel og peger på, at den globale opvarmning derfor spiller en afgørende rolle i forhold til tropiske stormes udvikling og styrke.

»Der kommer ikke nødvendigvis flere tropiske storme – men dem, der dannes, kan blive kraftigere,« siger han.

Mere i vente

Samme konklusion når en lang række klimaforskere, heriblandt sammenslutningen af bekymrede videnskabsfolk, Union of Concerned Scientists, UCS, der i en kommentar til orkanen Irma skriver, at »antallet af orkaner, der når kategori fire og fem, der er de to kraftigste kategorier, er fordoblet siden 1970’erne.«

I yderligere en kommentar fra UCS giver klimaforsker Astrid Caldas svar på, om der er grund til at forvente en fremtidig stigning i antallet af kraftige storme.

»Studier har vist, at den menneskeskabte globale opvarmning påvirker både fordampning af overfladevand og overfladetemperaturen i den tropiske del af Atlanterhavet og flere andre steder som det vestlige Stillehav og havene i det sydlige Asien – og det er i den forbindelse værd at bemærke, at Kina for nylig er blevet ramt af kraftige tyfoner med Hato og Mawar som de seneste til at hærge den region,« skriver Astrid Caldas, der fortsætter:

»De udledninger (af drivhusgasser, red.), der allerede er i atmosfæren, betyder, at vi fremover fortsat vil opleve stigende temperaturer. Men omkring 93 procent af den varme er blevet absorberet af havene (...) så ja, derfor vil vi sandsynligvis i fremtiden se kraftigere orkaner, der giver langt mere nedbør, når de når land.«

Lige nu holder de fleste i Cuba og på den amerikanske østkyst vejret og håber, at orkanen Irma vil begynde at vise tegn på svækkelse. Fortsætter den med uformindsket styrke, virker konsekvenserne uoverskuelige. Som Anthony Sagliani, der er meteorologisk ansvarlig for Earth Networks, skriver på Twitter:

»Irma kæmper med sin indre opbygning. En svag tendens til svækkelse fortsætter, men (den) vil vedblive at være en kategori 4-5 i de næste 72-96 timer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Hvis nogen tror en superorkan ikke kan ramme Danmark, så tro om igen.

Den store isafsmeltning har skabt et koldtvandsområde syd for Grønland, der forøger risikoen.
Politisk i Danmark mf. er der intet der i fremtiden vil ænder denne udvikling, med konstant stigende risiko for ikke håndterbare natur katastrofer.

Efter Irma med same kurs Hurricane Jose.
"Jose is a category 3 hurricane on the Saffir-Simpson
Hurricane Wind Scale. Some additional strengthening is possible
during the next 24 to 36 hours."

Fra link:
NWS National Hurricane Center Miami FL AL122017
Issued by the NWS Weather Prediction Center College Park MD
500 PM AST Thu Sep 07 2017

...JOSE BECOMES 3RD MAJOR HURRICANE OF THE 2017 ATLANTIC SEASON...

MAXIMUM SUSTAINED WINDS...120 MPH...195 KM/H
PRESENT MOVEMENT...WNW OR 285 DEGREES AT 18 MPH...30 KM/H
MINIMUM CENTRAL PRESSURE...966 MB...28.53 INCHES

A Hurricane Watch is in effect for...
* Antigua and Barbuda

Next intermediate advisory at 800 PM AST.
Next complete advisory at 1100 PM AST.
$$
Forecaster Lamers/Carbin
Link: http://www.nhc.noaa.gov/text/refresh/MIATCPAT2+shtml/072033.shtml

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Bare vendt. Det bliver meget meget være. Det her er kun begyndelsen på konsekvenserne på den menneskeskabte klimaforandring.

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, John Andersen, kjeld jensen, Christian Lucas, Peter Knap og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Det her er ingenting. Naturen har set værre end os. Vi bliver udslettet af Jorden's egne besyttelsesmekanismer. Prøv at forklare det med videnskab for en Venstre toppolitiker...de glor på dig som Scott Pruitt. En verdensfjern miljøhippie der ikke forstår deres vigtige regneark og vækst modeller er hvad de ser. Selv nu.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Politikerne er ikke udvinde om de menneskeskabte klimaforandringer, politikere behøver ikke forklares dette, men de er kapitalister, de mener ikke det er politikeres ansvar, klimaforandringer må folk selv rode med, politikkerenes religion vil de ikke selv ændre.

De menneskeskabte klimaforandringer gør Caribien og Florida ubeboelige, mennesker bosat i Caribien og Florida, må forlade området, hvert eneste år eller mindste livet i ekstremt vejr og dette er kun begyndelsen, de menneskeskabte klimaforandringer vil globalt gøre mange nye landområder ubeboelige og skabe en enorm global folkevandring, men dette er overhoved ikke nogen nyhed, dette har vores politikere været informeret om i detaljer i årtier.

Men globalt er politikere ekstremistiske kapitalister, der er radikaliseret i en grad hvor, de ikke respektere demokrati, derfor ses det globalt, at valid oplysning om faktuel viden om de globale menneskeskabte klimaforandringer bliver politisk undertrykt, kun under reglerne for deres religion kapitalismen tillades demokrati, det er denne religiøse ekstremistiske selvudslettelse vi oplever udspillet globalt med de menneskeskabte klimaforandringer.

Gaderummet Regnbuen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Klimaproblemerne er menneskeskabte, det er politikerne også.

Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Vi har meget lidt viden om, hvor stærke orkaner, hurricanes, tyfoner og tropiske cykloner i virkeligheden er før de rammer land og vindhastigheden kan måles troværdigt. Det er sandt i dag og naturligvis så meget mere før i tiden. Det sikreste er derfor at tælle orkaner, som er gået i land. De fleste hurricanes taber pusten før de når fastlandet, men kan naturligvis ramme mindre øer med katastrofale resultater.

Antallet af typoner, som har ramt Japan, er faldet støt gennem de sidste 30 år som tal fra det japanske meteorologiske institut netop rapporteret i pressen viser.

Hvad angår kraftige hurricanes (kategori 3-5) som rammer USA, angår, så ramte det største rapporterede antal i perioden fra 1940 - 1950. Derefter er det gået jævnt nedad, og vi er på trods af de seneste storme inde i en relativt rolig periode. Den mest ødelæggende hurricane i nyere tid var den som ramte Galveston i 1900 og medførte over 10.000 dødsfald.

Der er ikke noget belæg for at hævde at atmosfærens øgede indhold af CO2 har haft nogen betydning. Der en tendens til at nyere storme fører til flere forsikringsskader, men det er en generel følge af den øgede rigdom i samfundet. Flere mennesker tegner forsikring og der bygges dyrere huse i kystnære områder.

Philip B. Johnsen

NATIONAL HURRICANE CENTER

BULLETIN Hurricane Irma Advisory Number 37 NWS National Hurricane Center Miami FL AL112017 500 AM EDT Fri Sep 08 2017
...IRMA MOVING THROUGH THE SOUTHEASTERN BAHAMAS AS AN EXTREMELY DANGEROUS CATEGORY 4 HURRICANE...

Fra link:
"DISCUSSION AND 48-HOUR OUTLOOK ------------------------------ At 500 AM EDT (0900 UTC), the eye of Hurricane Irma was located near latitude 21.7 North, longitude 73.8 West. Irma is moving toward the west-northwest near 16 mph (26 km/h), and this motion is expected to continue for the next day or so with a decrease in forward speed. A turn toward the northwest is expected by late Saturday. On the forecast track, the eye of Irma should continue to move westward away from the Turks and Caicos Islands and toward the southeastern Bahamas this morning. The core of the hurricane will then move between the north coast of Cuba and the Bahamas during the next day or two, and be near the Florida Keys and the southern Florida Peninsula Sunday morning.

Maximum sustained winds are near 155 mph (250 km/h) with higher gusts. Irma is a category 4 hurricane on the Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale. Some fluctuations in intensity are likely during the next day or two, but Irma is forecast to remain a powerful category 4 hurricane during the next couple of days. Hurricane-force winds extend outward up to 70 miles (110 km) from the center and tropical-storm-force winds extend outward up to 185 miles (295 km).
The estimated minimum central pressure is 925 mb (27.32 inches).

NEXT ADVISORY:
Next intermediate advisory at 800 AM EDT.
Next complete advisory at 1100 AM EDT.
$$ Forecaster Beven NNNN"
Link: http://www.nhc.noaa.gov/text/refresh/MIATCPAT1+shtml/061157.shtml

PS.
Internet trolls som Frank Hansen, er resultatet i kølvandet på misinformation fra radikaliseret politikere, Frank Hansen som repræsentant for danske universiteter, burde du skamme dig.

Den bedste forhåndenværende samlede videnskabs verificeret data og konklusioner om samfundet tilstand og den retningen vi bevæger os imod, bliver ikke brugt i befolkningens interesse, alt for få fortæller sandheden om vores politikeres ansvarsfralæggelse og deres medløbers uredelighed.

Her er den bedste forhåndenværende samlede videnskabs verificeret data og konklusioner.

Link:
Going Beyond "Dangerous" Climate Change
Speaker: Professor Kevin Anderson
Chair: Professor Tim Dyson
Link: https://m.youtube.com/watch?v=-T22A7mvJoc

Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

PS. Korruption og danske universiteter:

Fra link:
"Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.
Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer. En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie- og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet. Det er på alle måder den forkerte vej at gå,« siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."

Link: http://ing.dk/artikel/olieindustrien-betaler-danske-universiteter-finde-...

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Det ser ud til vi skal på barrikaderne for at få stoppet vanviddet. Oliemagnaterne har for længst sikret sig overlevelsesmuligheder.

Carsten Wienholtz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Her er den bedste forhåndenværende videnskabs verificeret data og konklusioner.

Geophysical Fluid Dynamics Laboratory(GFDL):
Global warming and hurricanes.

Fra link:
"An Overview of Current Research Results.

Last Revised: Aug. 30, 2017

It is premature to conclude that human activities–and particularly greenhouse gas emissions that cause global warming–have already had a detectable impact on Atlantic hurricane or global tropical cyclone activity. That said, human activities may have already caused changes that are not yet detectable due to the small magnitude of the changes or observational limitations, or are not yet confidently modeled (e.g., aerosol effects on regional climate).

Anthropogenic warming by the end of the 21st century will likely cause tropical cyclones globally to be more intense on average (by 2 to 11% according to model projections for an IPCC A1B scenario). This change would imply an even larger percentage increase in the destructive potential per storm, assuming no reduction in storm size.

There are better than even odds that anthropogenic warming over the next century will lead to an increase in the occurrence of very intense tropical cyclone in some basins–an increase that would be substantially larger in percentage terms than the 2-11% increase in the average storm intensity. This increase in intense storm occurrence is projected despite a likely decrease (or little change) in the global numbers of all tropical cyclones.
Anthropogenic warming by the end of the 21st century will likely cause tropical cyclones to have substantially higher rainfall rates than present-day ones, with a model-projected increase of about 10-15% for rainfall rates averaged within about 100 km of the storm center."

GFDL is engaged in comprehensive research fundamental to NOAA’s mission. Scientists at GFDL develop and use mathematical models and computer simulations to improve our understanding and prediction of the behavior of the atmosphere, the oceans, and climate. GFDL scientists focus on model-building relevant for society, such as hurricane research, weather and ocean prediction, seasonal forecasting, and understanding global and regional climate change."

GFDL
Princeton University Forrestal Campus
201 Forrestal Road
Princeton, NJ 08540-6649
Phone: (609) 452-6500
Fax: (609) 987-5063

Link: https://www.gfdl.noaa.gov/global-warming-and-hurricanes/

Det er udmærket at citere diverse teorier, som fremsætter formodninger om den fremtidige udvikling af tyfoner, hurricanes, tropiske storme og cycloner. De historiske empiriske fakta viser dog, at vi er inde i en relativt rolig periode. Der findes i det videnskabelige samfund en indgroet mistillid til computermodellering af ikke lineære dynamiske systemer, som ofte viser kaotisk adfærd. Jeg tilhører selv dette segment. Indenfor videnskaben er det vigtigt at holde hovedet koldt og kun udtale sig om det, som man med stor sikkerhed ved noget om. Specielt er det vigtigt, når man fremsætter en teori, at fortælle hvilke fremtidige data, som vil få en til at opgive teorien. Den skal kort sagt være falsificerbar. Teorier, som ikke er falsificerbare, er ikke videnskabelige, men tjener mere som underholdning.

Frank Hansen - din store modstand mod konsekvenserne af klimaforandringer er ganske enkelt fascinerende - og vel ganske forståeligt.
Jo tættere et menneske er på, at skulle ændre grundforståelse, jo større modstand mod det nye, der uundgåeligt er på vej.
Empiri eller ej - det er vel på denne vis paradigmer bryder sammen og nye opstår.

"De historiske empiriske fakta viser ..."

Ja det er vel lige præcist problemet - du har ingen historiske fakta at kunne hænge din videnskabelige hat op på. Historien er uden fortilfælde der kan forklare nutiden.
Fortid-nutid-fremtid analogien der ofte er grundlag for ny viden kan du ganske enkelt ikke anvende længere. Du har kun den rå mængde (naturvidenskabelige) forskning samt data der eksisterer, til at forklare hvilke konsekvenser menneskets udledning af co2 har for klimaet - og den er overvældende. Hvilken betydning dette har for mennesket kan vi selvsagt ikke vide - men vi kan jo starte med at danne os et billede af fremtiden og derved opnå en forståelse ud fra de nuværende konsekvenser. Forståelse er vel i sidste ende også videnskab, om end det tilhører den mere "bløde" variant de fleste naturvidenskabelige forskere foragter..

Og om de nuværende teorier er falsificerbare eller ej er vel ret ligegyldigt lige nu. Mennesket har potentialet til at udrydde sig selv - tør du vente på at naturvidenskaben finder det endelige bevis for at de nuværende klimamodeller holder stik?
I så fald er løbet kørt til den tid ...lige nu har du kun empiriske fakta omhandlende klimaforandringerne og forståelse for hvilke konsekvenser dette får for mennesket.
Dette burde være nok til at handle, og.du kan så selv overveje hvor du kan stikke din videnskabelighed hen...

Go' weekend til dig også ...

Johnny Winther Ronnenberg og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Marianne Bjerg,

Jeg har ofte beskrevet menneskets indflydelse på klimaet, som går helt tilbage til oldtiden, hvor de store skove i Sydeuropa og Nordafrika blev fældet og benyttet til skibsbygning. Det medførte at klimaet i området blev varmt og tørt. Der er overhovedet ingen tvivl om, at der er klimaforandringer. Det har der været de sidste 10.000 år efter at vi slap ud af den sidste istid. Der er heller ikke nogen tvivl om at mennesket påvirker klimaet gennem agerbrug og træfældning. Det kontroversielle spørgsmål er om udledningen af CO2 har nogen større indflydelse på klimaforandringerne.

Forsigtighedsargumentet kan ikke bruges i denne diskussion. Det ville være en katastrofe at benytte utalte trillioner af dollars på noget, som enten ikke betyder alverden eller som vi alligevel ikke kan gøre noget ved. Det kan vi simpelt hen ikke være bekendt overfor den 3. verden.

Diskussionen i denne tråd handler om hvorvidt de seneste storme kan sættes i forbindelse med menneskets udledning af CO2. Lad mig citere NOAAs seneste rapport, som udkom den 30. august 2017 for lidt over en uge siden:

It is premature to conclude that human activities–and particularly greenhouse gas emissions that cause global warming–have already had a detectable impact on Atlantic hurricane or global tropical cyclone activity. That said, human activities may have already caused changes that are not yet detectable due to the small magnitude of the changes or observational limitations, or are not yet confidently modeled (e.g., aerosol effects on regional climate).