Nyhed
Læsetid: 1 min.

Skotland stopper salg af fossilbiler i 2032

Stort støtteprogram for elbiler samt miljøzoner i storbyer annonceres af den skotske førsteminister
Hvis det står til Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon, skal det om 15 år være slut med at sælge biler, der er baseret på fosille brændsler.

Hvis det står til Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon, skal det om 15 år være slut med at sælge biler, der er baseret på fosille brændsler.

Udland
9. september 2017

Om 15 år skal det være slut med at sælge biler baseret på fossile brændsler i Skotland. Det meddelte Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, da hun i denne uge præsenterede den skotske regerings program for det kommende år.

»Vores mål er, at nye benzin- og dieselbiler skal være udfaset i Skotland i 2032, ved afslutningen af den periode, der er dækket af vores nye klimaplan, og otte år tidligere end det mål, der er sat af den britiske regering,« sagde Sturgeon ved præsentationen, idet hun sigtede til meldingen fra London i juli om, at Storbritannien vil stoppe salget af de fossile biler i 2040, samme år den franske regering har sat som mål.

Så bortset fra Indien er Skotland det foreløbig mest ambitiøse land, når det gælder udfasningen af benzin- og dieselbiler. Den indiske energiminister Piyush Goyal bebudede i april, at Indien vil satse massivt på elbiler.

»Tanken er, at der i 2030 ikke skal sælges en eneste benzin- eller dieselbil i dette land,« sagde ministeren ifølge Times of India.

Nicola Sturgeon varslede ved præsentationen af 2032-målet et støtteprogram for elbiler på 60 mio. pund – 488 mio. kr. – og etablering af miljøzoner i de mest luftforurenede dele af de største skotske byer. I disse zoner skal biler, der ikke lever op til nærmere angivne udledningskrav, holde sig borte eller betale en strafafgift, hvis de vælger at køre i zonerne.

»Nogle af de ændringer, der vil gælde i miljøzonerne, vil nødvendiggøre adfærdsændringer, de vil indebære ting, der gør det vanskeligt for folk. Men denne udfordrings omfang og vigtighed gør, at vi er nødt til at gøre disse ting,« sagde den skotske førsteminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jørgen Steen Nielsen

Det er bare så trist, at vi slet ikke kan finde ud af det her til lands.

Vi gør tvært imod, hvad vi kan for at få lagt el-bil markedet i graven.