Læsetid: 7 min.

’Mennesker skal jo helst ned i en rigtig grav og hvile i fred, du ved’

Det er mere end halvanden måned siden, slaget om Mosul officielt sluttede. Men ifølge de første forsigtige opgørelser kan flere end 8.000 civile være blevet dræbt af koalitionens bombardementer, og pårørende kæmper stadig for at finde deres familiemedlemmer under murbrokkerne. Dette er historien om en mand, der graver gennem ødelæggelserne
Hisham Mohsen har mistet sin familie under slaget om Mosul og leder nu i ruinerne efter deres lig. »Jeg græder kun lidt ad gangen, du ved. Jeg har fængslet smerten i mit indre for at bevare viljestyrken.«

Hisham Mohsen har mistet sin familie under slaget om Mosul og leder nu i ruinerne efter deres lig. »Jeg græder kun lidt ad gangen, du ved. Jeg har fængslet smerten i mit indre for at bevare viljestyrken.«

Waleed Safi

4. september 2017

MOSUL – Hisham Mohsen graver stumper af mursten med sine bare næver i 45 graders varme. Hans håndflader har samme farve som cement. Han står i murbrokkerne iført badetøfler. Mellem tæerne har han sand, grus og mørtel. 

Mohsen graver langsomt og forsigtigt. Han vil ikke knække flere negle. Flere gange renser han halsen for slim. Andre gange pudser han næse. Støvet fra ruinerne irriterer både svælget og næseborene.

»Oh Gud, giv mig viljestyrke,« mumler Mohsen, mens han graver.

Den store svedplet på Mohsens bryst er et vidnesbyrd på den ubærlige varme i Irak i øjeblikket. Sommerens sol minder om strålerne fra en mikrobølgeovn, siger de i Mosul. Det føles, som om solen penetrerer huden og finder vej ind til organerne, så kroppen varmes op indefra.

»Oh Gud, lad mig komme igennem dette helvede,« mumler han.

Hisham Mohsen, 31 år, er selv fra Mosul. Han kommer fra den vestlige del af byen, som er hårdest ramt af krigen mod Islamisk Stat. Biler og lastbiler står krøllet sammen som sølvpapir eller ligger i bunker på hinanden som hos en skrothandler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu