Baggrund
Læsetid: 4 min.

Nye udviklinger i Russiagate drager mere tvivl om Trumps rolle

Trumps påstande om ikke at have spor med Rusland at gøre blev i denne uge gennemhullet af nye afsløringer i den løbende efterforskning af hans kampagnestabs mulige russiske forbindelse
Mens alle har set mod katastrofen i Houston, er der markant udvikling i Russiagate. Og det styrker ikke umiddelbart præsident Trumps sag.

Mens alle har set mod katastrofen i Houston, er der markant udvikling i Russiagate. Og det styrker ikke umiddelbart præsident Trumps sag.

Alex Brandon

Udland
2. september 2017

NEW YORK – Mens mediernes bevågenhed i denne uge var rettet mod Houston, hvor stormen Harvey og de efterfølgende oversvømmelser har kostet mindst 39 livet, var der fire nye og potentielt væsentlige udviklinger i den løbende efterforskning af forbindelserne mellem Rusland og Donald Trumps præsidentkampagnestab.

Her følger en opsummering.

1) Pres på Manafort

Den særlige undersøger, Robert Muellers efterforskere har indledt et samarbejde med New Yorks statsanklager, Eric Schneiderman, om at undersøge, hvilke forretningsforbindelser Trumps tidligere kampagnechef, Paul Manafort, har haft med Rusland. Det oplyste netmediet Politico onsdag.

At Schneiderman kobles på undersøgelsen betyder, at Manafort ikke nødvendivis vil kunne reddes af eventuel benådning, da USA’s præsident kun har beføjelser til at benåde personer sigtet for overtrædelse af forbundsstatslige love. Med Manaforts eventuelle straffrihed i fare kan der, afhængigt af om og hvilke sigtelser der kan rejses, være åbnet for, at Manafort vil vælge at samarbejde med retsefterforskerne.

2) Trump Tower i Moskva

I den tidlige fase af præsidentvalgkampen gav Trump et skriftligt, men ikke-bindende tilsagn om at ville opføre en skyskraber i Moskva. Dette bekræftede hans advokat, Michael Cohen, i denne uge over for ABC News, skønt Trump har bedyret, at han »ikke kender spor til Rusland« og ikke har »lån« eller »aftaler« i Rusland.

Cohen sagde videre, at det nu opgivne projekt om et Trump Tower i Moskva kun var et af mange projekter, man havde haft under overvejelse i Trump Organization. Imidlertid kom det også frem, at Cohen i januar 2016 havde en e-mailudveksling med en russisk embedsmand fra Putins inderkreds, hvori han bad om hjælp til at realisere skyskraberprojektet.

En tidligere håndgangen mand for Trump, Felix Sater, som bistod Trump i forbindelse med opførelsen af Trumps SoHo-hotel på Manhattan, skrev i november 2015 en e-mail til Cohen om projektet i Moskva, som New York Times har opsnappet.

En passage i denne mail lyder: »Michael, jeg har fået det fikset sådan, at Ivanka kan sidde i Putins personlige stol ved hans skrivebord og kontor i Kreml. Jeg får Putin med på programmet, og vi vil få Donald valgt (…) Jeg ved, hvordan spillet skal spilles, og får det ordnet. Makker, vores dreng kan blive præsident for USA, og vi kan få det til at ske. Jeg får hele Putins hold til at gå med på det, jeg vil styre processen.«

I en kommentar til den lækkede mail, siger Cohen, at Sater – som han har kendt siden begges teenageår i Brooklyn og Long Island – fyrede salgsgas af og overdrev, hvad han var i stand til. Trump selv har nægtet at kende Sater – han hævdede under en retsafhøring i 2013: »Hvis han sad her i lokalet lige nu, ville jeg virkelig ikke ane, hvordan han så ud.«

Billeder synes at dokumentere noget andet – således findes et foto fra åbningfesten i Trump SoHo Hotel i september 2007, hvor Sater og Trump ses stå ganske tæt på række, mens Trump holder tale.

For efterforskerne drejer det sig overordnet om at klarlægge, hvorvidt der var nogen hemmelig indbyrdes forståelse og et aktivt samarbejde mellem Trump-kampagnen og Rusland for at påvirke valgets udfald, som strider mod lovgivingen for kampagnefinansiering eller er strafbar på anden vis. Om Saters e-mail i sig selv kan siges at være et indicium for en sådan indbyrdes forståelse, er dog uklart. Ej heller vides det om Mueller har afhørt Sater.

3) Trump jr. og lobbyisten

En såkaldt storjury, som Mueller har fået nedsat, har ifølge Associated Press vidneafhørt Rinat Akhmetshin, en russisk-amerikansk lobbyist, der deltog i et møde i juni 2016 i Trump Tower med Donald Trump jr. I samme møde deltog angiveligt også Manafort og Trumps svigersøn og rådgiver, Jared Kushner.

Trump jr. ser ud til at være dukket op til dette møde i en forventning om her at blive præsenteret for oplysninger, fremskaffet af russiske agenter, der kunne belaste Hillary Clinton. Efterforskerne forsøger nu at finde ud af, hvilke oplysninger – om overhovedet nogen – der blev udvekslet på mødet, som fandt sted kort efter en læk af ​​e-mails stjålet fra Den Demokratiske Nationalkomité. Trump-kampagnen afviser ethvert samarbejde med russiske agenter.

4) Trump-advokater mødte Mueller

Trumps advokater har flere gange mødtes med Robert Mueller, den særlige undersøger, og forelagt ham redegørelser, som tager deres klient i forsvar, rapporterede Wall Street Journal (WSJ) i denne uge.

I en af disse argumenteres der for, at Trump ikke kan have gjort sig skyld (obstruction of justice, red.) i påstået magtmisbrug ved at modarbejde en igangværende sagsopklaring, da han fyrede FBI-direktøren James Comey, alene fordi han skulle have en forfatningsgaranteret beføjelse til at udnævne og afskedige efter behag.

Trumps advokater har også, ifølge de kilder, WSJ har talt med, søgt at så tvivl om, hvorvidt Comey kan regnes for et pålideligt vidne i den særlige undersøgers efterforskning. Comey skulle ifølge advokaternes skudsmål være »tilbøjelig til overdrivelser, upålidelig i sine vidneforklaringer over for kongressen og være en kilde til lækker i nyhedsmedier«.

Det kan have stor betydning, hvor stor integritet Comey tillægges, da den daværende FBI-chefs private samtaler kan være central i bevisførelsen for anklagere, der vil problematisere Trumps motiver.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vibeke Rasmussen

Angående rubrikken:

Enten såer man tvivl, eller også drager man noget i tvivl, men man drager ikke tvivl.

I øvrigt tror jeg slet ikke, at man – hverken mere eller mindre – kan gradbøje dét at drage noget i tvivl.

Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Nanna Wulff M., Anne Eriksen, Niki Dan Berthelsen og Kasper Kjær anbefalede denne kommentar

Jeg har lige siddet og grundet over, hvorfor der hele tiden er stave- og grammatiske fejl i alle aviserne - her i landet med de dygtigste...
Men med Trump er problemet nok, at der skal være råderum til den dag de endelige beviser kommer :)

Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Anna Eriksen - ikke kun i aviserne! De elektroniske medier bugner med flovser, som f.eks at "u-båden er sunket", hvilket ville være noget af en mundfuld, når der menes sænket. Vi ligger, lægger, lå og lagde efter fagotbefindende. ;)
Jeg tilskriver dette, at al ting skal foregå i et rasende tempo, der speed-talkes og antal anslag pr. tidsenhed øges. Vi stresses derfor og som følge heraf opstår de sproglige fadæser (mgl. korrekturlæsning?). Nogle mener det er et udtryk for, at det levende sprog udvikler sig. Det ville også være godt nok, hvis det ikke drejede sig om meningsforstyrrende fejl.
Nå - men de har nok alligevel ret - dem som kalder mig en sur gammel mand.
God søndag.

Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Min datter er også begyndt at sige "jeg ligger på", når hun mener "jeg lægger på".

Jeg husker en anmeldelse af en restaurant i Politiken. Anmelderen skrev, at hun normalt giver 2-3 måske fire kokkehuer til en restaurant, men denne her havde så fået seks sjældne kokkehuer. Det lød mærkeligt, idet hun netop havde fortalt, at det var ganske normalt at få 2-4 kokkehuer, så kokkehuer kan da ikke være sjældne. Efter et øjeblik gik det op for mig hvad hun mente. Restauranten havde fået sjældne seks kokkehuer.

Vibeke Rasmussen

lars søgaard-jensen, frem for at skylde berettiget kritik fra et mennesker med (livs)erfaring på, at vedkommende nok bare er en sur gammel mand m/k, er jeg i stedet helt på sprogprofessor Jørn Lunds side, når han formaner, at:

"Nu skal man jo ikke underkende sine egne synspunkter, blot fordi man ikke længere er 15 år."

Helt enig. :)

Johnny Winther Ronnenberg og Frank Hansen anbefalede denne kommentar