Læsetid: 6 min.

Efter ti års isolation er Hamas på vej ind i varmen

Hamas har bøjet sig for massivt pres og overlader nu ansvaret for Gaza-striben til de palæstinensiske selvstyremyndigheder. For de to millioner indbyggere er ti års isolation måske endelig ved at være forbi
Ismail Haniyeh (i midten til venstre) sørger efter drabet på en anden i Hamas i foråret i år. Siden har Haniya overtaget ledelse af et parti, der har stadigt færre allierede, og som nu søger at ende ti års isolation i Gaza.

Ismail Haniyeh (i midten til venstre) sørger efter drabet på en anden i Hamas i foråret i år. Siden har Haniya overtaget ledelse af et parti, der har stadigt færre allierede, og som nu søger at ende ti års isolation i Gaza.

Ali Jadallah

22. september 2017

Forestil dig at leve sammen med 1,8 millioner andre mennesker på et område på størrelse med Bornholm, uden mulighed for at forlade området, uden mulighed for at tage en uddannelse, finde et arbejde og med udsigt til en ny krig med store civile tab hvert tredje år.

Det er situationen i Gaza-striben, hvor knap to millioner palæstinensere har levet i næsten total isolation, siden den islamistiske organisation Hamas overtog området i 2007.

I mere end ti år har det internationale samfund nægtet at samarbejde med organisationen, som USA og EU betragter som en terrororganisation. Senest har også det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden og Hamas’ storsponsor Qatar smækket kassen i, hvilket har gjort situationen helt desperat.

Ifølge den israelske ngo Gisha, der følger udviklingen i Gaza tæt, er 70 procent af befolkningen nu afhængig af nødhjælp fra FN, 47 procent får ikke mad nok, og arbejdsløsheden er på mere end 40 procent – blandt unge helt oppe på 57,6.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer