Nyhed
Læsetid: 4 min.

Særanklager presser kampagnechef om russisk forbindelse

Robert Mueller vil have Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort, der har arbejdet for Ukraines ekspræsident og russiske oligarker, til at fortælle alt, hvad han ved om kampagnens mulige samarbejde med Rusland. Sigtelser kan blive frafaldet, hvis Manafort giver efter for presset
Lobbyisten Paul Manafort var Donald Trumps kampagneleder, og han ses her under valgkampen i 2016.

Lobbyisten Paul Manafort var Donald Trumps kampagneleder, og han ses her under valgkampen i 2016.

J. Scott Applewhite

Udland
23. september 2017

BOSTON – Donald Trumps tidligere kampagneleder, lobbyisten Paul Manafort, er blevet en central skikkelse i særanklager Robert Muellers efterforskning af præsidentens, hans søn Donald Jr.s og flere medarbejderes mulige forbindelser til Vladimir Putins Rusland under valgkampen i 2015-16.

Nye oplysninger offentliggjort i amerikanske medier i denne uge om efterforskningen af Manaforts mulige rolle som kontaktperson mellem Trump-kampagnen og russiske oligarker med forbindelse til Kreml antyder, at Mueller prøver at presse den tidligere kampagneleder til at indgå en aftale om mildere straf som modydelse for at tale frit ud om Trump og kampagnens russiske forbindelser.

I en parallel sag søger Mueller at overtale Trumps tidligere kampagnerådgiver og sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus, eksgeneral Michael Flynn, til at indgå samme type samarbejde mod at få en mildere straf for lovovertrædelser som udenlandsk lobbyist.

I sidste uge blev det afsløret, at Flynn skal have bistået en russisk koncern med en plan om at bygge atomreaktorer i arabiske lande, mens han arbejdede i Det Hvide Hus.

»Der er god grund til, at særanklager Mueller har slået en hård tone an i sin håndtering af disse personer,« siger Solomon Wisenberg til The New York Times. Han var vicesæranklager i rigsretssagen mod Bill Clinton i 1999.

»Hvis ikke han intimiderer dem på et tidligt tidspunkt i efterforskningen, risikerer han at blive tromlet ned. Det gælder om at få de mistænkte personer til at tænke: Av, for søren! Jeg bliver nok nødt til at sige sandheden. Ellers …«

I sine bestræbelser på at intimidere Manafort ransagede FBI en tidlig morgen i juli hans kontor i Virginia, mens Manafort selv lå og sov et andet sted i huset. FBI-agenter skal ifølge The New York Times være brudt ind i huset ved at låse hoveddøren op med en kode. De tog computere og dokumenter med sig.

Den usædvanlige fremgangsmåde kan ifølge avisens kilder skyldes, at Manafort samme dag skulle vidne for ét af de tre udvalg i Kongressen, der følger samme spor som FBI.

Efter ransagelsen skal Mueller have meddelt Manafort, at der vil blive rejst sigtelser mod ham for at have overtrådt amerikansk skattelov ved at undlade at oplyse indtægt fra arbejde i udlandet. Han mistænkes desuden for hvidvaskning af illegitime indtægter og for at have forsømt at registrere sig som udenlandsk lobbyist.

Telefonaflytning

CNN afslører endvidere i denne uge, at FBI allerede i begyndelsen af 2014 fik tilladelse af en hemmelig domstol til at overvåge Manaforts aktiviteter som lobbyist for Ukraines afsatte præsident Viktor Janukovitj samt for russiske og ukrainske oligarker. Tilladelsen skal have omfattet aflytning af hans telefonsamtaler og læsning af e-mail.

Ifølge CNN udløb tilladelsen til at overvåge Manafort i maj 2016. Det er på det tidspunkt, hvor Trump udnævnte ham til at lede sin valgkampagne. I august mistede Manafort posten, da det kom frem, at statsadvokaturet i Kijev mistænker ham for at være involveret i korruption under præsident Janukovitj, der er beskyldt for at have ført store summer penge ud af landet.

I september 2016 fik FBI under ledelse af James Comey fornyet bemyndigelsen fra domstolen til at overvåge Manaforts kommunikation med oligarker i Ukraine og Rusland. Tilladelsen udløb på et ikke nærmere angivet tidspunkt i begyndelsen af indeværende år.

Efter sin afsættelse i august 2016 fortsatte Manafort ind i indeværende år sin telefoniske kontakt med Trump, også efter indsættelsen i januar. Der gisnes nu om, at nogle af disse telefonsamtaler kan være blevet optaget af FBI, selv om kommunikation mellem amerikanske statsborgere ikke er bemyndiget af domstolen.

Det kunne være forklaringen på, at Trump i et tweet i marts beskyldte Obama for at have beordret aflytning af hans telefonsamtaler. På det tidspunkt blev beskyldningen taget som endnu et bevis på, at præsidenten slynger om sig med udokumenterede påstande. Men nu det kan ikke udelukkes, at Trump havde ret i sin påstand, om end aflytningen formentlig var utilsigtet.

Russiske børn

Overvågningen af Manafort kan også få betydning for en af de hændelser i valgkampen, der indtil videre er det bedste indicium på et samarbejde mellem Trump-kampagnen og russiske agenter om at undergrave Hillary Clintons troværdighed som præsidentkandidat.

Det drejer sig om et møde, der blev arrangeret af briten Rob Goldstone med forbindelser til Kreml i Trump Tower i juni 2016. Goldstone tilbød i en e-mail Donald Trump Jr. inkriminerende oplysninger om Clinton, og Trumps søn sagde ivrigt ja til tilbuddet. Til stede var en russisk advokat og en russisk-amerikansk lobbyist. Udover svigersønnen Jared Kushner deltog også Manafort.

Særanklager Mueller vides at være interesseret i pågældende møde. Da sagen kom frem i medierne i sommer, lød Donald Jr.s oprindelige version, at han blot havde diskuteret adoption af russiske børn med de russiske kontaktpersoner. Denne forklaring skal være blevet dikteret af hans far, hvilket svarer til, at præsidenten bevidst vildledte offentligheden med falske oplysninger.

Mueller anmodede i denne uge Det Hvide Hus om at overgive dokumenter, der berører 13 emner i hans efterforskning. Et af dem angår mødet i Trump Tower. De andre kan belyse omstændighederne omkring Trumps fyring af Comey og Flynn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Altså stadig ingen beviser, - mon ikke snart Information skulle nedtrappe dækningen af dette slag i luften.

Torben Andersen

MKG: Det ku jeg godt tænke mig at få forklaret dækkende - "dette slag i luften". På forhånd tak.