Nyhed
Læsetid: 4 min.

Nybyggeri gør Florida mere sårbar over for orkaner

Oversvømmelser forårsaget af tropiske orkaner udretter større skade i områder, hvor marsk førhen absorberede havvandet. Et oplagt eksempel er den overbebyggede turistø Miami Beach. Kun 30 pct. af bygningerne i Florida er opført, efter kravene til stormsikring blev skærpet
Indbyggere og turister i Miami Beach forbereder sig på Irmas ankomst. Her hjælper Andrea Ratkovic, 51, fra Oklahoma med at lave sandsække.

Indbyggere og turister i Miami Beach forbereder sig på Irmas ankomst. Her hjælper Andrea Ratkovic, 51, fra Oklahoma med at lave sandsække.

Carolyn Cole

Udland
9. september 2017

BOSTON – Den amerikanske avis The New York Times illustrerede i går med et luftfoto af Miami Beach fra 1926 og et foto af turistøen taget denne uge, hvorfor tropiske orkaner – der blæser henover et stedse varmere Atlanterhav – i dag kan forøve så kolossal stor økonomisk skade.

Forklaringen er enkel: nybyggeri og infrastruktur. Fotoet fra 1926 viser en næsten ubeboet ø. I 2017 er næsten hele Miami Beach brolagt med asfalt og beton.

Da det sydlige Florida blev ramt af en kategori 4 tropisk orkan i 1926, var bebyggelsen i Miami Beach – en lang, smal ø forbundet til Miami med flere broer – yderst sparsom. En tre meter høj flodbølge skyllede henover øen uden at forrette større ødelæggelser, fordi det meste af vandet hurtigt blev opsuget af vådområder.

I dag er det umuligt at finde ubebyggede områder på den lavtliggende, populære turistø. Hvis den tropiske orkan Irma, der forventes at slå ned i Miami natten mellem lørdag og søndag, skaber en lignende flodbølge – hvilket USA’s nationale vejrtjeneste frygter – vil der intet afløb være for havvandet. Dertil kommer et voldsomt tropisk regnskyl. Samme skæbne vil overgå andre byer på Sydfloridas kyster.

Historien om Irma er således historien om ubegrænset økonomisk vækst og bebyggelse i en region, hvor naturen tidligere var i stand til at afbøde de værste virkninger af tropiske orkaner. Det er også historien om storme, hvis vindsstyrke og størrelse øges af et varmere havvand, der af forskere tilskrives en uhæmmet fossilbaseret økonomisk vækst.

I går advarede Floridas guvernør, Rick Scott, delstatens indbyggere mod en orkan, der forventes at blive mere ødelæggende end orkanen Andrew i 1992, hvis vindstyrke var i kategori 5. Det skyldes bl.a. en forventet to-tre meter høj flodbølge langs Sydfloridas kyster og Irmas geografisk større bredde. Den vil efter alt at dømme ramme hele Florida og nå op til sydlige Georgia.

Under pressekonferencen sagde guvernøren, at alle Floridas 20 mio. indbyggere »bør forberede sig på at evakuere snarest«. En eksodus af den størrelse har aldrig tidligere fundet sted i USA’s historie. Det er uklart, hvad delstatsmyndighederne og forbundsstaten magter at gøre for at få indbyggere uden bil, de handikappede, de ældre og de syge transporteret nordpå i tide.

Direktøren for forbundsstatens nødhjælpsorganisation (FEMA), Brock Long, tilføjede ildevarslende:

»Jeg kan garantere, at ingen nulevende mennesker nogensinde har oplevet, hvad det sydlige Florida vil blive ramt af.«

Højhuse udsættes for test

Modsat Houston og omegn er indbyggerne i Florida vant til tropiske orkaner. I dagene inden Harvey slog ned i det sydlige Texas, havde USA’s nationale vejrtjeneste varslet katastrofale oversvømmelser »uden historisk fortilfælde«, men mange valgte at blive i deres huse og mobile homes. I Florida har de fleste lagt planer for det værst tænkelige scenarie – at skulle tage flugten fra hus og ejendele.

På Miami Beach er indbyggerne også vant til oversvømmelser. Da jeg første gang boede på et hotel i Miami Beach i efteråret 1989, så man aldrig havvand i gaderne. I dag er det en ugentligt tilbagevendende begivenhed. Siden dengang er vandstanden steget med otte cm.

Alle i dette venstreorienterede ferieparadis erkender, at menneskeskabte klimaforandringer er årsagen. Miami Beachs borgmester har i flere år talt dunder mod klimabenægtere og anmodet regeringen i Florida og forbundsstaten om penge til at gøre byen mere modstandsdygtig over for oversvømmelser.

Irmas høje vindstyrke udsætter desuden indbyggerne for en større livsfare og kan medføre flere skader end tidligere orkaner.

I 1989 var der ingen højhuse af den slags, jeg har set skyde op under mine senere besøg i Miami Beach, senest i marts i år. Titusinder af velbeslåede pensionister fra det nordlige USA tilbringer nu vinteren i små lejligheder, de har købt i disse højhuse. Hotelkæder er allestedsnærværende.

Siden den sidste dødbringende tropiske orkan Andrew i 1992 har Florida indført nye og strengere byggeregler til stormsikring af bygninger. Men 70 pct. af alle bygninger i Florida er opført før 1994, så mange bygninger langs kysten vil næppe kunne modstå meget høje vindstyrker.

Bygningseksperter understreger dog, at skyskrabere i Miami og højhuse i Miami Beach er bygget til kunne modstå høj vindsstyrke. Men langtfra alle er opført efter 1992, og ingen af de nyere bygninger er hidtil blevet udsat for en så hård belastning.

Økonomiske eftervirkninger

Irmas økonomiske eftervirkninger i Florida vil uden tvivl blive langt alvorligere end efter orkamen Andrew i 1992.

Det skyldes ikke alene orkanens kraft og størrelse. I de sidste 25 år er Floridas befolkning blevet fordoblet til 20 mio. mennesker, hvilket betyder mange flere boliger, biler, supermarkeder, veje, etc.

Det vurderes, at 2,7 mio. boliger langs Floridas 2.200 km. lange kystlinje er i fare for at blive oversvømmet. Andrew-orkanen i 1992 ramte kun Floridas sydspids. Trods det blev 25.500 boliger totalt ødelagt og 101.000 beskadiget. I datidens penge kostede genopbygningen 26 mia. dollar.

Indtil stormen Katrina ramte New Orleans i 2005, var Andrew den hidtil mest omkostningsfulde storm i amerikansk historie. Men Katrinas rekord er allerede blevet slået af Harvey. Regningen i Houston og det sydlige Texas kan løbe op i 180 mia. dollar. Orkanen Irma kan sætte en historisk rekord i økonomisk tab for Florida.

Kongressen vil igen blive nødt til at åbne pengepungen. I går vedtog den at yde 15 mia. dollar i nødhjælp til Texas. Et lignende eller større beløb vil lovgiverne være tvunget til at bevilge til genopbygning i Florida og andre sydstater beskadiget af Irma. Orkanen José, der følger i hælene på Irma, kan gøre regningen endnu større.

Det er ikke alene indbyggere og private boligejere, der rammes hårdt af tropiske orkaner. Mange private firmaer berøres direkte af, at medarbejdere pludselig ikke har et hjem længere eller er optaget af at udbedre skader på deres bolig og tale med forsikringsselskaber, byggeentreprenører og håndværkere.

I Houston vurderer Handelskammeret, at 10 pct. af et typisk firmas arbejdsstyrke har boliger, der er blevet beskadiget af oversvømmelser. Det betyder en faldende produktivitet, fordi disse ansatte er væk fra deres arbejdsplads i flere måneder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her