Rodehovedet med det store politiske overblik

Erna Solberg har været politiker i 38 år. Hun portrætteres som folkelig og et rodehoved med et stort politisk overblik og politisk tæft. Overblikket får hun brug for, når hun de næste fire år skal regere Norges konfliktfyldte højrefløj
Erna Solberg fortsætter som Norges statsminister, efter hun vandt valget mandag. ‘Hun er en helt normal norsk kvinde. Erna er Erna, om hun er i privaten eller i politik. Der er ikke nogen dikkedarer’ har Norges minister for Nordisk samarbejde, Frank Bakke Jensen, blandt andet sagt om hende.

Erna Solberg fortsætter som Norges statsminister, efter hun vandt valget mandag. ‘Hun er en helt normal norsk kvinde. Erna er Erna, om hun er i privaten eller i politik. Der er ikke nogen dikkedarer’ har Norges minister for Nordisk samarbejde, Frank Bakke Jensen, blandt andet sagt om hende.

Heiko Junge

Udland
13. september 2017

De norske seere fik et indblik i to forskellige verdener, da den norske tv-station NRK under en partilederdebat gik tæt på de to statsministerkandidater, Erna Solbergs og Jonas Gahr Støres, ægtefæller.

Nordmændene kom på vandretur med Arbeiderpartiets leder, millionærsønnen Jonas Gahr Støres kone. I vandreudstyr af mærkevarer og med en pose nødder og kiks kunne hun fortælle, hvor meget ansvar Jonas Gahr Støre tog i hjemmet såvel som på arbejdet. Da han var udenrigsminister under Jens Stoltenberg havde han for eksempel vasket gulve, mens han i høretelefoner talte i telefon med den amerikanske udenrigsminister. Han havde faktisk svært ved at lægge familieansvaret fra sig også, forstod seerne.

Og nordmændene kom hjem til den siddende statsminister Erna Solbergs helt normale middelklassehus. Her mødte de hendes mand, der har opgivet meget af sin karriere for at kunne støtte Erna Solberg. Mens han støvsugede og gjorde rent, fortalte han, at Erna Solberg også var at finde siddende i deres store sofa, når hun var i privaten. Og om hvor stort et rodehoved, Erna Solberg er.

Og da partidebattens værter efter indslaget skulle interviewe de to statsministerkandidater, trak de deres yndlingssnacks frem. Erna Solberg fik en skål med chokolade. Jonas Gahr Støre fik en skål med grove kiks.

Nordmændene fik to forskellige politikertyper serveret. Jonas Gahr Støre som den kernesunde, ansvarstagende og korrekte embedsmand uden spraglet kant. Og Erna Solberg som det folkelige, jævne rodehoved af en politiker med livserfaring i politik.

»Hun er en helt normal norsk kvinde. Erna er Erna, om hun er i privaten eller i politikken. Der er ikke nogen dikkedarer. Hun er ægte,« siger Norges minister for nordisk samarbejde de sidste fire år, Frank Bakke Jensen.

Norge valgte det folkelige over det firkantede, og Erna Solberg slog mandag aften Jonas Gahr Støre. Det konservative Høyre fortsætter i regering. Det socialdemokratiske Arbeiderparti fortsætter sin nedtur.

Sådan gik det norske valg

Partiernes mandater efter valget:

Blå blok:

 • Kristeligt Folkeparti: 8. (- 2)
 • Venstre: 8. (- 1)
 • Høyre: 45. (-3)
 • Fremskrittspartiet: 28. (- 1)

Rød Blok:

 • Rødt: 1 mandat. (+ 1)
 • Socialistisk Venstreparti: 11. (+4)
 • Arbeiderpartiet: 49 (- 6)
 • Senterpartiet: 18. (+ 8)
 • Miljøpartiet De Grønne: 1. (samme antal som sidste valg)

Konservativt parti

Høyre er et konservativt parti, som i sin regeringsperiode har gennemført skattelettelser, blandt andet finansieret ved at trække historisk mange penge ud af Norges gigantiske oliefond.

Lettelserne til befolkningen og erhvervslivet vil fortsætte de næste fire år med Erna Solberg i spidsen. Og især skattelettelser er en dagsorden, som Arbeiderpartiet ikke har formået at udfordre.

Jonas Gahr Støre og hans partifæller har haft skattestigninger og mindre ulighed som det store slagnummer. De har kritiseret regeringen for ikke at være i stand til at vende arbejdsløshedsbølgen, der kom som konsekvens af faldende oliepriser. Men Norges økonomi er gået bedre, end Arbeiderpartiet havde forudset, og partiet har haft svært ved at overbevise vælgerne om, at skatterne skal hæves i en opgangstid.

I stedet har Erna Solberg sagt, at vælgerne har set den stabilitet, som Høyre og Fremskrittspartiet i regeringen har stået for. At regeringen har formået at få reddet Norge ud af faldende oliepriser og krisetid i økonomien. Og fortællingen virkede. Blå blok vandt mandag aften valget med 89 mandater mod rød bloks 80 mandater. Hendes folkelige gemyt har spillet en tydelig rolle i, at regeringen har haft succes med genopretningsfortællingen, mener hendes minister for nordisk samarbejde, Frank Bakke Jensen.

»Det skaber tillid i den hektiske tid, vi har været igennem med en vanskelig økonomisk situation, migrationskrise og et turbulent Europa. Og i den situation betyder det meget, at vi har en leder, som skaber tillid, fremstår ægte, og som er optaget af mennesker,« siger Høyre-manden Frank Bakke Jensen.

Selvom Arbeiderpartiet bevarede pladsen som Stortingets største parti med 49 mandater mod Erna Solberg og Høyres 45 mandater, kom begge småpartier på højrefløjen over spærregrænsen. Det gjorde ingen af de to småpartier på venstrefløjen, og derfor skaffede Venstre og Kristeligt Folkeparti blå blok 16 mandater. Tilsvarende tabte Miljøpartiet De Grønne og Rødt 14 mandater for rød blok.

De blå partier, der reddede sig over spærregrænsen og har sikret det borgerlige flertal, har i valgkampen forsøgt at italesætte muligheden for, at de kan danne en centrum-højre regering med dem selv og Høyre. Dermed kunne de smide Fremskrittspartiet ud af regeringen, men de små partier er med sine 16 mandater tilsammen mindre end Fremskrittspartiet, og derfor vil de ikke kunne udgøre samme tyngde, som Fremskrittspartiets 28 mandater.

Erna Solberg har derfor svært ved at smide Fremskrittspartiet ud af regeringen, og et fortsat makkerskab mellem Høyre og Fremskrittspartiet er derfor et sandsynligt udkomme af valgkampens efterfølgende forhandlinger. Kristeligt Folkeparti har sagt, at de ikke vil være et samarbejdende støtteparti til en regering, hvor Fremskrittspartiet indgår, selvom de har givet deres mandater til en Høyre-regering. Det vil besvære Erna Solbergs budgetforhandlinger og politik, at de ikke kan regne med Kristeligt Folkeparti som loyalt støtteparti.

Hele valgaftenen dansede Venstre på spærregrænsen. Det ene øjeblik var de over, det næste var de under de magiske fire procent, som grænsen er i Norge. Stemmeoptællingen trak ud. Men ved midnatstid natten mellem mandag og tirsdag lå det fast, at Venstre ville klare sig over spærregrænsen. Og det blev sejrsstemplet for Erna Solberg.

Politiker af levevej

Rovedhovedet har et enormt politisk overblik, fortæller Erna Solbergs minister Frank Bakke Jensen. Det er en spidskompetence, mener han, når hun skal lede den notorisk uenige blå blok. Hendes politiske viden og hukommelse er hendes speciale og største styrke. Statsministeren kan huske politiske sager, aftaler og formuleringer, som alle andre har glemt. Og i sin tid som politiker har hun da også oplevet alt fra Den Kolde Krig til massakren på Utøya.

Erna Solberg er født i Bergen i 1961. Det var i Bergen, at hun havde sommerjob på byens akvarium, og det var i Bergen, at hun trods sin ordblindhed blev uddannet cand.mag i sociologi og statskundskab. Som ung var hun politisk aktiv, og i 1979 indtrådte hun i fødebyens byråd for første gang.

Som kun 28-årig blev hun valgt ind i Stortinget for Høyre i 1989. Siden da har hun ikke forladt Høyre eller parlamentet, men er i stedet steget i graderne. Først som formand for partiets kvindeforening, derefter som kommunal-og regionsminister i en regering ledet af Kristeligt Folkeparti. Og mens hun bestred den ministerpost, blev hun i 2004 valgt til Høyres leder.

Som nyvalgt formand fulgte der ni tørre år i opposition med dårlige valgresultater. I 2009 fik blå blok 83 mandater mod Arbeiderparti-regeringens 86 mandater. Et knebent nederlag, som forlængede perioden i opposition fra fire til otte år.

Men det dårlige valg for Erna Solberg blev også et vendepunkt for hende som formand, husker Frank Bakke Jensen. Partiet var presset, det var andet nederlag i træk til Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet, og i mange partier ville en formand ikke kunne klare at tabe to valg i træk uden at gå af. Men problemerne fik partiet til samles om Erna Solberg.

»Vi måtte lave en aktion. Vi samlede os om Erna Solberg som leder i 2009. Jeg tror faktisk, at Erna satte pris på, at partiet samlede sig om hende og viste tillid til hende.«

Og den partiaktion blev startskuddet til én stor succes. Partiet, der altid har stået i Arbeiderpartiets skygge som et stort, folkeligt nationalklenodie, begyndte at mobilisere sig til at blive et stort parti. Og ved valget i 2013 havde Erna Solberg hentet 18 mandater ekstra siden nederlaget i 2009 og kunne med 48 mandater blive Høyres første statsminister siden 1990.

Norges statsminister har været politiker i 38 år. Bergen hyldede hende i 2015 med en sten i den Walk of Fame, som de har indrettet på fortovet på Nøstegaden. Sent mandag aften den 11. september 2017 vandt hun valget for anden gang i træk. Og ryddede bordet fra 00’ernes tørke.

Norge går til valg

Vores norske naboer går til valg den 11. september. Information har været til det norske folkemøde for at tage pulsen på valgkampen og skrive om de dagsordener, der optager nordmændene: den politiske retorik, indvandringen og den økonomiske ulighed. I denne serie vil vi rapportere om de vigtigste temaer i valgkampen.

Seneste artikler

 • Norge kan se frem til fire år til med blå politik og skattelettelser

  11. september 2017
  Norges borgerlige regeringspartier står til at vinde Stortingsvalget, så Erna Solberg kan forlænge sin regeringsperiode med fire år. Det kan betyde yderligere skattelettelser for nordmænd og erhvervsliv. Arbeiderpartiet fandt aldrig en klar linje på indvandringsområdet
 • Småpartierne bliver Norges næste regerings lykkepille og hovedpine

  11. september 2017
  I Norge kan de store partier højst sandsynligt ikke afgøre valget selv. I stedet kan regeringsmagten blive afgjort af, om de små partier på begge sider af midten kommer over spærregrænsen. Men så snart de har sikret en statsminister magten, vil deres protestarbejde begynde
 • I Norge vil end ikke Greenpeace stoppe oliepumperne

  9. september 2017
  Norge ville ikke være Norge uden olien. Milliardindtægterne og de mange arbejdspladser gør, at politikerne holder hånden under industrien. Så trods Norges selvforståelse som grønt foregangsland, er landet fortsat blandt verdens største CO2-eksportører
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her