Regeringer sagsøges i stigende grad for ikke at gøre nok ved klimaforandringerne – snart kommer turen til de private virksomheder

Ny klimaaktivisme: Nu skal klimasyndere stilles til regnskab
Mens orkansæsonen er på sit højeste i USA, forbereder en gruppe unge aktivister en retssag mod den amerikanske regering, som de anklager for at være medskyldige i klimaforandringerne. Regeringer og virksomheder verden over sagsøges i stigende grad for ikke at gøre nok

Mens orkansæsonen er på sit højeste i USA, forbereder en gruppe unge aktivister en retssag mod den amerikanske regering, som de anklager for at være medskyldige i klimaforandringerne. Regeringer og virksomheder verden over sagsøges i stigende grad for ikke at gøre nok

John Raoux
13. september 2017

Den 5. februar næste år begynder den retssag, der ifølge sagsøgerne – 21 børn og unge i alderen otte til 20 år – kan vende op og ned på USA’s klimaindsats og efterfølgende medføre en stribe af nye retssager imod kul-, olie- og gasindustrien.

»Vi går forrest med en gamechanging retssag, der på alle myndighedsniveauer skal gennemtvinge systematiske, videnskabeligt baserede reduktioner i udledningerne (af drivhusgasser, red.). Vi giver de unge – dem med mest at tabe – en stemme, så de kan påvirke deres egen fremtid.«

Sådan lyder beskeden fra 21 unge amerikanerne, der siden 2015 har forberedt en retssag imod de amerikanske myndigheder, som de kræver, udarbejder en samlet plan for, hvordan udledningen af drivhusgasser bringes til et stop – eller i hvert fald så langt ned, at den globale opvarmning sættes i bero.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Kurt Nielsen
  Kurt Nielsen
 • Brugerbillede for Olaf Tehrani
  Olaf Tehrani
 • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
  Eva Schwanenflügel
 • Brugerbillede for Niels-Simon Larsen
  Niels-Simon Larsen
 • Brugerbillede for Peter Jessen
  Peter Jessen
 • Brugerbillede for Peter Knap
  Peter Knap
 • Brugerbillede for Hans Larsen
  Hans Larsen
 • Brugerbillede for Lise Lotte Rahbek
  Lise Lotte Rahbek
Kurt Nielsen, Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, Niels-Simon Larsen, Peter Jessen, Peter Knap, Hans Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Lise Lotte Rahbek
Lise Lotte Rahbek

Denne artikel har lige reddet mig en bedre nattesøvn.
Tak for håb.

Torben Bruhn Andersen, Jes Jessen, benta victoria gunnlögsson, kjeld jensen, Thomas Christensen, Vibeke Hansen, Kim Strøh, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Erik Karlsen

Selv om initiativet er godt, kan jeg ikke lade være med at tænke på, om det nu (endnu engang) er jurister, der skal afgøre, om naturvidenskaben har ret eller ej.

Torben Bruhn Andersen, kjeld jensen, Kim Houmøller og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Michael Friis

Man kan også argumenter for at det er forbrugerne af forsile brandstoffer mv der kan være ansvarlig for mulige klimaskader eller regeringerne der ikke begrænser befiolkningstilvæksten etc
Lige nu tjener jurister sikkert godt på disse sagen. De offentlige udgifter stiger.
Måske skal man sagsøge Bjørn Lomborg for hans teorier om at vente med klimainvesteringer.

Torben Bruhn Andersen og Christoffer Pedersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Peter Knap

Erik Karlsen. Undskyld jeg virker lidt grov, men prøv lige at læse artikken en gang til.
Juristerne skal afgøre, om stater og store selskaber lever op til lovgivningen baseret på den viden, der er på området. Det er vel grundlæggende domstolenes virke generelt at konstatere, om der er overensstemmelse mellem loven og handlingen.

Olaf Tehrani, Flemming Berger, Christoffer Pedersen, Eva Schwanenflügel og Bruger 249091 anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Peter Jessen

Herhjemme er der også meget at tage fat på. F.eks. kan de ansvarlige for den eventuelle udvidelse af Kastrup Lufthavn jo forvente at få tilsvarende sagsanlæg. Vores regering... you name it! der er så meget at tage fat på...

Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel, Bruger 249091 og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Niels-Simon Larsen
Niels-Simon Larsen

Masser af sager: Ansvaret for at ødelægge fiskeriet for de små fiskere. Ansvaret for at ødelægge smålandbruget osv osv.

Trond Meiring, Torben Bruhn Andersen, Jes Jessen, Lise Lotte Rahbek, Peter Jessen, Randi Christiansen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Bruger 249091 og Jens Falkenberg anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Christina Stougaard Hansen
Christina Stougaard Hansen

Den danske stat burde også sagsøges for Nordsøaftalen. Den er fuldstændig dysfunktionel i forhold til at nå Paris aftalens målsætninger.

Jes Jessen, Peter Jessen, Karin Hansen, Thomas Christensen, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Peter Knap

Peter Jesse, Niels-Simon Larsen. I kan ikke bare anlægge sager ved domstolene. Jeg giver jer 100 % ret i, at det er problemer og beslutninger, vi skal kæmpe for at ændre, men jeg tvivler på at der foreligger brud på gældende lov i disse sager. Derfor kan de ikke føres for en domstol.

Christoffer Pedersen, Michael Friis og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Ryan Klitholm

Endelig et godt bud på at komme videre! Vi skal, meget passende, tilbage til græsrødderne for at gøre noget ved klimaudviklingen.

Brugerbillede for Leo Nygaard

Man kan naturligvis anklage og dømme for aftalebrud og brud på national lovgivning og internationale aftaler.
Men det virker absurd at anklage nogen for den almindelige samfundsudvikling i 100 år - for at tage politiske beslutninger eller agère på måder, der senere viser sig at være forkerte jvf nyere erkendelse.

Johnny Winther Ronnenberg og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Peter Sterling

"Måske skal man sagsøge Bjørn Lomborg for hans teorier om at vente med klimainvesteringer".

Bjørn Lomborg stod om nogen herhjemme for udsættelse af klimaindsatsen med frasen "Det skal kunne betale sig at ...", hele kloden betaler nu prisen. Regeringen betalte ham over 100 millioner for at forhale klimadebatten, i dag har de 25 spindoktorer til at vildlede befolkningen, og journalisterne tænker at det er normalt! Se dokumentaren "Merchants of Doubt" hvis du vil forstå hvordan regeringen manipulerer.

Arvetageren er Cepos som regeringen har indsat i de såkaldte "Vismænd", måske skal man sagsøge Cepos for den stigende fattigdom her i landet. Venstres politik er at alle sociale institutioner skal gennemtvinges systematisk New Public Management baseret tidskrævende dokumentation, grænseoverskridende social kontrol, samt dræbende reduktioner i velfærden. Desværre er det ofte de samme partier som er gennemgående klima- og fattigdomsbenægtere.

Gå forrest med i gamechanging demokratiserende process ude på de sociale medier. De unge – dem med mest at tabe – trænger til en stemme, så de kan påvirke deres egen fremtid. Er du en af dem som er ramt af nedskæringerne, så husk af tage vennerne med til kommunevalget den 21. november, det er den måde man skaber et demokrati, der er brug for hver en stemme og hver en indsats for at gøre en forskel.

Mikael Velschow-Rasmussen, Torben Bruhn Andersen, kjeld jensen, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Michael Friis

@Peter Sterling. Min pointe er "se fremad". Brug penge og energi på rigtige ting i stedet for håbeløse forsøg på at ændre fortiden. Lær af fortiden, handl i nutiden, bed for fremtiden.

Brugerbillede for Ebbe Mortensen

CO2-forskerne har gjort en enestående indsats. De har givet menneskeheden en termostat i hånden, hvor med vi kan regulere naturens dynamiske orden. Med CO2-termostaten kan vi simpelthen selv skrue op og ned for klimaet. Fantastisk. Når naturen - den ondskabsfulde djævel - disker op med den næste istid, jo, jo den kommer såmænd så sikkert som ammen i kirken, så kan vi skrue den anden vej på CO2-termostaten og genoprette klimabalancen. Jeg bøjer mig i støvet.

Brugerbillede for Erik Karlsen

"Juristerne skal afgøre, om stater og store selskaber lever op til lovgivningen baseret på den viden, der er på området"

Peter Knap,
det er ikke sådan, jeg læser artiklen. Jeg læser den snarere sådan, at de (citat fra artiklen) "»vil vende op og ned på klimalovgivningen«", altså ikke forholde sig til den.

Brugerbillede for Peter Knap

Ingen domstol kan ændre lovgivning. De kan forholde sig til, om lovgivning overholder grundlæggende love som grundloven eller intenationale forpligtigelser.

Brugerbillede for Thorkil Søe

Desværre kommer man ingen veje.
For godt og ondt lever vi i et retssamfund.
For at BEVISE ansvar er du nødt til at bevise, at disse SPECIFIKKE emissioner fra dette SPECIFIKKE selskab forårsagede dette SPECIFIKKE skadelige resultat.

Men så kommer det forfærdelige spørgsmål:
Hvem er de skyldige?
Jo det er vi alle sammen.
Vi vil have velfærd og vil ikke sidde en kold vinteraften med sivsko og vinterfrakke medens vi venter på blæsevejr så vi kan tænde for fjernsynet.

Jeg vil tilføje at man skal være både døv og blind for at tro at verdens stigende kraftforbrug kan klares med sol og vind sammen med lidt vandkraft.
Nogle naboer til vindmøller ville måske ønske at de var døve.

Brugerbillede for Trond Meiring

Regeringer og andre, der deponerer atomaffald, burde også kunne sagsøges, på vegne af verden og et par hundrede (ihvertfald) kommende generasioner.

Brugerbillede for Trond Meiring

Så køber jeg hellere pedaler til fjernsynsapparatet og en ny Peter Plys-ullsweater.
Og et solcellepanel. Når det nu vist nok er vindstille i 100 dage i året, hvor vi ikke kan bruge vindkraft.