Læsetid: 2 min.

Støttepartiet vil holde Udkantsnorge oprejst

Det norske Arbeiderpartiets største støtteparti er det gamle bondeparti, Senterpartiet. De varetager Udkantsnorge og går til valg på at tilbagerulle regeringens kommunalreform, der skal sammenlægge kommuner og centralisere offentlige institutioner. Information mødte partiets anden næstformand
5. september 2017

Norges gamle bondeparti, Senterpartiet, har en sag. Den borgerlige regering skal væltes, og landets udkantsområder skal rejses.

»Norge er et land, hvor vi har klaret at holde et meget decentralt bosætningsmønster – vi har levet i regioner, og Oslo er ikke en meget stor by,« siger partiets anden næstformand, Anne Beathe Tvinnereim.

Og det skal fortsætte. Det norske folk skal holdes spredt ud over landet, og for at hjælpe det på vej skal de offentlige institutioner og services i yderområderne bevares. Sygehuse og politistationer i folks nærområder.

Til valget har Senterpartiet ét klart fjendebillede. Den kommunalreform, et borgerligt flertal vedtog i foråret. Aftalen fastslog, at kommuner skal fusioneres, og den centralisering skal stoppes øjeblikkeligt, hvis Senterpartiet og resten af oppositionen genvinder magten. Reformen skal rulles tilbage.

Hadia Tajik gør, hvad hun kan, for ikke at blive identificeret som indvandrerpolitiker, og hun forsøger at undgå at debattere indvandringspolitik. Her under Arendalsuken.
Læs også

Hendes øjne lyser op, da Information fortæller, at den danske regering i øjeblikket udflytter tusindvis af arbejdspladser.

»Det er kæmpe spændende, der skal vi lære af Danmark,« udbryder hun.

Da de borgerlige vedtog kommunalreformen, brændte de samtidig alle broer til et samarbejde med Senterpartiet. Partiet har før samarbejdet med Høyre, men det stoppede, da Høyre argumenterede for et EU-medlemskab. Det var Senterpartiet ikke glad for. Et af partiets fokusområder er landbruget, og det vil lide skade, hvis konkurrencen fra EU bliver aktuel, mener det.

Ellers er det meget strategi og historiske uenigheder, der gør, at bondepartiet ikke sidder i den borgerlige lejr.

»Vi har også samarbejdet med Venstre og Kristeligt Folkeparti, men de har valgt at samarbejde med Fremskrittspartiet og Høyre. Vi kan ikke samarbejde med de to partier, de er meget centraliserende,« siger Anne Beathe Tvinnereim.

Information møder en vælger til Senterpartiets partitale på det norske folkemøde, ’Arendalsukan’. Hun er landmandsdatter, står foran Senterpartiets scene og hører partiets oplæg. Hun er selv oppe i årene nu, og hun driver ikke landbrug, som hendes forældre gjorde. Men hun bor på landet, og det vil hun blive ved med.

»Det er vigtigt, at de vil decentralisere, fordi der skal bo folk i hele Norge. Det er ligeså vigtigt, at der bor nogen på fjeldet, som i fiskeområder og i byen. Fordi jeg tror, at det gode liv skabes der, hvor man kender naboen og kender samfundet,« siger hun.

Følgerne af kommunesammenlægningen er endnu ikke set endnu. Men hun frygter, at folk i landområder bliver »apatiske« og vil føle afmagt, hvis deres nære institutioner forsvinder til større byer.

Serie

Norge går til valg

Vores norske naboer går til valg den 11. september. Information har været til det norske folkemøde for at tage pulsen på valgkampen og skrive om de dagsordener, der optager nordmændene: den politiske retorik, indvandringen og den økonomiske ulighed. I denne serie vil vi rapportere om de vigtigste temaer i valgkampen.

Seneste artikler

 • Rodehovedet med det store politiske overblik

  13. september 2017
  Erna Solberg har været politiker i 38 år. Hun portrætteres som folkelig og et rodehoved med et stort politisk overblik og politisk tæft. Overblikket får hun brug for, når hun de næste fire år skal regere Norges konfliktfyldte højrefløj
 • Norge kan se frem til fire år til med blå politik og skattelettelser

  11. september 2017
  Norges borgerlige regeringspartier står til at vinde Stortingsvalget, så Erna Solberg kan forlænge sin regeringsperiode med fire år. Det kan betyde yderligere skattelettelser for nordmænd og erhvervsliv. Arbeiderpartiet fandt aldrig en klar linje på indvandringsområdet
 • Småpartierne bliver Norges næste regerings lykkepille og hovedpine

  11. september 2017
  I Norge kan de store partier højst sandsynligt ikke afgøre valget selv. I stedet kan regeringsmagten blive afgjort af, om de små partier på begge sider af midten kommer over spærregrænsen. Men så snart de har sikret en statsminister magten, vil deres protestarbejde begynde
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu