Nyhed
Læsetid: 2 min.

Omkring 400 døde i konflikt i Myanmar

En langvarig konflikt mellem det muslimske mindretal Rohingya i Myanmar og landets militær er blusset op igen med hundredvis af dødsfald og tusindvis på flugt som følge
Udland
2. september 2017

Over 20 døde kvinder og børn er skyllet op på en flodbred i Bangladesh, og det forventes at ligene er et resultat af den konflikt, der den sidste uge har udspillet sig i Myanmars nordvestlige stat Rakhine.

Det skriver The Guardian.

Næsten 400 mennesker er blevet slået ihjel i løbet af en uges kampe mellem Myanmars militær og det muslimske folk rohingya. Det er ifølge The Guardian sket, efter oprørstyrker fra den etniske minoritet angreb sikkerhedsstyrker, som svarede tilbage med et stort angreb.

Rohingyaerne og militæret har før været i konflikt, og da rohyngia-militsen angreb igen sidste fredag, eksploderede konflikten. Militsen kaldes Arakan Rohingyan Salvation Army, og bare det slag kostede mindst 104 mennesker livet.

Konflikten har fået op til 38.000 rohingya-folk til at flygte fra deres landsbyer og forsøge at krydse grænsen til nabolandet Bangladesh. Sagen har fået international opmærksomhed fra FN, og regeringen er ifølge mediet blevet advaret mod at dræbe uskyldige civile.

Bare i landsbyen Chut Pyin er der blevet rapporteret om drab på 130 rohingya-folk, hvilket intensiverede flygtningestrømmen. En aktivistgruppe, der er tilstede i konfliktzonen i Myanmar, beskylder militæret og buddhistiske enheder for at stå bag drabene.

»Vi blev fortalt, at hæren omringede landsbyen og angreb folk, mens de flygtede,« siger Chris Lewa, lederen af forsvarsforeningen Arakan Project for rohingya-folket til The Guardian.

Militæret skal angiveligt have brændt landsby efter landsby ned på systematisk vis, fortæller Chris Lewa til The Guradian. Rohingyaer har tilsvarende sat ild til en buddhistisk landsby.

Flugten fra konflikten har resulteret i, at omkring 20.000 rohingyaer er strandet i ingenmandsland mellem Bangladesh og Myanmar, fortæller FN-kilder til mediet. Myanmars militær har kaldt størstedelen af de dræbte for terrorister og oplister tabstallene som, at 14 civile, 13, soldater og 370 terrorister har mistet livet i løbet af en uges sammenstød.

Det er døde, som regeringen, ledet af Aung San Suu Kyi, tilskriver den rohingyanske oprørsmilits, og USA’s ambassadør, Nikki Haley, fordømmer da også gruppen, men tilføjer til The Guardian, at » mens burmesiske sikkerhedsstyrker kæmper mod at forhindre yderligere vold, har de et ansvar for at overholde international humanitær lov, hvilket inkluderer, at de afstår fra at angribe udskyldige civile og nødhjælpsarbejdere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her